Clone cu drone // „Apariția unui partid al animalelor cu aceeași abreviere ca a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr este foarte ingenioasă, dacă ai și susținere”

Animalele vor avea un partid în R. Moldova. Un grup de iniţiativă în frunte cu avocatul Ion Dron intenționează să înregistreze o asemenea formațiune politică, „Partidul pentru Drepturile Animalelor”, care ar putea, întâmplător sau nu, să aibă aceeaşi abreviere ca a Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, PPDA. Partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr” a declarat că apariţia unei formațiuni cu un acronim similar, în prag de an electoral, nu este altceva decât o încercare de a denigra partidul și de a frauda alegerile.

Svetlana Corobceanu

Juristul Ion Dron este preşedinte a două ONG-uri: „Justiţie şi Dreptate” şi Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor. El moderează din 2014 emisiunea „Tu şi Legea” de la realitatea.md difuzată în weekend de Canal 3, unul din posturile TV ce aparţin liderului PD, Vladimir Plahotniuc.

Avocatul a organizat săptămâna aceasta o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că îşi propune să înregistreze un nou partid care va lupta pentru respectarea drepturilor animalelor. Dron a declarat că, „după eliberarea sclavilor și egalarea în drepturi a femeilor”, a venit rândul respectării „cu seriozitate” a drepturilor animalelor. Membrii grupului de iniţiativă îşi propun să înregistreze un partid politic ce va combate cruzimea oamenilor faţă de animale, va interzice abandonul acestora şi va taxa neglijenţa faţă de mediul înconjurător. Potrivit lui Dron, ideile vor fi detaliate în programul viitorului partid.

Cred în discernământul oamenilor

Reacţia Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” nu s-a lăsat aşteptată. Conducerea acestei formațiuni a declarat că cetăţenii din R. Moldova nu sunt chiar lipsiţi de discernământ încât să poată fi induşi cu uşurinţă în eroare. „Pe parcursul anului ce urmează vom avea parte de foarte multe sondaje manipulatorii, de apariţia unor partide-clonă, de atacurile unor indivizi care, pentru a scăpa de răspunderea penală, pentru a nu restitui statului şi cetăţenilor proprietăţile furate, vor recurge la tehnici de denigrare a partidelor care au rezultat din mişcarea protestatară. Avem încredere în discernământul simpatizantilor şi membrilor noştri.  Platforma DA este inconfundabilă prin calitatea oamenilor, de la simpatizanţi până la fruntaşi”, a declarat vicepreşedintele Platformei „Demnitate şi Adevăr”, Liviu Vovc.

Ion Dron: „Nu va fi PPDA, ci PPMDA”

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Ion Dron a negat faptul că va crea „un partid-clonă”, precizând că este împotriva unor astfel de tactici. El a confirmat însă că va depune, în timpul apropiat, un dosar la Ministerul Justiţiei în care va solicita înregistrarea unui partid politic, membrii căruia vor opta pentru respectarea drepturilor animalelor, doar că se va numi „Partidul Politic Mişcarea pentru Drepturile Animalelor”, adică va avea prescurtarea PPMDA.

„Dacă PPDA este puternic, să nu aibă teamă de abrevieri. Dacă Ministerul Justiţiei va refuza să ne înregistreze din cauza abrevierii, nu ar trebui să existe nici PPDA, deoarece înaintea lor a existat Partidul Politic „Democraţia Acasă”, cu aceeaşi prescurtare. Atunci nu au crezut că îl pot zăpăci pe om?”, a replicat Dron. Totodată, juristul a confirmat că partidul său va participa la alegerile parlamentare din 2018, însă își propune ca „țintă” cele locale din 2019.

Ruslan Popa: „O idee inspirată”

Amintim că un partid-clonă a fost creat în ajunul alegerilor parlamentare din 2014. Ruslan Popa, fost membru al Partidului Comuniştilor, a creat atunci Partidul Comunist-Reformator din Moldova, având aceeaşi abreviere şi simbolică cu cele ale Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, formațiunea sa obţinând un scor de 4,95% la alegeri.

Şi asta fără a face eforturi mari în campania electorală, fără a se deplasa în teritoriu şi fără a investi un ban în promovarea formațiunii. Partidul clonă a fost interzis imediat după alegeri. Întrebat ce crede despre faptul că la viitoarele alegeri va exista un PPDA în buletine specializat în drepturile animalelor, Popa a râs. „Cei care cred că oamenii sunt proşti greşesc amarnic. Astăzi şi bătrânele ştiu cum stau lucrurile în politică, nu le mai induci la fel de uşor în eroare”, a opinat el.

Printre altele, acesta a remarcat însă că ideea lui Dron este „foarte inspirată”, mai ales dacă există ca, în cazul partidului său, „oameni de afaceri care vor să îl susţină”.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu