Clasicii picturii române au trecut Prutul! //. EXPOZIŢIE

Lucrări de Mihail Grecu, Valentina Rusu-Ciobanu, alături de capodopere de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza ş.a.

 

O selecție excepțională de aproape 200 de opere de artă românească şi basarabeană a fost adusă la Chişinău de Artmark, o prestigioasă casă de licitaţii de artă din România. Lucrările au ajuns în faţa publicului pe 2 iunie, fiind expuse la Convention Center, Hotel Leogrand.

Irina Nechit

Vernisajul de artă românească şi basarabeană de patrimoniu a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Casa de Licitații Artmark din București, Ambasada României în Republica Moldova, Muzeul Național de Artă al Moldovei și Uniunea Artiștilor Plastici.

După prezentarea publică a lucrărilor, va urma o licitaţie în duplex Bucureşti–Chişinău (12 iunie, Palatul Republicii).

 

Eveniment cultural, monden, financiar

 

Clasicii picturii române au traversat Prutul! În premieră absolută la Chişinău, lucrări ale celor mai importanţi pictori români şi basarabeni au fost reunite într-o expoziţie comună, inaugurată sâmbătă în cadrul unui eveniment ce poate fi considerat în egală măsură cultural, monden şi financiar. Maeştrii Nicolae Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Iosif Iser, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Camil Ressu, Francisc Şirato, Nicolae Dărăscu sunt reprezentaţi de creaţii antologice, care se alătură operelor artiştilor din spaţiul basarabean al aceleiaşi perioade: Mihai Grecu, Miliţa Petraşcu, Valentina Rusu Ciobanu, Igor Vieru, Leonid Grigoraşenco, Moisey Gamburd, Viktor Feodorov, Theodor Kiriacoff Suruceanu, Anatol Vulpe, Nina Arbore, Idel Ianchelevici ş.a. Precizăm că lucrările vor putea fi nu doar admirate de cunoscători de artă, dar şi cumpărate. Preţurile acestora variază între 800 şi 250 000 de euro.

 

Preţurile picturilor, de la 800 la 250 000 euro

 

„Evenimentul semnifică o deschidere a lumii artistice şi culturale de la Chişinău către fenomenul artistic global, nu doar cel românesc. Tipul acesta de raportare la artă e firesc pentru societăţile deschise, deci are conotaţie politică majoră. În  sfârşit, trecem de la societatea ideologizată, bazată pe comanda de stat, la societatea deschisă în care gustul privat începe să joace un rol important. Am mizat pe relaţia cu o casă de licitaţii serioasă, Artmark, ce aduce la Chişinău capodopere scumpe, dar şi lucrări la preţuri rezonabile, accesibile, astfel încât licitaţia din 12 iunie va fi un eveniment public, care va atrage prin spectaculozitate”, a declarat pentru JURNAL de Chişinău dl. Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău.

 

Potrivit lui Tudor Zbârnea, director al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, expoziţia organizată de Artmark, în colaborare cu partenerii basarabeni, e de importanţă istorică, fiind aduse pe malul stâng al Prutului, pentru prima dată, lucrări originale ale clasicilor picturii române. Astfel, e o primă încercare de instituţionalizare a pieţei de artă în R. Moldova.

 

Măsuri de securitate sporită

 

Solicitat de JURNAL, dl. Alexandru Bâldea, director al Casei de Licitaţii Artmark din Bucureşti, a subliniat că expoziţia actuală e rodul unei prietenii mai vechi cu Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, primul proiect comun fiind expoziţia „Bessarabia Moia” din 2009. După o colaborare de mai mulţi ani, s-a reuşit transportarea la Chişinău a 200 de opere originale.

Organizatorii au luat măsuri de securitate sporite. Lucrările au fost aduse cu „un convoi de mijloace de transport, special amenajate”. Toate lucrările au fost asigurate, asigurarea costând aproximativ 2% din valoarea de piaţă a lucrărilor. O firmă de securitate din România s-a ocupat de paza lucrărilor pe teritoriul României, iar după vama Albiţa, pe malul stâng al Prutului, paza a fost asigurată de o firmă de securitate din R. Moldova (angajaţii acesteia au fost echipaţi cu automate Kalaşnikov şi au purtat veste antiglonţ).

 

Valoarea totală a expoziţiei este de 1-2 milioane de euro. Potrivit lui Alexandru Bâldea, la Bucureşti, s-ar vinde circa 90% din lucrările acestei expoziţii, iar în R. Moldova se va vedea pe 12 iunie cât se va vinde.

„Cele peste 200 de opere propuse în Licitaţia Internaţională de Artă România – Moldova, entuziaştilor artei din România şi Republica Moldova reprezintă realizări de valoare, aparţinând principalelor direcţii şi curente din arta ultimului secol şi jumătate. Licitaţia îşi împarte oferta în şase secţiuni: Academism, Romantism şi Tradiţionalism, Impresionism şi Postimpresionism, Artă Modernă, Expresionism şi Avangardă, Postmodernism şi Contemporană, la care se adaugă secţiunea Tezaur”, se menţionează într-un comunicat al Artm ark.

Între „Ciobănaş cu turmă de oi” şi „Haiducul”

„S-a depus un efort uriaş – financiar, logistic şi documentar – pentru a organiza această expoziţie, urmată de licitaţie. E minunat că putem vedea aievea lucrări de referinţă ale picturii române”, a accentuat criticul de artă Vladimir Bulat la vernisajul de sâmbătă.

 

Dintre capodoperele expuse la Chişinău, menţionăm „Ciobănaş cu turma de oi” de Nicolae Grigorescu (estimată la 150 000 – 250 000 de euro), o celebră pictură din 1901, care deschide seria celor 30 de picturi din secţiunea Tezaur. O altă bijuterie a licitaţiei este „Nud văzut cu spatele” de Nicolae Tonitza (100 000–200 000 de euro), un tablou care provine din importanta colecţie bucureșteană Horia Zaharia.

Printre operele de artă basarabeană prezente în Licitaţia Internaţională Artmark se numără „Scenă de luptă la Lipnic” de Leonid Grigoraşenco (2000 – 4000 de euro). Acuarela ilustrează un episod al luptei din 1470 conduse de Ştefan cel Mare şi Sfânt împotriva Hoardei de Aur, în apropierea Nistrului. Aceeaşi luptă este înfăţişată într-o altă operă de Tezaur, realizată de artistul român Ion Stoica Dumitrescu. Expoziţia mai include „Fereastră către măgura Lozovei” şi „Flori uscate” de Mihai Grecu (3000–5500 de euro), „Borcane cu flori” de Valentina Rusu Ciobanu (2000–3500 de euro), „Haiducul” de Igor Vieru (800–1400 de euro), „Coş cu mere” de Nina Arbore (1000–1800 de euro) ş.a.

Pe 12 iunie, ora 19.00, la Palatul Republicii din Chişinău şi, concomitent, la Bucureşti, în incinta J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel, va avea loc Licitaţia de Vară 2012, în duplex Bucureşti-Chişinău.

Texte foto:

Afişul Licitaţiei internaţionale de artă România–Moldova