Cititorii discută cu scriitorii în aer liber // ORA DE LECTURĂ

Cartea se poate transforma mai uşor dintr-un obiect lăsat să se prăfuiască pe raft într-un partener de dialog şi chiar într-un prieten devotat atunci când îl întâlneşti pe cel care a scris-o, când poţi să-l vezi la faţă şi să te convingi că e un om interesant, adică poate produce pagini interesante, tocmai bune de citit. Apropierea scriitorului de eventualul cititor e una din mizele Proiectului naţional de lecturi publice, lansat anul trecut la Uniunea Scriitorilor din Moldova. Amplul proiect, susţinut de compania Moldcell,  se desfăşoară şi în 2012, în localităţi rurale şi urbane din Republica Moldova.

 

Elevii i-au văzut la faţă pe scriitori

 

De la începutul anului curent, în gimnazii, licee, biblioteci, săli de lectură, tabere de vară s-au deplasat peste 20 de scriitori din diferite generaţii: Leo Butnaru, Andrei Burac, Efim Tarlapan, Titu Ştirbu, Haralambie Moraru, Grigore Chiperi, Iulian Ciocan, Vlad Zbârciog, Anatolie Moraru, Ion Găină, Nicolae Popa, Gheorghe Cutasevici, Zinaida Tarlapan, Nicolae Spătaru, Irina Nechit, Dumitru Crudu, Oleg Carp, Ecaterina Bargan, Ion Ciocanu, Ion Anton, Gheorghe Bâlici, Valentin Portas ş.a. Întâlnirile cu cititorii au fost organizate la Sipoteni, Călăraşi, Micăuţi, Criuleni, Lăpuşna, Hânceşti, Pârliţa, Ungheni, Peresecina, Orhei, Sălcuţa şi Zaim, Căuşeni, Râşcova, Orhei, Hogineşti, Călăraşi, la Anenii Noi, Vadul lui Vodă, Criuleni, Ungheni etc.

Vara, întâlnirile decurg în aer liber, autorii sunt oaspeţi aşteptaţi în taberele pentru copii şi în zonele de odihnă. La tabăra din Râşcova, Orhei, de exemplu, discuţia cu scriitorii s-a derulat pe o scenă în trepte, numită „amfiteatru”, lângă o stivă de lemne pregătite pentru rugul de a doua zi. Copiii au ascultat recitalul scriitorilor Nicolae Spătaru şi Gheorghe Bâlici şi, îndemnaţi de aceştia, au spus, la rândul lor, multe poezii proprii sau ale autorilor preferaţi, bucurându-se de aplauzele colegilor.

 

De fapt, toate întâlnirile iau forma unui dialog viu între public şi scriitori, liceenii şi copiii mai mici îşi prezintă textele scrise de ei, simţindu-se în postură de autori.

 

„Strada cu trandafiri” de Diana Frumosu, editată în cadrul Proiectului naţional de lecturi publice

 

De notat că anul acesta au fost inaugurate câteva ateliere de scriere creativă, la care participă circa 250 de elevi. Din rândul lor, vor fi selectaţi la sfârşitul anului nouă dintre cei mai talentaţi tineri poeţi.

 

Amintim că la ediţia anterioară a Proiectului naţional de lecturi publice Marele Premiu i-a fost acordat tinerei poete Diana Frumosu, elevă la la liceul „Boris Dânga” din Criuleni. Cartea sa debut, „Strada cu trandafiri”, va fi publicată, în cadrul aceluiaşi proiect, la Editura „Arc” şi va fi lansată de Ziua Limbii Române pe Aleea Clasicilor Români din Chişinău. Fotograful Nicolae Răileanu, prezent la toate manifestările Proiectului naţional de lecturi publice, va alege din cele 3000 de fotografii făcute în timpul deplasărilor prin republică, pozele cele mai reprezentative, prezentându-le într-o expoziţie la 31 august, pe Aleea Clasicilor Români.

 

Irina Nechit

Scriitorii Andrei Burac, Valentin Portas, Ecaterina Bargan şi Dumitru Crudu la o întâlnire cu cititorii, la Ungheni, în cadrul Proiectului naţional de lecturi publice. 19 iulie 2012.

 

Fotografie de Nicolae Răileanu