Citeşte în firul de păr cum stai cu sănătatea

Podoaba capilară este cartea ta de vizită şi, totodată, oglinda stării de sănătate. Privindu-ţi părul, poţi deduce singur ce afecţiuni sau carenţe de vitamine îţi atacă organismul. Iată cum te poţi autoexamina medical.

Părul îşi poate schimba radical aspectul prin coafare, tunsoare şi vopsire. Însă şi unele probleme de sănătate duc la apariţia unor modificări la nivelul acestuia. Podoaba capilară este prima care suferă la cel mai mic deficit de nutrienţi sau la disfuncţii ale organismului.

De cele mai multe ori, aspectul inestetic al părului trădează existenţa unor dezechilibre hormonale, în special tiroidiene, debutul menopauzei la femei, tulburări digestive, infecţii, micoze, peladă, lupus eritematos, lichen plan, intoxicaţii cu metale grele, cum ar fi cele cu arsenic, carenţa de vitamine, săruri minerale şi proteine, epuizare psihică şi chiar febră. Există foarte multe „semnale” prin care firele tale de păr te avertizează că ceva nu este în ordine.

Eşti anemic, dacă pierzi fire în exces

În mod normal, orice om sănătos pierde zilnic 50–100 de fire de păr. Când numărul firelor pierdute creşte simţitor, fenomenul trădează o problemă gravă de sănătate. „Căderea părului poate fi genetică sau poate constitui unul din simptomele care semnalează existenţa unei dereglări hormonale. Fenomenul poate indica o dermatită seboreică, un chist ovarian, o insuficienţă a glandelor suprarenale sau o predispoziţie spre calviţie, moştenită genetic. La bărbaţi poate indica o tumoare benignă a prostatei”, spune dr. Mirela Miertoriu, medic specialist în medicina generală.

De asemenea, căderea excesivă a părului poate ascunde o infecţie, un aport insuficient de nutrienţi şi proteine în organism, o imunitate scăzută sau chiar anemie.

Ai tulburări endocrine şi cardiace dacă părul îţi creşte lent

Dacă arzi de nerăbdare să ai o podoabă capilară strălucitoare, cu care să atragi privirile celor din jur, dar părul îţi creşte foarte greu, nu este exclus să te confrunţi cu diverse boli severe. Părul îţi creşte cu dificultate, devine rar, subţire şi casant dacă ai un dezechilibru hormonal şi o lipsă de substanţe nutritive necesare pentru întreţinerea funcţiilor organelor (inimii, plămânilor, ficatului, pancreasului, tiroidei şi a altor glande endocrine).

Mătreaţa îţi indică o infecţie fungidă

Descuamarea pielii capului poate fi o manifestare a eczemei seboreice. Totodată, în alte cazuri, mătreaţa poate fi un simptom al unei infecţii cu fungi, accentuată de modificările climaterice sau hormonale. Suferi de oboseală cronică dacă ţi se îngraşă repede. Excesul de sebum secretat de glandele sebacee la nivelul scalpului afectează una din patru persoane. Dacă te numeri printre ghinioniştii cărora părul li se îngraşă foarte repede, în mod normal, înseamnă că ai o alimentaţie deficitară, carentă de vitamina A, eşti suprasolicitat, suferi de oboseală cronică sau ai o depresie.

Ai tulburări digestive dacă firele sunt casante
Părul uscat, casant, poate fi un indiciu pentru mai multe afecţiuni. Poţi suferi de o infecţie în organism, ori eşti anemic sau ţi-a scăzut foarte mult rezistenţa la îmbolnăviri prin lipsa de vitamina C. De asemenea, te poţi confrunta cu anorexie nervoasă, tulburări digestive, dereglări ale tranzitului intestinal, iritabilitate.
Care sunt cele mai bune remedii

Decât să foloseşti diverse loţiuni şi şampoane, mai bine apelează la un medic generalist sau endocrinolog pentru un set de analize. După ce medicul ţi-a confirmat diagnosticul, urmează cu stricteţe tratamentul indicat. Schimbă-ţi stilul de viaţă! Pentru îmbunătăţirea stării generale de sănătate fă multă mişcare, menţine un regim alimentar bogat în fructe şi legume, consumă multe ceaiuri îndulcite cu miere, sucuri naturale şi apă plată, evită consumul de cofeină, fumatul şi odihneşte-te. Pentru sănătatea părului poţi folosi cu succes tincturile şi extractele pe baza de plante.

Unele din ele au efecte detoxifiante sau de stimulare a circulaţiei sanguine la nivelul pielii capului. Pentru căderea părului poţi folosi tinctură de brusture, de frunze de nuc şi de mesteacăn. O poţi aplica de două-trei ori pe săptămână, sub forma de masaj uşor. De asemenea, dacă eşti posesorul unei podoabe capilare care se îngraşă foarte repede, în ciuda aspectului neplăcut al său, află că nu trebuie să-l speli în fiecare zi, ci cam la patru-cinci zile.