Citate pentru Mao

Val-Butnaru

Nici măcar nu trebuie să facem liniște. Îi auzim cum tropăie. Pe străzi, în cafenele, în Parlament, în Guvern, pe la sediile partidelor politice. Auzim și vedem turme de rinoceri deplasându-se prin viața noastră și ni se pare că nu există nicio scăpare. La fel gândea și dl. Beranjere, eroul principal din piesa „Rinocerii”, de Eugene Ionesco. La un moment dat, oamenii dintr-un orășel provincial începuseră să se transforme în rinoceri. Mai întâi, creaturile hidoase erau privite cu o anumită curiozitate, apoi cu teamă, dar, când molima acaparase oraşul, era deja prea târziu.

În R. Moldova, rinocerii au ocupat instituțiile guvernamentale, au pus mâna pe puterea de stat, dar și pe opoziția parlamentară. În timp ce oamenii simpli, caută explicații privind prăbușirea leului, iese în față un rinocer și le spune: „Păi bine, dar cine e de vină? Consumați prea mult! E vina voastră!”. Vă mai aduceți aminte de un alt rinocer ce i-a închis gura unei mame care se plângea că nu are bani să-i cumpere copilului pamperși? „Mai spală pelincuțe, dragă, pelincuțe!”

Rinocerii nu au cum să ne înțeleagă fiindcă fac parte dintr-un alt regn. Să fie clar pentru toată lumea. Și să încetăm să ne plângem. Rinocerii au dreptate – noi suntem de vină. Rinocerii întotdeauna au dreptate!

Val Butnaru