Circa 40 de oameni daţi dispăruţi la Kiev

kiev. foto huffingtonpost.co.uk18 februarie a constituit pentru Kiev punctul din care nu mai este întoarcere

Un observator politic ucrainean a declarat în exclusivitate pentru JURNAL că numărul de morţi la Kiev, în urma masacrului din 18–20 februarie, ar putea ajunge la 121 de persoane. Acelaşi observator a mai menţionat că, după instituirea guvernului interimar la Kiev, Rusia va încerca să mizeze pe mişcările separatiste din Ucraina.

Oleksandr Palii, observator politic de la Kiev, a vorbit JURNALULUI despre criza din Ucraina. Acesta a explicat de ce a fost nevoie de o baie de sânge pe 18 februarie; de ce totuşi lunetiştii au început să tragă în oameni. Expertul a dezvăluit că Viktor Ianukovici a decis să distrugă parlamentul, ca acesta să nu treacă de partea poporului.

„Puterea a ademenit protestatarii în zona parlamentului, unde lunetiştii au început să tragă în manifestanţi. După ce au căzut primii oameni, la ora 10:00 dimineaţa, protestatarii au atacat Berkut-ul. În acest timp, puterea a anunţat intenţionat că evacuează Consiliul Suprem şi cabinetul de miniştri. Prin urmare, Ianukovici a vrut ca oamenii să incendieze Rada Supremă ca parlamentarii să nu poată să se întrunească şi să nu voteze revenirea la Constituţia din 2004, deci, limitarea puterii lui Ianukovici. Din fericire, oamenii nu s-au lăsat momiţi şi nu a fost incendiat nimic. Doar grupe mici de oameni, înarmaţi cu scuturi din placaj, în cel mai bun caz, scuturi din fier, fără arme, au mers după Berkut. Aceşti oameni au fost împuşcaţi. I-au prins în capcană, au văzut că ei nu dau foc parlamentului şi i-au împuşcat. Scopul urmărit de Ianukovici a fost ca unicul organ legitim să fie distrus”, a relatat Oleksandr Palii.

Oficial, 84 de morţi

De asemenea, observatorul politic a menţionat că dimineaţa zilei de 18 februarie a constituit punctul de unde nu mai poate fi cale întoarsă. În ce priveşte numărul morţilor, Palii a declarat că trebuie să se ia în consideraţie şi oamenii dispăruţi. „Dacă ţinem cont şi de oamenii dispăruţi, putem vorbi despre 121 de morţi. Oficial, conform ultimelor date, este vorba despre 84 de morţi. Mulţi oameni au dispărut în ziua asaltului şi nu se ştie nimic despre soarta lor. Oamenii speră că va fi bine”.

Rusia va susţine mişcările separatiste

Rusia nu recunoaşte noua majoritate parlamentară din Ucraina şi nici deciziile luate de către această majoritate. De cealaltă parte, Uniunea Europeană şi Statele Unite au recunoscut deciziile Radei Supreme privind demisia lui Ianukovici şi desemnarea unui preşedinte interimar.

„Nu considerăm legitim un guvern format din oameni mascaţi, care umblă înarmaţi pe străzile Kievului. De fapt, nu avem cu cine vorbi”, a menţionat premierul rus Medvedev.

În acest sens, Olaksandr Palii consideră că Rusia va încerca să organizeze acţiuni în Crimeea, poate şi la Harkov. „Vor încerca să susţină mişcări separatiste, care nu au un fundament intern. Acesta este pericolul. Însă Uniunea Europeană şi Statele Unite au luat o poziţie foarte tranşantă ca să se evite acest lucru. Oficialii ruşi nu recunosc legitimitatea noului guvern”, spune expertul.

Cu toate acestea, Oleksandr Palii consideră că tendinţele secesioniste nu au un caracter de ansamblu în Ucraina, însă, deoarece sunt susţinute de Rusia, sunt periculoase. „De fapt, la Sevastopol, există asemenea mişcări, chiar şi în Crimeea majoritatea din parlamentul local nu susţine separatismul. Doar în cazul în care Rusia se va implica foarte serios, separatismul va fi posibil tehnic în regiuni mici”.

Ianukovici riscă detenţie pe viaţă

Palii consideră că Ucraina va semna Acordul de Asociere la UE după alegerile prezidenţiale anticipate din primăvara acestui an. „Acum, guvernul trebuie să lucreze în vederea stabilizării situaţiei, inclusiv a celei economice. Acest lucru se va întâmpla cu ajutorul Fondului Monetar Internaţional şi al UE.” În cazul în care Viktor Ianukovici va fi reţinut, acesta riscă, conform observatorului, detenţie pe viaţă. Menţionăm că Rada Supremă a dispus arestarea lui Ianukovici, însă acesta este dat dispărut.

Tiraspolul va deveni şi mai suspicios

În opinia lui Dionis Cenuşă, comentator politic, expert asociat la Centrul analitic independent „Expert-Grup”, evoluţia vieţii politice din capitala ucraineană va influenţa negocierile privind soluţionarea diferendului transnistrean.

„Kievul este un actor important în cazul Transnistriei. De aceea, Tiraspolul va încerca să discrediteze noua conducere de la Kiev în faţa locuitorilor din regiunea transnistreană”, a opinat Cenuşă.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)