Cipru nu a câştigat, ne-am bătut singuri

NAŢIONALA // Un meci care părea câştigat după prima repriză a fost pierdut în ultimul minut de joc de tricolori

Naţionala de fotbal a Moldovei a dominat prima repriză cu Cipru şi, drept rezultat, a plecat la cabine în avantaj, scor 2-1. Însă, în repriza secundă, atunci când au intrat în teren „noile speranţe ale naţionalei”, ciprioţii au întors rezultatul şi au reuşit să se impună cu scorul de 3-2.

Vitalie HADEI

Potrivit unor surse, care au fost la meci, nu toţi jucătorii introduşi în teren de selecţionerul Gabi Balint au tras cu adevărat pentru naţională. În aceste condiţii, sunt şanse minime ca actualul antrenor să continue la echipa naţională.

Naţionala a câştigat un nou lider

Trupa lui Balint a intrat mai bine în meci şi a reuşit să-şi creeze câteva ocazii de gol prin Gheorghe Ovsianicov. Acesta a driblat tot ce i-a ieşit în cale, dar a nu a avut forţa să şuteze decisiv pe poartă. Cum ocaziile se răzbună, ciprioţii au reuşit să deschidă scorul în minutul 13, după o gravă greşeală a apărării noastre. După marcarea golului de către ciprioţi, tricolorii au continuat să atace, iar cel mai activ jucător din trupa lui Balint a fost mijlocaşul lui Cracovia, Alexandru Suvorov, care se profilează ca lider de care are nevoie echipa naţională.

Sclipirea lui Ovsianicov

Fostul jucător de la FC Sheriff a devenit mai responsabil, după ce a fost taxat de Balint că şi-a lăsat echipa în inferioritate numerică în meciul amical din februarie cu Andorra, şi a iniţiat faza din care a fost marcat golul egalizator din minutul 23. Acesta a executat o lovitură liberă din preajma careului, iar fundaşul Igor Armaş a luat faţa unui adversar şi a trimis mingea în poartă. Suvorov a fost aproape să-şi treacă numele pe lista marcatorilor, dar şuturile sale a fost respinse de portarul advers. Ciprioţii nu au mai putut ţine piept presiunii în minutele de prelungire ale primei reprize, atunci când Petru Racu l-a lansat perfect pe Ovsianicov, iar ultimul nu a mai greşit şi l-a lobat pe portarul advers.

Din câştigători, perdanţi

La cum au decurs lucrurile în prima repriză se părea că tricolorii nu vor avea probleme să ducă la bun sfârşit meciul cu o echipă divizionară a Ciprului. Totuşi gazdele au ieşit mai motivate de la cabine şi au egalat în minutul 51 prin acelaşi Andreas Avraam. Ciprioţii şi-au mai creat câteva ocazii, dar nu au reuşit să înscrie în poarta lui Calancea. Balint a decis să le dea o şansă şi unor jucători convocaţi în premieră la naţională. Astfel au ieşit din teren Ovsianicov, Cebotaru şi Ţâgârlaş, în locul lor intrând Doroş, Ciupercă şi Potârniche.

Anume Anatol Doroş ar fi putut aduce Moldova în avantaj, dar a şutat slab dintr-o poziţie bună. Pe parcursul reprizei secunde, la naţională au mai debutat Iulian Erhan, Eugen Sidorenco şi Denis Iliescu. Aceste schimbări, făcute de Balint pentru a da şansa şi altor jucători, nu au avut efectul scontat. Gazdele au dat lovitura de graţie în ultimul minut al partidei când au fructificat o ocazie dintr-o fază fixă.

După acest eşec cu Cipru, lui Balint îi va fi foarte greu să-şi motiveze elevii pentru meciul de pe 2 septembrie cu Finlanda, care se va juca la Helsinki. Acesta ar putea avea şi probleme de efectiv, mai ales că o serie de jucători sunt accidentaţi, iar unii nu prea joacă la echipele lor de club.

Finlanda, Ungaria şi Suedia au câştigat

Adversarele echipei naţionale a Moldovei în preliminariile EURO 2012 au înregistrat victorii în meciurile amicale disputate miercuri, cu excepţia celor din San Marino care au pierdut cu 1-0 în faţa României. Finlanda, pe care tricolorii o vor întâlni pe 2 septembrie, a învins în deplasare Letonia, scor 2-0. Ungaria s-a impus cu 4-0 în faţa Islandei, iar Suedia a bătut în deplasare, 1-0, Ucraina, viitoarea adversară a echipei noastre în preliminariile Campionatului Mondial din 2014.