Ciornîi şi Şişhanov au cedat în faţa FMF

NAŢIONALA // Partida Moldova–Suedia se va juca pe „Zimbru”

Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF) şi Compania „Avalan Imobil”, care administrează arena „Zimbru”, au ajuns la un compromis ce îi permite naţionalei de fotbal a Republicii Moldova să dispute meciurile de pe teren propriu din preliminariile Euro 2012 la Chişinău.

Patronii FC Zimbru, Nicolae Ciornîi şi Adlan Şişhanov, ultimul fiind persoana care a închiriat arena „Zimbru” pentru cinci ani, au cedat în faţa FMF. Forul moldovenesc de fotbal va plăti în continuare 20 de mii de dolari pentru desfăşurarea unui meci pe stadionul respectiv.

Totuşi aceasta este o soluţie pe termen scurt, deoarece începând cu anul viitor prevederile contractului se vor schimba după cum vor Ciornîi şi Şişhanov. Astfel, compania care administrează arena va avea dreptul exclusiv de a pune în vânzare şi a stabili preţul biletelor, iar naţionala va juca fără să plătească niciun ban.

Anume dreptul de vânzare a biletelor a fost mărul discordiei dintre cele două părţi. Administratorii stadionului spun că găzduirea unui meci costă în jur la 50 de mii de euro, şi nu 20 de mii de dolari, aşa cum plăteşte FMF. Veniturile de pe urma vânzării biletelor se ridică la 40 de mii de euro şi fiecare din părţi vrea să pună mâna pe aceşti bani.

Naţionala e naţională, dar vor bani

Potrivit unui preambul al contractului, părţile înţeleg faptul că „Avalan Imobil” este o companie comercială care urmăreşte să facă cât mai mulţi bani din darea în arendă a stadionului. De asemenea, este prevăzut şi faptul că FMF nu va mai putea beneficia de reduceri pe viitor, chiar dacă este vorba de echipa naţională. În atare condiţii, este greu de crezut că FMF va accepta condiţiile impuse de Şişhanov, mai ales că forul moldovenesc de fotbal are nevoie de resurse pentru a plăti deplasările internaţionalilor, cantonamentele de peste hotare şi alte cheltuieli. O acoperire în acest sens o reprezenta veniturile de pe urma vânzării de bilete. Regulile însă se vor schimba începând cu 2012, când, cel mai probabil, meciurile din preliminariile Campionatului Mondial din 2014 se vor disputa la Tiraspol.

Fără alternativă la Chişinău

O altă soluţie ar fi construcţia unui stadion la Chişinău, aşa cum a promis guvernarea comunistă şi guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană. Ideea unui stadion a apărut acum patru ani, când a fost demolat Stadionul Republican, dar cum tărăgănările şi interesele înguste au devenit un mod de lucru în Republica Moldova, totul a rămas la stadiul de idee. Anomaliile de acest gen nu lipsesc nici astăzi, chiar dacă autorităţile tot promit că în Chişinău va fi ridicat un stadion modern.

Trei stadioane noi va avea România

În România se atestau aceleaşi probleme ca şi în RM, însă, în cele din urmă, lucrurile s-au mişcat din loc. În toamnă vor fi date în exploatare trei stadioane de 16.000, 30.000 şi 55.000 de locuri. Cum noi nu ne permitem un stadion de 30.000 sau 55.000 de locuri din cauza costurilor prea mari şi pentru că lumea nu prea se înghesuie să vină la meciuri, rămâne drept alternativă o arenă de 16.000 de locuri.

Costurile unei asemenea arene se ridică la 14 milioane de euro, dacă se urmează exemplul oraşului Ploieşti din România. Lucrările stadionului din Ploieşti au început în toamna anului trecut, arena va fi dată în exploatare pe 15 august 2011.

Vitalie Hadei