Cioloș către Dragnea: Bugetul țării nu este un sac fără fund și nici nu poate fi administrat haiducește

Fostul premier Dacian Cioloș îi transmite președintelui social-democraților, Liviu Dragnea, că bugetul țării „nu este un sac fără fund” și „nu poate fi administrat haiducește”, susținând că PSD își acoperă „nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă”.

„Bugetul țării nu este un sac fără fund și nici nu poate fi administrat haiducește, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dvs. populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit și plătesc taxe, ne veți îndatora țara și viitorul. Chiar așa, de ce nu ați spus în campanie că veți crește taxele pentru o parte dintre angajați și ați făcut acest lucru în a doua ședință de Guvern?”, a scris Cioloș luni pe Facebook. Potrivit fostului prim-ministru, nu există „o gaură de zece miliarde în buget”, așa cum susține Liviu Dragnea, scrie AGERPRES.

„Confruntat probabil cu câteva cifre și realități ale economiei românești pe care eu le tot spun de câteva luni, conștient că nu știe pe unde să scoată cămașa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie și anunță că ar fi găsit, citez, ‘o gaură de zece miliarde în buget’. Pentru orice om cu minime cunoștințe economice, o astfel de ‘gaură’ ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decât cele prognozate și, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar — ceea ce nu este cazul. Această ‘gaură’ NU există”, a afirmat Cioloș.

El a adăugat că, în 2016, veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat. „Realitatea este că în 2016 veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat și aprobat de Parlament odată cu bugetul pentru anul trecut. Mai mult, în decembrie am rambursat integral firmelor TVA în valoare de 2,1 miliarde de lei, fără a lăsa presiune pe bugetul anului următor, cum se obișnuiește, tocmai pentru a ușura povara noului Guvern. Restul sunt povești. De altfel, în 2017 este alt buget. În caz că anul acesta nu își poate onora promisiunile electorale, dl Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i așa, dl Dragnea nu se încurcă în detalii. În rest, este același mod de lucru folosit de PSD și cât timp am guvernat: tehnocrații sunt de vină. PSD își acoperă nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă”, a transmis Cioloș.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, duminică, că se va consulta cu social-democrații pentru a decide o posibilă convocare a unei comisii parlamentare de anchetă, având în vedere că bugetul de stat are o gaură de 10 sau 14 miliarde de lei. El a spus că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanțe de la ultima rectificare bugetară.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)