Ciobanu vs. Rebeja

E oficial. La alegerile pentru şefia Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF) s-au înregistrat doi candidaţi. E vorba de actualul preşedinte, Pavel Ciobanu, şi vicepreşedintele forului, Radu Rebeja. Conform unui comunicat al FMF, Ciobanu a fost înaintat de 132 de membri din cei 149 cu drept de vot. În acelaşi timp, nu se ştie dacă Rebeja va fi acceptat, deoarece ar fi nişte nereguli în dosarul său.

Chiar dacă zilele acestea cei doi şi-au depus dosarele, lupta pentru şefia FMF a început de două luni. Ca de fiecare dată, Ciobanu şi-a văzut de treburile sale – întâlniri cu membrii afiliaţi, întâlniri la UEFA şi cu preşedintele FIFA Sepp Blatter – şi, nu în ultimul rând, de treburile cotidiene ale instituţiei pe care o conduce. De partea cealaltă, Radu Rebeja, prin intermediul unor persoane din anturajul său, a adus acuzaţii grave actualei administraţii din care face încă parte.

Însă acuzaţiile aduse de anturajul fostului mare internaţional moldovean nu au fost însoţite şi de probe. Din acest motiv, spun gurile rele, Rebeja nu ar fi reuşit să strângă nici 20 de semnături ca dosarul său să fie acceptat. Deja Congresul va decide dacă Rebeja va fi acceptat sau respins.

Acum patru ani, proaspătul vicepreşedinte Rebeja a votat o decizie conform căreia fiecare candidat trebuie să aibă cel puţin 20 de semnături ca viitoarele alegeri să nu se transforme în circ, cum s-a întâmplat în 2009. Rebeja nu s-a gândit atunci că va vrea să devină preşedinte, iar acum acest lucru se pare că o să-l coste. El mai vrea ca alegerile să fie secrete pentru că doar astfel îl poate debarca pe Ciobanu de la cârma FMF. Ar putea să aibă dreptate, dar nu ştiu dacă cei cu drept de vot vor înclina balanţa în favoarea sa. Şi asta pentru că, acum patru ani, multă lume i-a reproşat lui Ciobanu că l-a desemnat în funcţia de vicepreşedinte pe un om care tocmai îşi încheiase cariera de jucător. E adevărat că Radu Rebeja a fost un fotbalist foarte bun şi util naţionalei, însă delegaţii la fostul congres opinau că acesta ar fi trebuit să înceapă de jos ca, peste ceva timp, să-i fie încredinţat destinul naţionalei Moldovei.

Chiar dacă a câştigat foarte mulţi bani în cariera sa, de altfel prin muncă şi dăruire, Rebeja nu a procedat asemenea tânărului fundaş al naţionalei Igor Armaş. Fotbalistul lui Kuban Krasnodar a susţinut moral şi financiar Asociaţia de Fotbal din Căuşeni la organizarea celei de-a treia ediţii a campionatului raional la minifotbal pentru copii de până la 14 ani. Armaş nu a câştigat deocamdată din fotbal la fel ca Rebeja, dar nu a uitat de unde a plecat. Fiind încă un copil în suflet, Armaş s-a bucurat alături de puştii din Căuşeni de acest eveniment şi a promis că va continua să le fie alături şi, în măsura posibilităţilor, va finanţa acest turneu.

E un gest foarte frumos din partea lui Armaş, iar promisiunea sa dă speranţe că şi alţi internaţionali moldoveni îi vor urma exemplul. „Din fotbal am obţinut foarte multe şi cred că sunt şi eu dator să ofer ceva”, a menţionat fotbalistul.

Până la alegerile FMF au mai rămas câteva zile, să învingă cel mai bun. Totuşi persoana care va câştiga alegerile nu trebuie să uite că funcţia respectivă este o pârghie importantă nu pentru a obţine beneficii personale, ci pentru a contribui la dezvoltarea fotbalului în Republica Moldova.

Conform raportului financiar pentru 2012, FMF a cheltuit peste 80 de milioane de lei pentru întreţinerea echipelor naţionale, bazei tehnico-materiale etc. Şi aceasta fără ca guvernul să aloce vreun leu. Poate aceşti 80 de milioane le fac din ochi unora care, în loc să pună umărul la dezvoltarea fotbalului, vin doar cu acuzaţii, dar fără probe că aceşti bani ar fi fost administraţi prost.