Ciobanu la Congresul UEFA: Cluburile nu trebuie să pună piedici ca jucătorii să se prezinte la echipele lor naţionale

Preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), Pavel Ciobanu, a vorbit la congresul UEFA de la Tel Aviv despre importanţa susţinerii tinerelor talente, comportamentul fotbaliştilor pe teren, dar şi despre identitatea naţională a jucătorilor convocaţi la echipele lor naţionale. Acesta a vorbit şi despre faptul că cluburile din Europa nu trebuie să pună piedici jucătorilor să vină la echipele lor naţionale.

Ciobanu, care este vicepreşedinte al Comitetului pentru fotbal din cadrul UEFA, a fost desemnat de preşedintele acestui comitet, celebrul Franz Beckenbauer, să prezinte raportul respectiv. Potrivit lui Ciobanu, federaţiile de fotbal din Europa trebuie să depună eforturi pentru a preveni cazurile când jucătorii comit acte grave de indisciplină şi când arbitrii sunt minţiţi.

A apărat cauza Moldovei

De asemenea, Ciobanu a menţionat importanţa echipelor naţionale în fotbalul modern. „Echipele naţionale reprezintă mândria unei ţări. Globalizarea în fotbal are un impact asupra echipelor naţionale. Comitetul pe care îl reprezint a evidenţiat această problemă şi solicităm susţinerea tuturor federaţiilor pentru a păstra identitatea fotbalistică a unei ţări. Astfel, trebuie de întreprins o serie de acţiuni vizavi de această problemă cum ar fi instruirea antrenorilor autohtoni. Totodată, noi credem că este necesar de a înăspri regulile în ceea ce priveşte relaţiile dintre cluburi şi echipele naţionale. Jucătorii ar trebui să fie lăsaţi de cluburi să se prezinte la echipele lor naţionale de seniori, dar şi de tineret. Acest lucru va contribui substanţial la întărirea echipelor naţionale”, a declarat Ciobanu în cadrul Congresului UEFA.
Astfel, preşedintele FMF a atras atenţia asupra faptului că federaţia de specialitate din Rusia interzice jucătorilor cu dublă cetăţenie să vină la echipa naţională a Republicii Moldova, dar şi ale altor ţări din CSI.

Acest discurs a fost ţinut de Pavel Ciobanu cu câteva zile înainte de a-şi serba a 55-a aniversare. Cu acest prilej, echipa redacţiei JURNAL de Chişinău îi urează La Mulţi Ani! celui alintat de microbişti „Ze Maria”.

Vitalie Hadei