Ciobanu: Cineva din umbră a vrut să pună mâna pe fotbalul moldovenesc

La mai bine de un an de când a fost reales preşedinte al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), Pavel Ciobanu vorbeşte că „cineva din umbră” a vrut să pună mâna pe fotbalul moldovenesc. „Contracandidaţii mei de la şefia FMF nu au acţionat de sine stătător, ci au fost ghidaţi de oameni influenţi, care au privatizat tot ce se poate în toate domeniile. Ei au vrut să pună mâna şi pe fotbal şi să facă business de pe urma acestuia. Eu nu am fost sprijinit de nimeni, nici de politicieni şi nici de oameni de afaceri. Atât cât voi fi la FMF, nu voi permite ca cineva să-şi facă interesele pe seama fotbalului”, a declarat în exclusivitate pentru JURNAL Pavel Ciobanu.

Ciobanu gesticulează foarte mult când vorbeşte. Multe cuvinte pe care nu le rosteşte sunt transmise prin zâmbete, gesturi sau modificări ale ritmului respiraţiei. Oftează când spune că a vrut să reconstruiască împreună cu o firmă austriacă Stadionul Republican, dar în cele din urmă proiectul a fost blocat. Zâmbeşte când povesteşte despre faptul că până în 2012 va fi construit Palatul Sporturilor, cu o sală pentru fotbal. Se aşază mai bine în scaun când este întrebat dacă va candida pentru un alt mandat la preşedinţia FMF.

Ciobanu a renunţat de ceva timp să apară în presă şi să se expună în privinţa mai multor probleme din fotbalul moldovenesc. „FMF nu înseamnă doar Pavel Ciobanu. Fiecare trebuie să fie responsabil de ceea ce face”, răspunde scurt preşedintele FMF.

Fotbalişti peste noapte

Se aprinde când vine vorba de actualii fotbalişti. Cu tonul unui povestitor, Ciobanu spune că, după 1990, unii au devenit fotbalişti peste noapte. „Sunt sigur că dacă se mai păstra URSS, actualii fotbalişti nu aveau loc în echipa naţională. Generaţia noastră nu a pus niciodată accentul pe bani, maşini şi case. Noi am jucat din plăcere, iar banii, maşinile şi apartamentele le-am obţinut pe parcurs. Actualii fotbalişti au în cap altceva şi urmăresc doar interesele materiale. Sunt unele talente, dar cum se nasc aşa şi mor. Mai rar se naşte un Alexandru Curtianu sau Alexandru Spiridon. Este păcat, dar asta este situaţia”, oftează Ciobanu.

Visul lui Ciobanu este să fie reconstruit Stadionul Republican

Un alt of al preşedintelui FMF este faptul că nu s-a reuşit reconstrucţia Stadionului Republican. „Noi, cei de la FMF, ne-am făcut un fel de constructori. Toţi bat în FMF că nu s-a reuşit reconstrucţia Stadionului Republican. Am vrut să facem asta acum câţiva ani, dar am fost înlăturaţi. Actualmente, vrem să iniţiem negocierile cu investitorul austriac. Am delegat doi reprezentanţi de la FMF în comisia Ministerului Construcţiilor, pentru a demara negocierile cu investitorii în vederea reconstrucţiei arenei. Sperăm că austriecii au înţeles atunci că suspendarea negocierilor nu s-a produs din cauza noastră, iar acum vor dori să investească în reconstrucţia Stadionului Republican”, a spus şeful FMF.

Toate oalele se sparg în capul preşedintelui

Oficialul deja se teme să spună unde va fi construit Palatul Sporturilor cu o sală pentru fotbal. „Nu vreau să cobesc şi apoi să nu ne reuşească ceva şi toate oalele să se spargă în capul meu. Deja am obţinut terenul şi se perfectează actele. Anume la perfectarea acestora pot apărea unele probleme. Pot doar preciza că anul acesta preconizăm să punem fundamentul, iar în decembrie 2012 să dăm în exploatare edificiul. Nu am luat bani de la Guvern, pentru că nu sunt. Am găsit bani pentru asta şi preferăm să fim lăsaţi să realizăm proiectele noastre pe care ni le-am asumat în februarie 2009”. Ciobanu spune că nu a ţinut cu dinţii ca să fie reales preşedinte al FMF, dar nu a vrut să lase pe alţii care urmăreau doar să facă business pe seama fotbalului moldovenesc. „Contracandidaţii mei erau ghidaţi din umbră de oameni influenţi, care au privatizat tot ce se putea şi au vrut să pună mâna şi pe fotbal. Nu le-am permis acest lucru. O să public o carte şi o să dau numele acestor persoane din umbră”. Ciobanu nu s-a decis dacă va candida la un nou mandat, invocând că este prematur. În acelaşi timp, a menţionat că are planuri mari şi că împreună cu echipa sa de la FMF vrea să le realizeze.

Reiterez: Criza există din 1990

Ciobanu rămâne la părerea enunţată acum un an vizavi de faptul că actuala criză economică nu a afectat fotbalul moldovenesc, pentru că acesta se confruntă cu dificultăţi încă din anii 90. „Sper să fiu înţeles corect. Când am spus asta acum un an, contracandidaţii mei la şefia FMF îmi spuneau să mă las că am dus fotbalul în criză. Oameni buni, să fim sinceri şi să spunem lucrurilor pe nume. Fotbalul se face cu bani. Dacă nu sunt bani, atunci despre ce putem vorbi. Eu le sugerez cluburilor mai mici să nu facă greşeala şi să le promită jucătorilor mii de euro pe lună. Jucătorii trebuie să demonstreze că merită mai mult şi să se transfere la cluburi mai bogate. Nu toate cluburile din Moldova pot concura cu FC Sheriff şi FC Zimbru”, opinează Ciobanu.

Vrea un acord dintre Moldova şi Rusia

Oficialul FMF mai are de rezolvat o problemă care îi dă mari bătăi de cap. Vrea ca până la anul să fie rezolvată problema cu internaţionalii moldoveni cu dublă cetăţenie (rusă şi moldovenească). „Anul acesta mai treacă-meargă. Jucătorii vor putea veni la echipa naţională, dar la anul va fi grav. Am avut discuţii cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi sper că vom rezolva chestiunea respectivă. Dacă va fi semnat un acord între Moldova şi Rusia privind recunoaşterea dublei cetăţenii, atunci suntem salvaţi”.

Ar vrea să-l aducă chiar pe Mourinho

Gabi Balint este noul antrenor al naţionalei, iar Ciobanu a povestit cum a reuşit să-l convingă. „Nu o să mă credeţi. Într-o dimineaţă, m-am trezit şi l-am sunat pe Balint. L-am întrebat dacă vrea să fie selecţioner şi a acceptat. Mi s-au mai întâmplat astfel de lucruri. Poate, într-o zi, mă voi trezi şi îl voi suna chiar pe Jose Mourinho şi va accepta”, spune pe un ton de satisfacţie Ciobanu.

Pregăteşte centenarul

Zilele acestea, preşedintele FMF şi echipa sa pun la punct toate detaliile privind sărbătorirea a 100 de ani de când s-a jucat primul meci de fotbal în Republica Moldova. „O să avem mulţi oaspeţi, inclusiv preşedintele UEFA, Michel Platini. Toate acţiunile vor avea loc pe 10 şi 11 august, când naţionala va juca un meci amical cu Georgia. Am solicitat România, dar ei şi-au dorit altceva. Avea să fie un spectacol pe cinste dacă întâlneam România. Noi nu puteam aştepta răspunsul românilor o săptămână, pentru că riscam să pierdem şi Georgia. Ar fi fost frumos să avem la această sărbătoare naţionala Franţei, Braziliei şi Angliei, dar trebuie să fim conştienţi unde trăim şi să rămânem cu picioarele pe pământ”, a mai spus Ciobanu.