Ciobanu: „S-a făcut un pas important ca să avem un fotbal curat”

Preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), Pavel Ciobanu, nu-şi doreşte ca într-o zi să ajungem în situaţia Turciei şi Germaniei, în ceea ce priveşte trucarea unor partide din campionatul Republicii Moldova, iar pentru a nu se ajunge la excluderea unor echipe sau retrogradarea lor în eşaloanele inferioare a cerut ajutorul organelor de drept.

Această solicitare a fost făcută în cadrul întrevederii unei delegaţii UEFA cu premierul Vlad Filat. „Meciurile trucate şi parierea suspectă pe unele partide de fotbal nu este o problemă cu care ne confruntăm doar noi, cei din Moldova. Premierul Vlad Filat ne-a dat asigurări că FMF va fi sprijinită în această problemă de către organele competente, iar acesta e un pas important ca să avem un fotbal mai curat”, a declarat pentru JURNAL Ciobanu.

Potrivit şefului FMF, cei care se pretează la astfel de jocuri murdare trebuie să fie pedepsiţi, iar drept rezultat şi nivelul fotbalului va creşte. „Noi nu vrem să se întâmple ca o echipă sau alta să fie exclusă, dar dacă se va demonstra că cineva se face vinovat de vicierea rezultatelor, nu vom avea ce face. Organele de drept trebuie să-şi facă treaba şi să-i scoată în vileag pe cei care greşesc. FMF nu poate lupta de una singură cu acest fenomen”, a spus Pavel Ciobanu.

În cadrul întrevederii delegaţiei de la UEFA, compusă din Theodore Theodoridis (secretar general adjunct al UEFA), Ioan Angelo Lupescu (consilier pentru dezvoltarea fotbalului în cadrul Departamentului Asociaţii Naţionale al UEFA) şi David Petriashvili (manager al Proiectului HatTrick în cadrul Departamentului Asociaţii Naţionale al UEFA) şi premierul Filat s-a discutat despre posibilitatea construcţiei unei Săli Polivalente cu o capacitate de 1500 de locuri, care va fi folosită pentru organizarea meciurilor de futsal.

Cei de la UEFA au vizitat şi Centrul de pregătire al selecţionatelor Moldovei de la Vadul lui Vodă şi s-au convins de încheierea completă a lucrărilor de construcţie a Centrului, care poate găzdui patru echipe de fotbal. În luna mai, 2012, la CPSM va fi organizat un turneu internaţional din cadrul noului program al UEFA „Ligile europene” cu participarea câtorva echipe de juniori sau junioare cu vârsta până la 16 ani. La finala acestei competiţii, care va avea loc pe 7 mai 2012, va asista şi preşedintele UEFA, Michel Platini, care apoi va pleca la Bucureşti pentru a urmări finala UEFA Europa League din 9 mai 2012.

(V. H.)