Cine vrea să-l facă țap ispășitor pe Filat? // Observator

Furia și perfidia cu care este atacat liderul PLDM în ultimele zile sunt ieșite din comun. Se pare că plecarea lui Tănase la Curtea Constituțională le servește unora drept pretext pentru a-și exterioriza toate supărările, frustrările și invidia acumulate pe parcursul ultimilor doi ani. Cineva vrea să-l facă pe Vlad Filat un țap ispășitor pentru toate rateurile, eșecurile și prostiile noastre.

Ca și cum numai de el ar depinde tot ce se întâmplă în Republica Moldova. Ca și cum deține toate pârghiile puterii și nimic nu mișcă fără el, ca în perioada comuniștilor fără Voronin. Ca și cum el și numai el strică armonia din cadrul AIE, iar încăpățânatul Ghimpu și infatuatul Lupu ar fi niște îngeri.

Desigur, ne dezamăgește faptul că PLDM nu a devenit partidul unei echipe, ci, ca multe altele, este al unui „sac cu bani”, după cum sugerează Alexandru Tănase. Nu are justificare nici aroganța și nesimțirea lui Filat. Dacă e să credem lui Călin Vieru, el nu a avut posibilitatea să se întâlnească cu propriul lider și s-a simțit folosit. S-au simțit folosiți și unii bloggeri și chiar ziariști, după cum se vede (dar e și vina lor dacă nu au respectat recomandările codului deontologic). Dar să nu uităm totuşi că nu numai bunele maniere definesc un bun politician.

Sare în ochi faptul că cei mai activi și înverşunaţi jurnaliști și bloggeri care aruncă cu pietre în Filat sunt cei despre care s-a scris că ar avea relații cu Plahotniuc și, prin urmare, am putea suspecta că plecarea lui Tănase este un pretext în plus de a compromite o persoană care se opune plahotniucizării Republicii Moldova.

Dând toată vina pe Filat, cineva ar dori poate să-și justifice astfel propriile greşeli, micile sau marile ticăloşii, propriile ezitări şi cedări meschine, conformiste. Unele acuzaţii sunt de-a dreptul puerile, altele meschine sau supte din deget. După ce ieri l-au adulat sau l-au menajat, azi unii îl demonizează. Filat nu-i ușă de  biserică, dar nici talpa iadului nu este.

Paul Borzac

The following two tabs change content below.