„Cine vrea, reuşeşte!”

poza centralCu mijloacele adunate cu ajutorul FISM II, contribuţia comunităţii, a Guvernului, Consiliului Raional, Direcţiei Raionale de Învăţământ, s-a reuşit redeschiderea unei grădiniţe moderne

Copiii satului Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti, frecventează de câteva luni noua grădiniţă-creşă ,,Prichindel”, care mai bine de două decenii a fost închisă. Azi aici se aud vocile a 60 de copii din localitate. Funcţionalitatea ei se datorează mai multor structuri de stat la care a bătut la uşă luni de zile directoarea instituţiei preşcolare, Tatiana Roşca-Paierele, împreună cu autoritatea publică locală. „Cine vrea, reuşeşte!”, afirmă directoarea instituţiei preşcolare.

Îndată după absolvirea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei, Tatiana Paierele s-a întors în satul de baştină, unde s-a angajat în calitate de învăţător la clasele primare. Şi-a dorit dintotdeauna să facă ceva pentru baştina sa. După doi ani de zile a fost numită şefă de grădiniţă. Este de părerea că şi copiii de la sate trebuie să se bucure de condiţii bune la grădiniţă şi şcoală asemeni celor din oraşe. Astfel, proiectul pentru reconstrucţia grădiniţei lăsată de izbelişte de două decenii a fost iniţiat de Tatiana Paierele şi autoritatea publică locală încă în anul 2011, după inundaţiile care au avut loc în unele localităţi de pe malul Nistrului.

Ceva ireal a devenit realitate

„La început ni se părea ceva ireal, pentru că suma de bani ce urma să fie investită în ruinele rămase din vechea clădire era prea mare pentru autoritatea publică locală. Însă, pas cu pas, timp de doi ani de zile, toate încercările şi eforturile au dat roadă”, mărturiseşte ea.

Cei 2300 de săteni din localitate aveau mai înainte o grădiniţă care se afla într-o clădire adaptată, fără apă şi canalizare. Părinţii cu copii de vârstă preşcolară trebuia să parcurgă mai bine de 3 km pe jos ca să ajungă la grădiniţa veche, situată la o margine de sat. Părinţii erau nevoiţi să adune câte 15 copiii dintr-o parte a satului într-o căruţă şi să-i ducă la grădiniţă.

La grădiniţă, cu căruţa

Deschiderea noii grădiniţe i-a bucurat pe săteni. Aceştia consideră că noua clădire a înfrumuseţat satul. Victoria Romanschi din Vadul-Raşcov, mamă a două fetiţe, Mădălina şi Ilinca, în vârstă trei şi cinci ani, spune că până a se deschide grădiniţa nouă îi era foarte greu.

„Drumul prea lung până la grădiniţa veche, condiţiile proaste, lipsa jucăriilor indispuneau copiii şi părinţii şi erau zile când aceştia rămâneau acasă. Acum copiii noştri se bucură de alte condiţii – au jucării, pătuţuri noi, covoare, căldură, alimentaţie bună. Micuţii interacţionează, devin mai sociabili”, povesteşte mama mulţumită.

Toamna s-au numărat bobocii

Potrivit Tatianei Roşca-Paierele, uşile grădiniţei s-au deschis oficial la 6 noiembrie 2013 şi de atunci circa 60 de copii (trei grupe) vin zilnic la grădiniţă, unde sunt îngrijiţi, instruiţi, îndrumaţi de şapte cadre didactice şi un lucrător muzical. În discuţia cu noi, directoarea instituţiei preşcolare menţionează aportul şi susţinerea primăriţei Valentina Paierele şi a consiliului local, locuitorilor satului Vadul-Raşcov. „Contribuţia satului a fost de 75 de mii de lei. Am mers de la casă la casă şi am strâns bani. A fost dificil, dar sătenii ne-au ajutat”, spune şefa grădiniţei-creşă.

Aflăm că pe locul actualei instituţii preşcolare erau doar ruinele rămase de la o grădiniţă veche. „Timp de mai bine de doi ani, cu mijloacele adunate cu ajutorul FISM II, contribuţia comunităţii, a Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Raional, Direcţiei Raionale de Învăţământ, Tineret şi Sport, am reuşit să construim o grădiniţă cu cele mai bune condiţii. Am parcurs un drum lung şi anevoios, cu multe obstacole, dar e important că am reuşit. Aduc mulţumiri tuturor persoanelor care au contribuit la renovarea acestei grădiniţe”, ne-a comunicat Tatiana Roşca-Paierele, mamă a doi copii gemeni.

„Oamenii de la ţară merită o viaţă mai bună”

Modesta directoare spune că un rol deosebit l-a avut şi colectivul instituţiei preşcolare care s-a implicat mult în realizarea celor începute. „Sunt fericită că astăzi, împreună cu cele mai plăpânde şi gingaşe fiinţe din lume, copilaşii noştri, am ajuns să ne bucurăm de grădiniţa nouă. Ne exprimăm profunda recunoştinţă şi în numele copiilor ce frecventează grădiniţa-creşă ,,Prichindel” din comuna Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti, în faţa tuturor celor ce au contribuit la renovarea ei”, spune Tatiana Roşca-Paierele. Ea doreşte ca satul ei de baştină, ca şi alte localităţi rurale, să fie susţinut de autorităţi pentru a schimba viaţa oamenilor de la ţară spre bine, pentru că o merită.

The following two tabs change content below.