Cine vrea distrugerea S.A. „Carmez”?

TERGIVERSARE // Acţionarii „Carmez” dau alarma şi cer Procuraturii să transmită cât mai curând în judecată dosarul prin care producătorul de mezeluri a fost prejudiciat de peste 10 milioane de lei de o conducere temporară a întreprinderii

Deşi a trecut mai bine de un an de când vechea conducere a „Carmez”, arestată pe timpul guvernării comuniste, a fost restabilită în funcţie, pericolul distrugerii societăţii pe acţiuni încă mai există. Cei care în primăvara anului 2009 încercau să pună mâna pe proprietăţile „Carmezului” mai au şi astăzi pârghii de a influenţa lucrurile la întreprindere şi asta pentru că Procuratura tărăgănează examinarea dosarului şi transmiterea lui în judecată.

Potrivit unor acţionari de la „Carmez”, acest lucru se face intenţionat.

Procuratura Anticorupţie afirmă însă că dosarul este aproape finalizat.

Un grup de acţionari ai S.A. „Carmez” au transmis săptămâna trecută presei o scrisoare deschisă adresată primelor persoane în stat prin care le atenţionează că, deşi a trecut suficient timp, Procuratura Anticorupţie nu a mai oferit niciun răspuns la întrebarea când va ajunge în judecată dosarul deschis ca urmare a mai multor ilegalităţi comise la „Carmez” în primăvara şi vara anului 2009. În acea perioadă, întreprinderea a fost sărăcită de peste 10 milioane de lei de persoane pe care procurorii nu le pot identifica nici acum.

5,5 milioane duse pe apa sâmbetei

Potrivit lui Nicolae Bivol, reprezentantul unui grup de acţionari de la „Carmez”, cea mai mare parte din bani, circa 5,5 milioane de lei, au fost scoşi de pe conturile întreprinderi pentru procurarea unui utilaj care nici astăzi nu a ajuns la „Carmez”.

„Cotractul de vânzare-cumpărare a utilajului tehnologic a fost semnat în primăvara anului 2009 de către directorul de atunci al „Carmez”, A. Antonevici, şi un oarecare Aaron Shelling – directorul off-shore-ului „Borgh Traders Corp” din Insulele Virgine Britanice. Pentru aparatajul care urma a fi procurat de combinat au fost transferaţi pe un cont din Riga 350 de mii de euro. Nici până astăzi nu ştim unde sunt banii şi de ce nu vine utilajul”, afirmă Bivol, precizând că a încercat să se intereseze la uzina în care se produce utilajul pe care intenţiona să îl cumpere „Carmez” dacă a fost comandat un asemenea dispozitiv, dar a fost informat că utilajul de seria stabilită în contractul pe care l-a semnat Antonevici cu compania off-shore nu există de fapt în producţie.

Procuratura nu a aflat încă nimic

Timp de mai bine de un an de când a început examinarea dosarului, Procuratura Anticorupţie nu a reuşit încă să stabilească identitatea directorului off-shore-ului şi nici să verifice unde au ajuns banii transferaţi de „Carmez” pentru acel utilaj. „Suntem în aşteptarea răspunsurilor de la comisia rogatorie din Letonia. Doar ea ne-ar putea ajuta să aflăm ce s-a întâmplat cu cei 350 de mii de euro transferaţi de „Carmez” pe un cont din Riga”, ne-a declarat procurorul care instrumentează dosarul. El recunoaşte că nu a fost identificat încă nici directorul off-shore-ului britanic şi precizează că în acest moment în dosar nu figurează nicio persoană bănuită. „Îl suspectăm pe fostul director al „Carmez”, Antonevici. Dar nu avem încă probe pentru a-i înainta învinuire”, spune procurorul. El afirmă că, din toate  presupusele ilegalităţi semnalate de acţionarii „Carmez”, se confirmă doar cele legate de procurarea utilajului.

Alte învinuiri

Nicolae Bivol nu este de acord. Mai există şi alte capete de acuzare care trebuie examinate de procuratură. Unul dintre acestea ţine de înstrăinarea acţiunilor de tezaur ale combinatului în valoare de peste patru milioane de lei. „Aceste acţiuni au fost introduse în fondul social al unei întreprinderi create la iniţiativa conducerii „Carmez”, conducere instalată în perioada în care fostul director Anatol Câşlaru se afla în arest într-un dosar instrumentat la comandă. Ulterior, la iniţiativa aceluiaşi Antonevici, „Carmez” a vândut o parte din cota sa în compania pe care a creat-o unei alte firme, iar odată cu acea cotă parte au fost vândute şi acţiunile de tezaur ale combinatului, ce-i drept banii pentru acele acţiuni nu au ajuns pe contul „Carmez”. Totuşi, astăzi, acea companie se poate considera acţionar al „Carmez”-ului şi, împreună cu alte câteva firme cu care acţionează mână în mână, ar putea influenţa activitatea întreprinderii noastre”, explică Bivol.

Răfuială între concurenţi

Reprezentantul grupului de acţionari de la „Carmez” consideră că acţiunile de raider din 2009 de la combinat au un singur scop: de a distruge unul dintre cei mai importanţi producători de mezeluri din R. Moldova.

„În mare parte acest lucru le-a reuşit. Dacă, acum câţiva ani, „Carmez” acoperea 30 % din piaţa de mezeluri din republică, astăzi cota acestuia a scăzut până la 5 %. Cei care încearcă să ne distrugă sunt concurenţii noştri care au mare susţinere în organele de drept şi, probabil, în rândul primelor persoane în stat”, spune Bivol.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.