Cine va urma?

Alexei Roibu şi Mihail Şleahtiţchi, ministrul de Interne şi cel al Educaţiei, au fost revocaţi la 24 iulie. Cei doi au fost înlocuiţi cu Dorin Recean şi Maia Sandu. Preşedintele Nicoale Timofti a acceptat în aceeaşi zi demiterea demnitarilor, iar la 25 iulie noii miniştri au şi fost învestiţi. Cei doi au promis să se implice activ în continuarea reformelor şi să creeze un sistem în care oamenii să aibă încredere.

Vadim Vasiliu

La învestitura lui Recean, premierul Vlad Filat i-a adus mulţumiri pentru activitatea depusă fostului ministru Roibu. „Etapa ce ţine de reforme la capitolul legislaţie a fost parcursă. Vine perioada mai responsabilă ce ţine de implementarea acestora. Pe viitor evaluările nu vor fi doar ale ministerului, ci şi ale fiecărui departament în parte”, a atenţionat premierul.

Roibu: „Cererea a fost necondiţionată”

În cadrul evenimentului de transmitere a funcţiei, fostul ministru, Alexei Roibu, a ţinut să accentueze că a plecat de bunăvoie de la MAI.
„A fost o procedură legală, respectată de mine, dar şi de conducerea Guvernului. Cererea a fost necondiţionată. Eu sunt general, nu sunt o persoană care să condiţionez. Sunt ostaş. Mi s-a spus să îndeplinesc, am îndeplinit. Este o înţelegere de comun acord între mine și conducerea Guvernului. Sper că actualul ministru va avea pe viitor voinţă politică în realizarea obiectivelor. Îi doresc succes”, a declarat Roibu.

La rândul său, noul ministru de Interne a declarat după învestire că în cadrul ministerului vor continua să activeze doar persoane integre şi eficiente. „Trebuie  să câştigăm încrederea cetăţeanului. Vom face evaluări ca toţi cei care facem parte din sistem să putem răspunde la necesităţile societăţii. Interesul poliţistului trebuie să coincidă cu interesul oamenilor. În MAI trebuie să activeze doar cei eficienţi”, a declarat Recean.

Maia Sandu: „Să avem studenţi competitivi”

După învestitura ministrului Educației, Maia Sandu, aceasta a fost întrebată, printre altele, de jurnalişti ce se va întâmpla cu Istoria Românilor. Aceasta a răspuns oarecum în maniera premierului Filat: „Nu titlul contează, ci conținutul”. Noul ministru a declarat că se va consulta cu colegii pentru a decide care va fi soarta cursului Istoria Românilor și Universală. Maia Sandu a mai menționat că un ministru în primul rând trebuie să fie un bun manager. „Vom reevalua reformele iniţiate şi vom demara noi reforme. Unul din obiectivele noastre principale va fi ca studenţii noştri să devină competitivi pe plan internaţional”, a spus ministrul.

Motivele demiterii lui Șleahtițchi

Potrivit mai multor comentatori politici, unul din motivele demiterii ministrului Educaţiei, Mihail Șleahtițchi, ar ţine de schimbarea denumirii cursului de Istorie în cea de Istoria Românilor și Universală. Amintim că, imediat după aceasta, la 29 martie, Șleahtițchi a fost scos din funcția de vicepreședinte al PLDM, pe care a deținut-o de la fondarea partidului, el fiind unul din fondatori acestuia. Totodată, la scurt timp după ce liderul PSRM Igor Dodon a votat candidatura lui Nicolae Timofti la funcţia de preşedinte, el a cerut demiterea ministrului Educaţiei pe motiv că acesta ar fi introdus denumirea Istoria Românilor. Mai multe voci susţin că, prin demiterea lui Șleahtițchi, Vlad Filat ar fi întors datoria socialistului Dodon. Ministrul Șleahtițchi a fost criticat și pentru rigurozitatea cu care s-a desfășurat în acest an Bacul. Este de menționat că în acest an nivelul de promovabilitate la examenele de bacalaureat a fost cel mai scăzut din istorie. Astfel, 11,7% din absolvenții de liceu (3400 de elevi) nu au luat Bacul.

Ion Negrei: „Doar specialiștii pot da o expertiză”

Ion Negrei, fost viceprim-ministru al Republicii Moldova, cel care a optat activ în 2006 pentru a exclude cursul de istorie integrată, susţine că au mai fost cazuri când anumite personalităţi au fost penalizate din cauza disciplinei Istoria Românilor.

„În învățământ trebuie să predomine valorile naționale și universale. Am sesizat că la învestire doamna Sandu a repetat cuvintele premierului că nu contează forma, dar conținutul cursului de istorie. A mai spus că nu are un răspuns la tema respectivă, dar se va consulta cu guvernul, pe când răspunsul îl poate afla numai de la specialiști, iar la Guvern nu-s tocmai cei mai buni specialiști în domeniu. Ministrul Șleahtițchi s-a consultat cu cei de la Academia de Științe, cu facultățile de specialitate, cu asociațiile de profil și a luat decizia respectivă. Doamna caută răspuns în altă parte. Acest lucru mă pune pe gânduri, fiindcă ea va găsi un răspuns propus de Guvern”, este de părere Negrei.

Potrivit istoricului, şi rezultatele Bacului sunt o cauză a demiterii. „Aceste rezultate au demonstrat că în învățământ avem o doză de rebut educațional. Trebuie să  ameliorăm situația, dar să nu luăm decizii administrative pentru a demite persoane care au scos la iveală un fenomen real. La noi învățământul liceal este de fapt general și rezultatele la Bac sunt cele ale școlii de cultură generală sovietică”, a mai spus el.

Dumitru Diacov: „PDM va veni cu remanieri”

JURNAL a încercat să afle dacă exemplul oferit de premier prin demiterea miniştrilor propuşi de PLDM va fi preluat şi de celelalte partide, anumiţi miniştri ai cărora au fost mai mult sau mai puţin criticaţi în ultima vreme. Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a declarat că în cadrul partidului se discută despre remanieri atât în Guvern, cât şi în alte structuri. „Salutăm remanierile iniţiate de premier. După vacanţă va veni şi PD cu idei noi de a eficientiza echipele. Toate sectoarele au plusuri şi minusuri”, a spus el, precizând că PD va propune remanieri inclusiv la nivel de miniştri.

Totuşi, nu e nimic original în aceste intenţii, doar un ecou, căci, săptămâna aceasta, premierul Filat a reiterat în cadrul unei emisiuni televizate de la TV 7 că aşteaptă ca PD să iniţieze revocarea procurorului general, Valeriu Zubco. „Ceea ce se întâmplă acum la Procuratura Generală este inadecvat, de aceea vom lua anumite decizii. Reforma la Procuratură va fi o condiţie în contextul reformei generale”, a spus premierul.

La rândul său, Diacov a lăsat să se înţeleagă că vor fi făcute schimbări şi la Procuratura Generală. „Cred că vom veni cu schimbări şi în pachetul reformelor în sistemul organelor de drept. Discutăm atât în cadrul partidului, cât şi al AIE. Vom veni cu mai multe propuneri după vacanţă”, a spus el.

Anterior, premierul s-a arătat nemulţumit în special de activitatea ministrului Tehnologiilor Informaţionale, Pavel Filip, şi a ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, dar şi a miniştrilor PL, cel al Apărării şi cel al Transporturilor şi Drumului, Vitalie Marinuţă şi Anatol Şalaru.

Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972. A absolvit Facultatea de Management a Academiei de Studii Economice, a făcut masteratul în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government. Între anii 2010 – 2012, a fost Consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale, Washington DC, SUA, funcție pe care a abandonat-o pentru cea de ministru al Educației.

Dorin Recean s-a născut la 17 martie 1974. A absolvit Facultatea Managementul Relaţiilor Economice Internaţionale de la Academia de Studii Economice, a făcut masteratul în administrarea businessului la Newport University, USA, filiala Belgia. Din ianuarie 2010, a fost viceministru al Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor.

Pavel Filip își laudă fostul subaltern

Contactat de JURNAL, Pavel Filip, Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, ne-a spus despre Dorin Recean că are doar cuvinte de laudă la adresa acestuia. „Am ferma convingere că domnul Recean se va descurca la Ministerul de Interne. Are capacități de sinteză, de analiză”.

Ministrul ne-a explicat că Recean a fost implicat în schimbarea pașapoartelor vechi cu cele biometrice. „A lucrat la îndeplinirea programului privind liberalizarea regimului de vize, dar și în alte activități”.

Întrebat dacă nu regretă că a pierdut un asemenea subaltern, Pavel Filip ne-a spus că întotdeauna a ținut la oamenii talentați. „Totuși Dorin Recean a devenit ministru la un minister foarte important pentru Republica Moldova. Aveam discuții și mai înainte cu el despre MAI. El nu era satisfăcut de ceea ce se întâmplă în Ministerul de Interne. Recean are capacitățile necesare pentru a reforma acest minister. E perseverent, privește lucrurile în profunzime”.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)