Cine va fi noul candidat?

Mâine, AIE urmează să se întâlnească pentru a discuta noi soluţii

Următoarele alegeri prezidenţiale în Parlamentul Republicii Moldova vor avea loc până la 15 ianuarie 2012. Comentatorii politici spun că AIE nu va reuşi să identifice o candidatură apartinică care să fie agreată de toate componentele alianţei, că, dacă Marian Lupu va merge iarăşi la alegeri din partea AIE, se va repeta scenariul din 16 decembrie şi că Vlad Filat ar putea fi noul candidat la funcţia de şef al statului.

Vadim VASILIU

Alegerea şefului statului din 16 decembrie a eşuat pentru că Marian Lupu nu a întrunit 61 de voturi necesare pentru a deveni preşedinte al Republicii Moldova. La scrutin au participat 62 de deputaţi: 58 deputaţi AIE, deputatul neafiliat Mihai Godea şi trei deputaţi din grupul socialiştilor. Marian Lupu a fost votat de 58 de deputaţi, 3 deputaţi au votat împotrivă, iar un buletin de vot a fost declarat nevalabil. Candidatul AIE a rămas uimit de faptul că un buletin de vot nu a fost completat. Contactat de JURNAL, comentatorul politic Mihai Cernencu a afirmat că fiecare cetăţean al Republicii Moldova are dreptul, garantat de Constituţie de a vota aşa cum consideră de cuviinţă. „Este un vot secret şi nici nu are rost să pornim asemenea discuţii deoarece este anticonstituţional să o facem”. Imediat după alegeri, Marian Lupu a declarat că la alegerile repetate va candida din partea AIE. Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat că Alianţa trebuie să identifice o candidatură care cu siguranţă va întruni 61 de voturi.

Candidatul apartinic – soluţie utopică?

Contactat de JURNAL, comentatorul politic Vitali Catană a afirmat că ideea identificării unui candidat apartinic este utopică, deoarece imediat ce va fi ales acesta va realiza jocurile cuiva. „Se pictează un portret-robot ideal şi se discută pe baza acestui portret, dar nu s-a propus nicio candidatură. Cine este acel personaj? Cred că cei care o lansează îşi dau seama de acest lucru, că e o idee utopică, dar o promovează mai mult pentru a lovi în Lupu”.

Fostul deputat în parlamentul Republicii Moldova, Vasile Nedelciuc, consideră că identificarea şi votarea unui candidat apartinic este o idee imposibilă, deoarece candidatura propusă ar trebui să fie agreată de cele trei componente ale Alianţei şi negociată ulterior cu grupul Dodon sau comunişti. „Foarte greu de imaginat ca această candidatură apartinică să întrunească voturile a 59 de membri ai AIE. În acest sens, numai convingându-i pe comunişti să participe la alegere o vor putea promova. Sigur, va trebui să se discute cu grupul Dodon, însă este posibil ca Dodon plus AIE să nu fie de ajuns pentru a vota candidatura apartinică”, consideră Vasile Nedelciuc. Totodată, conform fostului deputat, în cazul în care alianţa va identifica totuşi o persoană apartinică, Partidul Comuniştilor va fi nevoit să o voteze. „Comuniştii vor avea de suferit dacă AIE va demonstra în faţa societăţii că a propus câţiva candidaţi şi aceştia nu l-au votat. Şi dacă nici comuniştii nu înaintează o candidatură înseamnă că ei îşi propun altceva decât soluţionarea crizei”.

Moţiune de cenzură?

Conform comentatorului Vitali Catană, în cazul în care PLDM va anunţa oficial că nu susţine candidatura lui Lupu, acesta va denunţa acordul Alianţei, iar Filat riscă să fie demis din funcţia de prim-ministru. „Ştim bine că Filat nu doreşte ca Marian Lupu să devină preşedinte. Eu presupun că votul nevalabil a venit din partea PLDM-ului. Totuşi, PLDM-ul nu afirmă direct că nu-l susţine pe Lupu, deoarece în caz contrar cineva ar putea înainta o moţiune de cenzură Guvernului, care va fi susţinută cu mare plăcere de PCRM”.

Filat, preşedinte?

În opinia analistului, premierul Vlad Filat aspiră la postura de preşedinte al RM. „Este un scenariu care în final ar culmina cu alegerea lui Filat în calitate de preşedinte. Filat nu poate face acest lucru deschis. Trebuie făcuţi paşi pentru a dilua acordul Alianţei, pentru a-l scoate din cursă pe Lupu, şi să fie abandonată ideea de preşedinte apartinic fiindcă nu duce la nimic”, opinează Catană.

Candidaţi desemnaţi neoficial

În în luna noiembrie, Mihai Ghimpu anunţase că l-ar propune pentru funcţia de şef al statului, în calitate de candidat apartinic, pe Vasile Nedelciuc sau pe Igor Munteanu (actualul ambasador al Republicii Moldova la Washington).

Vasile Nedelciuc ne-a spus că, în primul rând, Mihai Ghimpu a propus pe altcineva, iar candidatura sa a menţionat-o printre altele. „Nu cred că putem vorbi despre mine sau altcineva. Cred că acest candidat trebuie propus, trebuie văzut dacă acesta întruneşte toate cele 59 de mandate ale AIE. Este important ca politicienii să facă pasul şi să depăşească criza.”

La rândul său, ambasadorul Igor Munteanu ne-a spus (la 17 noiembrie) că nu îşi doreşte să ajungă preşedinte fiindcă nu are pretenţii politice de o asemenea anvergură. Totodată, diplomatul a subliniat că este apartinic. „Cred sincer că există personalităţi mult mai distinse pentru această funcţie importantă în stat. Menţionez în acelaşi timp că nu fac parte din vreun partid politic şi nici nu am făcut vreodată partizanat pentru un partid politic. Presupun că preşedintele PL, M. Ghimpu, ar fi putut enunţa, recent, nişte nume aleatorii din raţiuni strict tactice.

În general, demersul de înaintare a unei candidaturi apartinice poate rămâne utopic dacă partidele din Alianţă nu se vor pune de acord asupra modalităţii de deblocare a crizei politice şi vor renunţa, ca o condiţie sine qua non a pragmatismului democratic, la actualul ‘război total’, presărat de insulte şi şantaj reciproc”, ne-a declarat ambasadorul Igor Munteanu.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)