Cine va avea cele mai multe șanse să se angajeze în 2014

angajareMedicii, specialiștii în marketing și vânzări, specialiștii în tehnologiile informaționale, precum și croitorii, barmanii, bucătarii și vânzătorii vor avea cele mai multe șanse să se angajeze în 2014, scrie radiochisinau.md

Totodată, juriștii, economiștii, psihologii, tractoriștii și frizerii își vor găsi mai greu un loc de muncă, potrivit prognozei efectuate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Studiul a fost făcut public ieri și relevă că, deocamdată, situația pe piața muncii nu cunoaște evoluții remarcabile, iar discrepanța dintre cerere și ofertă se menține în acest sector.

Aproximativ 38 de mii de locuri de muncă vacante au fost înregistrate anul trecut la oficiile Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, precum și peste 43 de mii de șomeri. Dintre aceștia, aproape 17 mii au reușit să fie angajați. Rata mică a încadrării în câmpul muncii se explică prin faptul că cele mai multe locuri de muncă sunt la orașe, iar cei mai mulți șomeri sunt la sate. Studiul mai arată lipsa specialiștilor calificați, mai mult de jumătate dintre șomerii înregistrați neavând pregătire profesională inițială.

În acelaşi timp, profesiile cele mai solicitate de tineri, în special în domeniul dreptului și economiei, rămân nepopulare pe piața muncii, a subliniat secretarul Confederației Naționale a Sindicatelor, Nicolae Suruceanu.

Deși statul a finanțat mai multe locuri de studii în învățământul vocațional-tehnic, acestea au rămas neacoperite, a explicat ministrul adjunct al Muncii și Protecției Sociale, Sergiu Sainciuc.

Rata de ocupare a populației apte de muncă din Republica Moldova s-a ridicat în 2013 la 43 la sută, iar rata șomajului a fost în scădere, de aproape 4 la sută. Cei mai mulți șomeri sunt în rândul tinerilor, iar cei mai mulți angajați sunt în sectorul serviciilor și în agricultură. Pentru acest an este prognozată înregistrarea a 40 de mii de locuri de muncă vacante, majoritatea în industria prelucrătoare, administrația publică și comerț.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău