Cine trişează: alegătorii sau sociologii? // Observator

Ceva nu se leagă în datele Barometrului de opinie publică, lansat miercuri. Dacă poate fi explicată scăderea preferinţelor electorale pentru PD, care corelează cu declinul încrederii în liderul formaţiunii Marian Lupu, nu este clar trendul similar al PLDM, în timp ce încrederea pentru Vlad Filat, liderul formaţiunii, este în creştere, el aflându-se în topul preferinţelor populare, devansându-l şi pe Voronin. Pe de altă parte, deşi Mihai Ghimpu pierde din popularitatea sa, PL câştigă teren electoral, ceea ce ridică semne de întrebare, deoarece la noi, se ştie, este votat liderul şi mai puţin partidul. 

Să fie rezultatul PL un „bonus” pentru politica de neimplicare sau de situare de partea PD în disputa cu PLDM? Dacă alegătorii taxează în felul acesta acţiunile lui Filat împotriva „mafiotizării”, de ce scade PD, care a sărit în apărarea procurorului general şi a celorlalţi funcţionari a căror demisie a cerut-o PLDM? Dacă alegătorii sunt nemulţumiţi de modul în care activează guvernul, de ce creşte încrederea în Filat?

PLDM-ului i se trimite un semnal de avertisment, iar PL, un semnal de încurajare, ca să meargă în aceeaşi direcţie, ca aliat al PD. Dar de ce este pedepsit PD-ul sprijinit de PL?

Nu vreau să trag concluzii, dar cineva trişează, fie alegătorii, fie cei care au făcut sondajul. Admitem că multă lume nu înţelege ce înseamnă „parteneriat strategic” sau chiar „integrare europeană”, dar „încredere” este un cuvânt care nu necesită explicaţii.

Paul Borzac    

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)