Cine sunt trişorii din parlament?

În timp ce PD consideră că PLDM mimează intenţia de a crea un nou guvern, reformatorii PL speră că deputaţii vor găsi o cale spre conciliere politică

Săptămâna curentă, la 14 mai, PLDM a înaintat candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru al RM. Acesta urmează în 15 zile să se prezinte în Parlament cu planul de guvernare şi echipa de miniştri. PLDM a făcut public noul acord cu privire la constituirea şi funcţionarea „Coaliţiei Proeuropene de Guvernare”, care speră că va fi semnată de PD şi grupul reformatorilor din PL. Despre unele probleme ce ţin de negocieri JURNAL a discutat deputatul PD Adrian Candu şi liderul reformatorilor PL Ana Guţu. PD consideră că PLDM trişează când vorbeşte despre un nou guvern, iar cei şapte liberali reformatori vor vota sperând că se vor alege cu ministerele pe care PL le-a avut în AIE 2.

Adrian Candu a precizat că PD apreciază calităţile personale şi profesionale ale lui Iurie Leancă. Deputatul PD crede că Iurie Leancă merită de mult să fie desemnat drept candidat la funcţia de prim-ministru pentru că are toate capacităţile necesare pentru a fi un bun prim-ministru.

„Însă, înainte de a purcede la discuţie privind învestirea noului guvern şi votarea lui Leancă în calitate de prim-ministru, PD va căuta răspunsuri la câteva întrebări. Prima întrebare se referă la seriozitatea intenţiilor colegilor noştri din PLDM de a forma un nou guvern, deoarece PLDM mimează intenţia de forma noul guvern”, consideră Candu.

„Există alte înţelegeri cu Partidul Comuniştilor de a purcede cât mai repede posibil la alegeri. Noi credem, simţim şi vedem că ei vor alegeri anticipate, fapt ce reiese din acţiunile şi declaraţiile colegilor noştri din PLDM. Acest lucru este demonstrat de votul comun PCRM şi PLDM din 3 mai. Faptul că votul a fost antieuropean este demonstrat de reacţia oficialilor europeni”, a opinat Candu.

PD: „Leancă este bun, dar e sincer?”

Potrivit lui Candu, alegerile anticipate nu sunt convenabile PLDM, dar sunt foarte convenabile liderului acestei formaţiuni, Vlad Filat. Doar astfel va reuşi să revină în politica mare ca să-şi tempereze adversarii politici. „Vlad Filat nu se vede revenit la putere decât prin alegeri anticipate. PD-ul îşi doreşte să rămână pe eşichierul politic şi pentru a nu periclita viitorul acestui partid. De asemenea, PD vrea să afle care este viziunea lui Leancă despre o guvernare de coaliţie, cum va lupta cu corupţia şi dacă vor rămâne în scaune miniştri care s-au compromis prin acte de corupţie. Odată ce se vor găsi răspunsuri la aceste întrebări, răspunsuri care ar demonstra că cursul spre integrarea europeană nu poate fi periclitat, PD va vota guvernul Leancă”, a spus Candu.

În ce priveşte eventualele condiţii ale PD pentru votarea guvernului Leancă, Candu a afirmat că formaţiunea sa nu formulează condiţii pentru crearea noului guvern. „Nu suntem cei care să punem condiţii decât numai identificând cele mai bune mecanisme în vederea unui act eficient de guvernare. A guverna într-o coaliţie, formată din trei partide, este mult mai greu decât într-o guvernare formată dintr-un singur partid. Am trecut deja printr-o guvernare, am simţit problemele în comunicare”, a conchis Candu.

Streleţ consideră PD-ul adevăratul trişor

Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat că liberal-democraţii sunt sinceri în intenţia de a crea un nou guvern, şi nu trişează. Potrivit liberal-democratului, PD-ul este adevăratul trişor, amintind de 22 aprilie 2013, când PD şi PLDM au votat la pachet legi care ar avantaja PD, după care Curtea Constituţională a decis că Vlad Filat nu poate candida la funcţia de prim-ministru.

„Noi suntem sincer implicaţi în procesul de creare a unei majorităţi care să voteze un guvern capabil să realizeze agenda europeană a RM. Cu siguranţă, nu vom admite să se repete un alt 22 aprilie, atunci când ei au mimat procesul de negocieri ştiind care va fi decizia Curţii Constituţionale. Şi-au atins scopul de eliminare a preşedintelui PLDM, Vlad Filat, de la procesul de creare a noului guvern”, a replicat Streleţ.

Guţu: „Stop vendeta politică!”

Reformatorii PL, în frunte cu Ana Guţu, nu vor să participe la această retorică revanşardă. Potrivit deputatului, declaraţiile de mai sus se înscriu în suita de vendete în stil sicilian declanşate după incidentul din Pădurea Domnească.

„Astfel de zvonuri nu mă miră deloc, deoarece în ultimele săptămâni am avut parte de foarte multe învinuiri nefondate, în special noi, cei şapte reformatori PL. De aceea, astfel de declaraţii nu sunt surprinzătoare, fiindcă se înscriu în logica jocului politic”, a menţionat deputatul.

Din punctul de vedere al reformatorilor PL, PD-ul se află într-o situaţie politică dificilă, deoarece există trei poli de forţă în interiorul fracţiunii parlamentare şi în interiorul partidului. „Democraţii ar trebui să decidă care va fi soarta lor în eventualitatea declanşării alegerilor anticipate, dar şi în eventualitatea epuizării mandatului în mod regulamentar, până în 2015”, a spus Guţu.

Reformatorii PL vor ministerele înapoi

În eventualitatea obţinerii celor 51 de voturi în parlament, Ana Guţu mizează pe maturitatea şi responsabilitatea clasei politice din legislativul RM: „Republica Moldova a încăput în paradigma proverbială despre modelul geopolitic regional, care reprezintă o suită de crize politice. Totuşi cred că în ceasul cel din parlament vor susţine acest guvern proeuropean. Prin aceasta vom demonstra că ne dorim cu adevărat integrarea europeană. În caz contrar, nicio retorică a oricărui partid care va merge în alegerile anticipate nu va fi justificată şi nu va merita încrederea alegătorilor”.

Grupul reformatorilor PL speră că, în urma negocierilor pe care le vor purta cu PLDM şi PD, vor obţine aceleaşi fotolii ministeriale pe care le-a avut PL chiar dacă sunt şapte, şi nu 12: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Tineretului şi Sportului şi un fotoliu de viceprim-ministru. „Scopul nostru este să menţinem funcţiile pe care le-am avut, dar ne dăm seama că suntem doar şapte din 12, de aceea suntem în aşteptarea colegilor noştri care îl mai susţin pe domnul Ghimpu în încăpăţânarea sa de a trece în opoziţie. Poarta rămâne deschisă”, conchide deputata.

Vadim VASILIU

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)