Cine sunt companiile moldoveneşti care au contractat servicii de lobby la Bruxelles?

Preşedintele de onoare al EBA este ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova. Președintele EBA este Thomas Moser, director general ICS „Danube Logistics” SRL, proprietara Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG) (În centru)

Datorită registrului de transparență al Comisiei Europene, toate companiile de lobby sunt obligate să ofere diverse date despre activitățile și clienții lor. Astfel, organizaţia din R. Moldova care a plătit cea mai mare sumă pentru aceste servicii este Asociaţia Businessului European, condusă de Thomas Moser, director ICS „Danube Logistics” SRL, proprietara Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Ilie Gulca

Organizaţia cu sediul la Chişinău care a cheltuit cei mai mulţi bani pentru PR – 100.000 de euro – în perioada ianuarie 2015–decembrie 2015, este Asociaţia Businessului European (ABE), structură independentă, nonguvernamentală, înființată de zece fondatori. ABE este o instituție fondată sub auspiciile Delegației UE în R. Moldova, având drept  scop alinierea economiei naționale, a legislației în domeniul de afaceri la standardele UE și promovarea valorilor europene și a celor mai bune practici de management în afaceri în comunitatea antreprenorială din R. Moldova.

Scopul EBA este de a implementa și dezvolta practicile de afaceri şi valorile europene în R. Moldova care vor contribui la promovarea şi la armonizarea economiei dintre R. Moldova şi UE, potrivit site-ului organizaţiei. EBA Moldova are zece fondatori, „unii dintre cei mai mari investitori din R. Moldova”, după cum se menţionează pe site-ul acestei asociaţii: Î.C.S „Red Union Fenosa” S.A.; Banca Comercială Română Chișinău S.A.; Î.C.S. „Pro-digital” S.R.L.; Î.C.S „Metro Cash & Carry Moldova” SRL (Metro Cash & Carry); Moldovan-German Economic Cooperation Association; „Agro-SZM” S.R.L; Î.C.S. „Bemol Retail” S.R.L; Î.C.S. „Vernon-David” S.R.L. (Vernon David and Associates Romania); Biroul asociat de avocați Țurcan Cazac; ICS PricewaterhouseCoopers Advisory SRL.

Bemol Retail, „mare investitor”

Preşedintele de onoare al EBA este ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova. Președintele EBA este Thomas Moser, director general ICS „Danube Logistics” SRL, proprietara Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG). Aceasta, deşi se consideră mare investitor în RM, rămâne o afacere încâlcită încât nici autoritățile nu știu ce valoare au investițiile în comparație cu enormele înlesniri fiscale pe care le-au acordat cu nemiluita investitorilor din cadrul portului. De exemplu, unul dintre aceștia, Bemol Retail, fondator al organizaţiei, în circa șapte ani, a câștigat din comerțul cu produse petroliere circa 1.600.000.000 de lei, beneficiind de facilități fiscale în mărime de 83,5 milioane și de scutiri de TVA în valoare de 598,3 milioane de lei. Și pe deasupra, patronul acestei companii nu și-a îndeplinit obligațiile asumate faţă de stat.

Mai mult, investitorul general, Danube Logistics, plătește o taxă anuală de arendă a terenului de 1.000 de dolari. Şi aceasta nu este totul, acesta şi clienţii săi sunt scutiţi de achitarea plăţilor şi taxelor pentru exploatarea şi utilizarea portului şi obiectivelor portuare, cu excepţia plăţilor navale, care se calculează şi se achită luându-se ca bază 0,0062 dolari SUA pentru 1 m3 al volumului navei.

EBA are drept misiune să promoveze practicile etice şi legale de afaceri şi standardele europene în Republica Moldova; să asigure un dialog ​​politic; să consolideze mediul de afaceri și să îl alinieze la standardele UE; să promoveze activităţile comerciale între UE şi Republica Moldova.

O altă organizaţie care a contractat servicii de PR este Uniunea Consiliilor Raionale din Moldova, aceasta a achitat pentru servicii de lobby, în perioada 1 ianuarie–1 decembrie 2015, între 50.000 şi 99.999 de euro. Asociaţia se declară că reprezintă şi promovează interesele consiliilor raionale din R. Moldova la nivel naţional şi internaţional; sprijină reformele în cadrul procesului de integrare europeană; sprijină descentralizarea şi reforma administraţiei publice din Moldova, dezvoltarea comunităţilor locale.

PDM, client al lui Burson-Marsteller

O sumă mai mică pentru servicii de lobby, între 10.000 şi 24.999 de euro, a plătit Centrul pentru eficienţă energetică şi resurse regenerabile. În acelaşi clasament urmează organizaţiile „Altruism NGO”, „Centrul pentru dezvoltare regională STABILITATE”, „Congresul autorităţilor locale din Moldova”, Fundaţia SOROS şi Terra-1530, care au achitat pentru PR 10.000 de euro.

Amintim că şi Partidul Democrat din Republica Moldova a angajat serviciile de lobby ale celei de-a doua dintre cele mai prestigioase firme de lobby de la Bruxelles, Burson-Marsteller, pentru a-i convinge pe liderii decizionali de la Bruxelles de beneficiile schimbării sistemului de votare din Republica Moldova de la cel actual proporțional la unul fie mixt, fie uninominal.

Surse europene care au intrat în contact cu lobby-iștii Burson-Marsteller ne-au declarat că, în special, aceștia au dorit să știe în primul rând poziția celor abordați pe acest subiect. Lobby-ul s-a făcut în general din rândul celor de la cea mai mare familie politică – PPE. Aceștia trebuia convinși de viabilitatea unui nou sistem electoral, după ce PPE și ALDE, două dintre cele mai influente grupuri politice la nivel european, au convenit să amâne acordarea unui sprijin financiar de 100 de milioane de euro pentru Chișinău. Banii ar urma să fie deblocați numai după ce actuala guvernare de la Chișinău ar fi implementat recomandările experților Comisiei de la Veneția. Lobby-ul prestat s-a făcut atât la Parlamentul European, cât și la Comisia Europeană.