Cine stă în spatele operaţiunii `Ţigareta`?

CONTRABANDĂ // Cine stă în spatele „afacerii” de la Leuşeni?

Vameşii români din punctul vamal Albiţa au descoperit, pe 5 martie curent, într-un camion care venea din R. Moldova 700.000 de cutii de ţigări de contrabandă în valoare de 380 mii de euro. Cum a putut traversa hotarul o cantitate atât de mare de marfă de contrabandă fără a fi depistată de vameşii moldoveni de la Leuşeni? Mai ales că punctele vamale din R. Moldova sunt dotate cu echipament performant – scanere mobile cu raze X, donaţie a Uniunii Europene?

Potrivit şefului Direcţiei conducerea urmăririi penale a Procuraturii Generale (PG), Nicolae Chitoroagă, TIR-ul încărcat cu ţevi de metal a intrat pe teritoriul R. Moldova în regim de tranzit din Ucraina, prin postul vamal Tudora, la 11 februarie curent, iar în timpul aflării în Moldova a fost în reparaţie având documente justificative. Actele deţinute asupra mărfii de către şofer demonstrau că maşina era încărcată cu ţevi de metal, având destinaţia finală Turcia. La 5 martie curent, vameşii moldoveni de la postul vamal Leuşeni-Albiţa au permis trecerea aceluiaşi TIR, care avea aceeaşi documentaţie pe care o avea şoferul la intrarea în Moldova, în timp ce vameşii români au găsit printre încărcătura de fier 700 mii de cutii de ţigări de mărcile „Doina”, „Plugarul”, „MT” în valoare de 380 mii de euro.

Nicolae Chitoroagă a declarat pentru JURNAL că, în prezent, în acest sens, a fost deschis un dosar penal, conform articolului 248 CP al RM. Potrivit acestuia, este un caz de contrabandă de ţigări în proporţii mari, iar şoferul maşinii este o persoană cheie care ar putea depune mărturii utile investigaţiei. În aceeaşi ordine de idei, şeful Direcţiei conducerea urmăririi penale a PG a spus că una din versiuni este că vameşii moldoveni nu au făcut un control mai detaliat al camionului, lăsându-l să treacă postul vamal. El a mai spus că printre actele deţinute de şoferul TIR-ului nu s-a găsit niciun act despre marfa reţinută.

Acuzaţiile lui Voronin

În privinţa contrabandei reţinute de vameşii români, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că miliardarul român Dinu Patriciu i-a cerut liderului PLDM, Vlad Filat, să-i întoarcă banii pe care acesta i-ar fi oferit în campania electorală. Voronin a mai spus că Filat a pregătit mai multe TIR-uri cu ţigări de contrabandă pentru a le duce în România şi pentru a întoarce datoria lui Patriciu.

Deputatul comunist Iurie Munteanu a declarat pentru JURNAL că, în urmă cu trei luni, la comanda lui Vlad Filat, au fost disponibilizaţi angajaţii posturilor vamale care marchează coridoare de tranzit din Ucraina spre Uniunea Europeană prin Republica Moldova. Tot el a mai spus că, în timpul guvernării comuniste, punctele vamale au fost echipate cu maşini performante de verificare a mărfurilor, donaţie făcută de Uniunea Europeană.

„Berbec politic, căruia îi spun adio”

Dinu Patriciu a declarat, pentru Mediafax, că afirmaţiile lui Vladimir Voronin sunt false şi le-a calificat drept „prostii”. „Este o prostie. Eu nu am avut niciun fel de relaţie comercială sau financiară cu domnul Filat. L-am văzut o singură dată în viaţa mea”, a spus omul de afaceri pentru Mediafax. Acesta a mai menţionat că nu l-a susţinut financiar sub nicio formă pe Vlad Filat în campania electorală.
„Voronin este un berbec politic, căruia îi spun adio”, a declarat premierul Vlad Filat drept replică la acuzaţiile aduse de liderul comunist. „Este o mare diferenţă între mine şi Voronin. Eu sunt preocupat să asigur cu salarii şi pensii cetăţenii, dar dânsul face declaraţii de acest gen. Ceea ce spune Voronin sunt aberaţii, pe care nici nu vreau să le comentez”, a spus Filat.
Totuşi, premierul a adăugat că fostul preşedinte nu a realizat că lucrurile s-au schimbat. „Dânsul îşi închipuie că schemele frauduloase folosite de el şi de fiul său au loc şi acum. Am văzut şi eu ce cheltuieli a făcut fiul lui Voronin. Lui Voronin trebuie să-i fie clar că timpul său a expirat”, spune Vlad Filat.

Scanere mobile de verificare a mărfurilor

Reprezentanţii misiunii EUBAM în cadrul unui proiect finanţat de Comisia Europeană au alocat 8,2 milioane de euro pentru procurarea echipamentelor performante serviciului vamal şi de grăniceri din RM. Astfel R.M. dispune de trei scanere mobile cu raze X, costul unuia dintre acestea se ridică la 1,3 milioane de euro.

Solicitat de JURNAL, şeful serviciului de presă al Serviciului Vamal al R. Moldova, Ion Magu, a spus că la postul vamal Leuşeni există un astfel de scaner mobil. Potrivit lui Ion Magu la acest aparat sunt verificate aleatoriu doar 3% din unităţile de transport ce trec punctul vamal. Acestea sunt selectate pentru trecerea prin scaner după anumite criterii specifice fiecărei ţări aparte: lista întreprinderilor credibile care nu au avut nicio încălcare, celor necredibile, cu unele încălcări, şi cele incluse în lista neagră.
Un scaner mobil cu raze X există şi la postul vamal Tudora, a spus pentru JURNAL şeful postului vamal, Victor Iordan. Potrivit lui, la trecerea graniţei, camionul era încărcat numai cu ţevi de metal, fiind verificat şi prin scanerul mobil.

După şeful serviciului de presă al Serviciului Vamal, şoferul camionului în care au fost depistate cele aproximativ 700.000 de cutii de ţigări este cetăţean al R. Moldova, dar camionul este înregistrat în România.

Întrebat de JURNAL dacă au existat în ultimele trei luni fluctuaţii de cadre la postul vamal Leuşeni, inspectorul pe resurse umane, Veaceslav Rachiţanu, a comunicat că au fost câteva cazuri de disponibilizări de la locul de muncă, după care foştii angajaţi au fost reangajaţi.

Prin ordinul directorului general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, din 11 martie 2010, trei colaboratori ai postului vamal au fost eliberaţi din serviciu pentru încălcarea flagrantă a cerinţelor legislaţiei şi a regulamentelor interne privind măsurile suplimentare de control fizic a tuturor unităţilor de transport care traversează frontiera vamală a R. Moldova.

Procuratura Generală investighează

Procuratura a preluat cazul ţigărilor de contrabandă din 5 martie la ordinul procurorului general, Valeriu Zubco. Faptul a fost motivat prin necesitatea „asigurării unei urmăriri penale mai operative, mai complete şi obiective”. În continuare, respectiva cauză va fi instrumentată de procurorii Direcţiei conducerea urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale.
Totodată, conducerea Procuraturii Generale a dispus crearea unui grup de lucru care va investiga acest dosar, ţinând cont de caracterul complex al cauzei penale şi necesitatea efectuării unui volum mare de acţiuni de urmărire penală şi măsuri operative de investigaţii. Grupul de lucru este constituit din procurori şi ofiţeri de urmărire penală din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi Serviciului Vamal.

Şeful vămii, un apropiat al lui Filat

Actualul director general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, a exercitat anterior funcţia de administrator al afacerilor familiei lui Vladimir Filat în România. Baliţchi a mai recunoscut că, pe parcursul mai multor ani, a activat în funcţia de preşedinte al Consiliului de observatori al SA „IPTEH”, care, de asemenea, aparţine premierului Vladimir Filat. „În anul trecut, după naţionalizărea de către fosta guvernare a acestei întreprinderi, eu am fost numit şi ca administrator la o companie din Romania”, a declarat pentru Unimedia Tudor Baliţchi, vorbind despre firma S.C. „KAPITAL INVEST COMPANY” S.A., acţionarii majoritari în care, potrivit „Monitorului Oficial al României”, sunt soţii Vladimir şi Nadejda (Sanda) Filat.

În acelaşi timp, Baliţchi a menţionat că, din momentul în care a fost numit în funcţia de director general al Serviciului Vamal, „au fost perfectate actele privind suspendarea deţinerii funcţiei respective atât în SA „IPTEH”, cât şi în cadrul societăţii
„KAPITAL INVEST COMPANY”. El însă nu a putut spune de ce până în prezent această decizie nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României, deşi au trecut deja aproape trei luni de la numirea sa în funcţia de şef al Serviciului Vamal al Moldovei.

Contrabanda cu ţigări ia amploare

O analiză amplă a activităţii de descoperire a fraudelor vamale din ultimii doi ani ce ţin de traficul ilicit cu produse de tutungerie demonstrează că această „îndeletnicire” este practicată de unele persoane certate cu legea şi are rădăcini atât pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, cât şi pe teritoriul României. Tendinţa de a trafica ilicit ţigări persistă datorită mai multor factori. Printre aceştia, este esenţială diferenţa dintre preţurile acestora pe piaţa internă şi cea externă, dar şi direcţionarea canalelor de scoatere ilegală din ţară a ţigărilor, se arată într-un comunicat al Serviciului Vamal al R. Moldova.

Datele statistice demonstrează că contrabanda cu ţigări persistă în ultimii ani, iar Europa este considerată cea mai vulnerabilă la acest capitol. Conform raportului Organizaţiei Mondiale a Vămilor, din totalul capturilor de ţigări în lume, 93 la sută revin ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

Traficul ilegal în cantităţi mari este practicat în toată lumea cu implicarea unor grupări criminale cu ramificaţii transfrontaliere. Conform unor surse media din Ucraina, în 2010, traficul ilicit de ţigări a crescut de 26 ori, ţările-ţintă de desfacere fiind cele din Comunitatea Europeană, iar canalul de trafic trecând peste frontiera româno-ucraineană.

Conform datelor prezentate de Autoritatea Naţională a Vămilor din România, în 2009, la frontiera româno-moldovenească au fost descoperite aproximativ 1,5 milioane de pachete de ţigări, iar în 2008 – peste 3,2 milioane de pachete ţigări. În 2009, Serviciul Vamal al RM au pornit 14 dosare penale, iar în 2008 – 11 dosare penale. Din acestea, doar opt cauze penale au fost pornite pentru reţinerea ţigărilor de organele vamale din România. În aceste cazuri, nu toţi colaboratorii vamali au fost cercetaţi sub aspectul încălcării disciplinei de serviciu, ceea ce pune la îndoială corectitudinea şi obiectivitatea deciziilor adoptate.

Organele vamale din România au realizat capturi mari de ţigări şi în anii precedenţi. Enumărăm doar câteva dintre acestea:

• Peste frontiera vamală a Republicii Moldova a trecut o unitate de transport de model „IVECO”, unde au fost depistate 600.000 de pachete de ţigări de mărcile „Plugarul”, „MT”.

• În timpul controlului fizic al unei unităţi de transport „MAN” ce transporta „plăci de carton gofrat”, exportator fiind o firmă din or. Odesa, cu destinaţia Bulgaria, au fost depistate 405.000 de pachete ţigări „Plugarul”.

• La biroul vamal „Leuşeni – Albiţa”, în timpul controlului fizic al autocamionului „Volvo”, înmatriculat în Ungaria, ce transporta carton îndesat, au fost depistate 204.500 de pachete cu ţigări „Super King”.

• Prin postul vamal „Leuşeni – Albiţa” au traversat frontiera de stat a R. Moldova două camioane. În regiunea localităţilor Prahova, Tişiţa şi Buzău (România), unităţile de transport au fost stopate pentru a fi verificate. În urma verificării, în pereţii remorcilor de tip cisternă au fost depistate 456.790 de pachete de ţigări.

• Prin postul vamal „Leuşeni – Albiţa”, în automarfarul de model „VOLVO”, înmatriculat în România, ce transporta conform documentelor de însoţire un lot de marfă „Geam nearmat”, în urma controlului fizic efectuat la Vaslui, au fost descoperite 145.700 de pachete de ţigări în interiorul paleţilor de sticlă.

Analizând datele statisticii prin prisma implicării colaboratorilor vamali în schemele frauduloase şi în contextul eficientizării activităţilor antifraudă în cadrul Serviciului Vamal, actuala conducere a Serviciului Vamal a dispus revizuirea materialelor anchetelor de serviciu privind încălcările legislaţiei. Materialele cercetărilor de serviciu au scos în vileag faptul că acţiunile fostei conduceri au blocat desfăşurarea măsurilor de investigaţie conform procedurii, încălcarea principiilor obiectivităţii şi imparţialităţii la adoptarea hotărârilor.

Victoria Popa

The following two tabs change content below.