Cine stă în spatele ONG-urilor care au semnat pentru uninominalul lui Plahotniuc

Cine stă în spatele ONG-urilor care au semnat pentru uninominalul lui Plahotniuc - asociaţii admnisitrate de fruntaşi ai PD, de rudele acestora sau de persoane şantajabile

Media controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc a publicat recent o listă cu 53 de ONG-uri care ar susţine iniţiativa PDM de schimbare a sistemului electoral. Jurnaliştii de la Report.md au verificat aceste asociaţii obşteşti şi au constatat că multe din ele au fost fondate şi sunt administrate de fruntaşi ai partidului, de rudele acestora, de persoane şantajabile. Alte organizaţii semnatare apar ca beneficiari de bani publici, scrie jurnal.md.

Nume sonore de democraţi

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), semnatară pentru votul uninominal, a fost fondată în anul 2010 chiar de Vlad Plahotniuc. Momentan, director general al acesteia este Andrei Crigan. Acesta este şi preşedinte al grupului de lucru permanent din cadrul Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova.

O altă organizaţie semnatară este Centrul pentru Investigaţii Juridice şi Apărarea Drepturilor Omului, fondat în iunie 2010 de actualul vicepreşedinte al PDM, Sergiu Sîrbu, fapt cu care acesta se laudă şi pe site-ul formaţiunii. La ora actuală în calitate de preşedinte al Centrului apare Ina Sîrbu, soţia deputatului PDM.

Ina şi Sergiu Sîrbu / FOTO: Facebook/Sirbu Sergiu

Fostul vicepreşedinte al acestui centru, Veaceslav Agrigoroaie, este acumsecretar al Comisiei Electorale Centrale, după ce a fost, în perioada 2013-2015, asistent al deputatului Sergiu Sîrbu, iar în 2014 – consilier al vicepreşedintelui Parlamentului, PD-istul Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc.

Un alt vicepreşedinte al PDM, Alexandru Cauia, preşedinte al tineretului democrat, a fost până nu demult preşedinte al Consiliului Naţional al Organizaţiilor Studenţeşti din Moldova (CNOSM) – o altă organizaţie semnatară în favoarea iniţiativei PDM. Cauia a deţinut funcţia de preşedinte al acestei organizaţii în ultimii 6 ani. După preluarea de către Cauia a funcţiilor la PDM, preşedinte al CNOSM a devenit studenta Universităţii Tehnice a Moldovei, Cîrja Ana-Maria.


Alexandru Cauia şi Ana-Maria Cîrja / FOTO: studentus.md

Un alt democrat, altă asociaţie

Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), care a semnat în susţinerea uninominalului, este înregistrată în localitatea Mileştii Mici din raionul Ialoveni. Conducătorul acesteia este Lilian Carmanu, primarul comunei, membru al PDM.


Lilian Carmanu / FOTO: Facebook

El este şi vicepreşedintele Organizaţiei Teritoriale Ialoveni a PDM. Potrivit portalului Moldova Curată, în 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că acesta s-a condus de interese personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa.
De la CNA la partid

O altă asociaţie semnatară este Asociaţia Ştefan cel Mare şi Sfânt, condusă de Andrei Batereanu, fostul bodyguard al ex-premierului Vlad Filat.


Andrei Batereanu (în centru) / FOTO: Facebook

Batereanu a intrat în atenţia presei în anul 2013 când a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuit de trafic de influenţă. Potrivit denunţătorului, acesta ar fi pretins de la un agent economic 15 500 de euro. În 2014, el figura deja pe lista PDM, în prezent acesta fiind coordonatorul Organizaţiei raionale de partid (ORP) Ocniţa.

Uninominalul „diasporei”

O altă asociaţie semnatară este A.O. Familii Migrante, care a fost condusă de membrul PDM, Olga Coptu.


Olga Coptu a candidat din partea democraţilor la alegerile locale pentru funcţia de primar de Cimişlia / FOTO: Facebook

La 27 iulie 2016, aceasta a fost numită în funcţia de şef al Biroului de Relaţii cu Diaspora (BRD). La scurt timp, mai mulţi reprezentanţi ai diasporei i-au cerut demisia pe motiv că face parte din PDM. Ei au cerut depolitizarea BRD şi au criticat politicile actualei guvernări în raport cu diaspora.Într-un interviu pentru „Europa Liberă”, Olga Coptu a răspuns: „Diaspora cunoaşte că fac parte din Partidul Democrat.

Nu am ascuns niciodată acest lucru şi am făcut-o asumat şi cu mare responsabilitate – am scris cerere de aderare la acest partid acum doi ani”. În 2016, A.O. Familii Migrante a beneficiat de 20 000 lei de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Culturii, pentru organizarea “iProsop” – festivalul prosopului tradiţional, la Selemet, raionul Cimişlia. Organizaţia face parte din Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud, din cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, condusă tot de o exponentă a Partidului Democrat, Maria Culeşov, preşedinte al organizaţiei teritoriale PDM Cimişlia.

„Analiştii politici” cu ONG-uri ai PDM

Şi Asociaţia “Moldova Europeană Unită”, condusă de analistul politic Roman Mihăeş optează pentru votul uninominal.


Roman Mihăeş în studioul Publika TV

Roman Mihăeş este criticat frecvent pentru comentariile lansate în spaţiul public, favorabile actualei guvernări.

O altă organizaţie: Societatea Culturală „Pasărea Phoenix”, al cărui preşedinte este Traian Vasilcău, un blogger criticat frecvent pentru sprijinul mediatic oferit guvernării.


Traian Vasilcău în studioul Publika TV / Captură video

Anul trecut a izbucnit un adevărat scandal după ce Guvernul i-a oferit Premiul Naţional în valoare de 100 000 de lei, pentru activitate în domeniul literaturii. Traian Vasilcău era acuzat de plagiat. Deşi a suspendat acordarea premiului, Ministerul Culturii, condus de reprezentanta Partidului Democrat, Monica Babuc, i l-a acordat, totuşi, ulterior. Ultimul său articol pe blog se numeşte ”Visătorul Plahotniuc”. În text, liderul PDM este prezentat ca fiind un neobosit visător, care munceşte non-stop pentru dezvoltarea Republicii Moldova. În 2016, Societatea Culturală „Pasărea Phoenix” a beneficiat de finanţare în valoare de 20 000 de lei, pentru Festivalul-Concurs Naţional “Steaua Chişinăului – Steaua Moldovei”. În 2013, acest concurs era finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Asociaţia fondată de preşedinta CEC pledează pentru uninominal

O altă organizaţie care susţine votul uninominal este Asociaţia Pentru Democraţie, Economie şi Reforme – membru-fondator al acesteia fiind Alina Russu, preşedinta Comisiei Electorale Centrale.

Centrul de Reabilitare şi Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilităţi de Intelect CULTUM din Stăuceni. Preşedintele CRIS „CULTUM” este Ala Fodor. În 2016,anticorupţie.md scria despre riscul punerii sub acuzaţie „pentru escrocherie” a Alei Fodor, ca urmare a unor neînţelegeri cu o organizaţie finanţatoare din Germania. CRIS „CULTUM” apare în lista organizaţiilor societăţii civile partenere Ministerului Sănătăţii. Ala Fodor este membru al Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), pentru mandatul 2017-2019.

Răsplată artiştilor

Şi Fundaţia Cultură Nicolae Glib susţine proiectul de modificare a sistemului electoral. Aceasta este fondată de interpretul Nicolae Glib, care apare şi în materialele promoţionale ale Partidului Democrat, de promovare a votului uninominal.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)