Cine speculează ideea europeană?

Problemele fermierilor din nordul Moldovei sunt denaturate şi exploatate politic la Chişinău şi de către propaganda rusească

 

aproape-20-de-mii-de-tone-de-mere-au-inghetat-pe-copaci--fermierii-solicita-interventia-urgenta-a-statului-1414498864

Fermierii moldoveni ar recurge la gesturi disperate din cauza că nu au unde să-şi realizeze fructele şi legumele de când Federaţia Rusă a interzis importul acestora pe teritoriul său. Unul s-ar fi sinucis, altul ar fi dat foc livezii sale, un al treilea îşi taie livada tânără din cauza lipsei pieţelor de desfacere. Aceste pretinse tragedii se produc pe fundalul declaraţiilor lui Igor Dodon, care promite, de la Moscova, că la prima şedinţă a Parlamentului va cere denunţarea Acordului de Asociere cu UE. Apropierea de Rusia şi integrarea în Uniunea Vamală, promite el, ar rezolva problema embargourilor şi ar fi unicul colac de salvare pentru RM, care, mai nou, ar putea accede în Uniunea Vamală, în calitate de „stat federativ” (sic!) .

Declaraţiile lui Dodon au apărut într-un reportaj emis de postul de televiziune „Rossia 1”, în cadrul emisiunii „Vesti nedeli” cu Dmitri Kiselev. Iniţial, au fost prezentate consecinţele embargoului. Vasile Chilivnic, un ţăran din satul Unguri, raionul Ocniţa, se aruncă disperat cu toporul asupra livezii sale tinere. „Ecoul loviturilor de topor răsună pe întreg teritoriul RM”, comentează reporterul rus, „fermierul îşi taie livada ca să-şi vândă pământul comercianţilor europeni, gest disperat la care recurge din cauza datoriilor”. În acelaşi reportaj apare o altă familie de fermieri, soţii Sergiu şi Galina Meico. „Pentru noi Rusia e ca aerul, fără Rusia nu putem întreprinde nimic. Lumea se roagă: hai să îmbunătăţim relaţiile cu Rusia, să nu pierdem piaţa aceasta, ei nu au dreptul să-i lase pe oameni fără această piaţă”, spune ea referindu-se la actuala guvernare.

Act de sinucidere, inexistent

Acum o lună, Galina Meico, membră a Asociaţiei „Nord Fruct”, anunţa într-un comunicat că în nordul republicii mai mulţi fermieri au recurs la gesturi disperate – unul s-a sinucis, altul a dat foc la livadă, iar un al treilea şi-a tăiat livada, din cauza pierderii pieţelor de desfacere ruseşti şi a datoriilor. N-au fost date nume, nici localităţile de unde ar fi aceştia. „Fermierul şi-a pus capăt zilelor atunci când au venit să-i ia casa care era pusă gaj. Oamenii cedează nervos”, afirma antreprenoarea.

Am încercat să luăm legătura cu Galina Meico, să aflăm cine sunt, totuşi, fermierii cu pricina. Ne-a răspuns soţul ei, Sergiu. Potrivit acestuia, cazul cu fermierul care s-ar fi sinucis ar fi avut loc în raionul Donduşeni. Şeful Direcţiei agricultură Donduşeni, ne-a spus că a auzit din declaraţiile Asociaţiei „Nord Fruct” despre această tragedie. „La Donduşeni însă nimeni nu s-a sinucis. Am înţeles că acest caz s-ar fi întâmplat la Ocniţa”, ne spune funcţionarul. Şeful Direcţiei Agricultură Ocniţa, Ion Ciumac, ne-a informat că aici nu a ars nicio livadă şi, slavă Domnului, nu şi-a pus capăt zilelor niciun fermier. „Nu ştiu de unde au cules această informaţie. Chiar dacă situaţia fermierilor nu este uşoară, nimeni nu a recurs la astfel de gesturi disperate”, a spus el. Cât despre bărbatul care şi-ar fi tăiat livada, e vorba de Vasile Chilivnic, care are o livadă de 1,5 ha. Acum o lună informaţia că şi-ar fi tăiat livada a apărut prima dată în presă; a doua oară acesta s-a avântat cu toporul înspre pomi, în faţa camerei postului rus de televiziune. Mai mulţi consăteni ne-au confirmat că livada acestuia, cel puţin deocamdată, este întreagă.

Plopa: „E vorba de zvonuri”

Preşedintele Asociaţiei „Nord Fruct”, Iurie Plopa, ne spune că şi el a fost bulversat de această informaţie. Când a solicitat detalii, Meico însă i-a spus că a auzit şi ea de la cineva, nu a precizat însă de la cine. „Cred că până la urmă e vorba de nişte zvonuri. Cert însă e că fermierilor nu le vine uşor. Nu vrem să se facă din asta politică. Până nu demult statul a subvenţionat fermierii care au sădit livezi cu soiuri de meri acceptate în spaţiul post-sovietic, acestea însă nu sunt acceptate pe pieţele europene. Ca să fim acceptaţi în Europa, trebuie să sădim alte livezi, or funcţionarii noştri de la Ministerul Agriculturii trebuia să se facă auziţi în Uniunea Europeană şi, respectiv, să ne ofere şi nouă sprijin ca să ieşim din această situaţie. Ministerul Agriculturii nu a mai avut cu noi nicio întâlnire din luna iulie. Personal, cum să agreez proiectul european, din moment ce merg cu paşi siguri spre faliment, iar autorităţile nu întreprind nimic ca să ne ajute?!”, se întreabă Plopa.

Dodon şi „statul federativ”

Criza fermierilor este exploatată la maximum de liderii partidelor proruse de pe teritoriul RM, în speţă, de liderul socialiştilor. Igor Dodon. „Noi la prima şedinţă a Parlamentului vom cere denunţarea Acordului de Asociere cu UE. Pe de altă parte, apropierea de Rusia, integrarea în Uniunea Vamală soluţionează problema statalității, cu alte cuvinte, a diferendului transnistrean. Noi, în principiu, am putea să ne înțelegem cu Transnistria și Găgăuzia cu privire la crearea unui stat federativ care va intra în Uniunea Vamală”, a spus Dodon prin intermediul mass-mediei ruseşti.

Solicitat de JURNAL, Nicolae Osmochescu, expert în drept constituţional, a declarat că pentru a schimba forma şi structura statală, Dodon ar avea nevoie de un referendum naţional. Acesta însă nu are nici pe departe majoritatea în Parlament. „Dodon se foloseşte de dreptul său de deputat, e opinia lui politică – că ar face una ori alta. Atât timp cât nu îndeamnă la revoluţie, ori la alt fel de forme de răzmeriţă, nu poate fi tras la răspundere penală. Schimbarea formei de guvernare, a structurii de stat poate avea loc doar prin referendum”, a spus Osmochescu.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu