„Cine se supără poartă vina”

În spital sunt internaţi zece poliţişti şi patru protestatari

 

DSC_0658f.nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

În urma protestului din seara zilei de 20 ianuarie, la Spitalul de Urgenţă din Chişinău au fost aduse 16 persoane, dintre care zece poliţişti şi şase protestatari, cu diverse traumatisme de gravitate medie. Printre cei care au avut de suferit în timpul protestelor se numără şi deputaţii liberali Mihai Ghimpu şi Corina Fusu, care s-au aventurat să iasă prin mijlocul mulţimii înfuriate din Parlament, cât şi unul dintre liderii Platformei DA, Chiril Moţpan.

Potrivit lui Petru Craveţ, şeful serviciului de presă al Spitalului de Urgenţă, persoanelor rănite le-a fost acordată asistenţa necesară, iar după o consultare cu şeful adjunct al serviciului medical al MAI, Vitalie Moraru, poliţiştii cu traumatisme mai grave au fost transportaţi la spitalul MAI. Persoanele care s-au ales cu leziuni uşoare au primit tratament la domiciliu. „În special, cei care au avut de suferit în urma protestelor s-au ales cu traumatisme în regiunea capului, a cutiei toracice, a abdomenului şi a aparatului locomotor”, a spus Craveţ.

„Popor flămând, furat şi manipulat”

Liderul PL Mihai Ghimpu a fost luat la pumni de protestatarii înfuriaţi în timp ce părăsea incinta Parlamentului. Iată cum îşi aminteşte incidentul unul din operatorii TV 7, Vitalie Moisei. Se încălzeau în maşină, când cineva le-a spus: „Băieţi, veniţi aici. Aici e Ghimpu”. „Nu știam ce să fac. Dacă trebuie să includ lumina sau nu. Dacă fac asta, atunci o să îl dau de gol și va veni mulțimea. Până la urmă, mi-am zis că lucrul este lucru. Am deschis lumina, s-au adunat protestatarii, l-au lovit… și împreună cu toată această turmă am fost mânați în piață. Am avut noroc că sunt mai corpolent şi am putut să fac față prin mulțime”, a declarat operatorul citat de Everyday Journalism.

Mihai Ghimpu nu a comentat incidentul. După cele întâmplate, liderul PL a postat un comentariu pe Facebook, în care lasă să se înţeleagă că nu este supărat „pe poporul furat, flămând şi manipulat”. „Cine se supără poartă vină pentru nefericirea poporului; cine luptă pentru el mai departe obține fericirea lui, dar și pedepsirea de către popor a celor care i-au folosit necazurile în interesul lor păgân. Așadar, “dragii mei amici”, lupta continuă!”, a notat Ghimpu. Şi ministra Educaţiei, Corina Fusu, a fost agresată în timpul protestelor. „Mi-au scos bereta și batista pe care mi-am pus-o pe cap ca să nu mă recunoască. Am încercat de trei ori să ies, iar a patra – mi-au ars câțiva pumni în spate și au încercat să-mi scoată paltonul de pe mine, dar au intervenit polițiștii și m-au luat sub protecția lor”, a declarat ministra pentru Deschide.MD.

Nu crede lacrimilor liberale

O reacţie la cele întâmplate a avut deputata liberal-democrată, Maria Ciobanu, care a lăsat să se înţeleagă că nu crede lacrimilor vărsate de liberali. „După ziua de ieri, când un guvern a fost învestit în mare taină, sfidându-se legea, bunul-simț și vrerea poporului, au ieșit la rampă “pătimiții”, pentru a stoarce lacrimi din același popor amăgit și chinuit. Sunt categoric împotriva violenței, dar de ce Ghimpu și Fusu trebuia să testeze furia poporului? De ce Ghimpu nu l-a oprit pe Plahotniuc din goana pentru putere?”, s-a întrebat liberal-democrata.

Organizaţia Amnesty International Moldova a emis un comunicat în care condamnă acţiunile de violenţă, produse în data de 20 ianuarie curent, în cadrul mitingului de protest din centrul capitalei. „Solicităm autorităţilor statului să investigheze eficient, fără tentă de răzbunare, incidentele din 20 ianuarie, iar cei care au produs sau favorizat actele de violenţă, de cenzură, netransparență și încălcare a principiului supremației legii într-un stat democratic, bazat pe drept – să fie deferiţi justiţiei, asigurându-li-se un proces echitabil. Solicităm Procuraturii Generale să se abțină de la o justiție selectivă și să nu intenteze dosare din răzbunare și cu tentă politică, încălcând principiul unui proces echitabil și al statului de drept. Cerem să fie identificate şi pedepsite persoanele care acţionează cu impunitate şi imunitate, încălcând orice normă umană şi călcând în picioare drepturile omului”, se spune în comunicatul emis de Amnesty International Moldova.

The following two tabs change content below.