Cine se impune în 2010 la Australian Open?

Momentul 0 al tenisului mondial în 2010. Duminică noaptea, în Australia, a debutat primul din cele patru turnee de Grand Slam. Melbourne devine, pentru două săptămâni, „Mecca” sportului alb. Cei mai buni jucători din lume urmează să treacă prin două săptămâni de foc – la propriu, dacă ne gândim la temperaturile extrem de ridicate din Australia în această perioadă a anului – pentru a cuceri primul mare turneu al anului.

Favoriţii la masculin

Federer. Cu siguranţă că Swiss Maestro vrea să răzbune eşecul de anul trecut, când a pierdut dramatic în ultimul act în faţa lui Rafael Nadal. Câştigător în trei rânduri al turneului de la Antipozi, FedEx este principalul favorit şi în acest sezon.

Nadal. Anul 2009 a fost dezastruos pentru acest jucător. Cu excepţia Australian Open-ului, Rafa nu a impresionat; accidentarea de la genunchi i-a pus chiar sub semnul întrebării cariera. Matadorul însă a arătat extrem de solid la Doha, în ciuda faptului că a pierdut în ultimul act.

Davidenko. Specialiştii menţionează că rusul joacă în acest moment cel mai bun tenis din circuit. Dacă în anii precedenţi acesta etala un tenis defensiv, acum el a devenit mult mai agresiv, reuşind să îşi domine de cele mai multe ori adversarii.

Favoritele la feminin

Dacă în competiţia masculină lupta se anunţă extrem de acerbă, în ceea ce priveşte turneul feminin, lucrurile se vor transforma, cel mai probabil, într-o afacere belgiano-americană-rusă. Serena Williams este văzută de toată lumea drept marea favorită, având în vedere că jucătoarea de culoare a câştigat de patru ori turneul de la Antipozi.

Clijsters şi Henin sunt, în opinia caselor de pariuri, favoritele 2 şi 3 la câştigarea turneului. În urmă cu un an, nimeni nu prevedea aşa ceva, ambele jucătoare fiind atunci retrase din activitatea profesionistă.

Aparent, va fi o luptă în trei. Singurele jucătoare capabile să le oprească pe cele trei tenismene prezentate mai sus din cursa pentru trofeul de la Australian Open sunt Venus Williams, Elena Dementieva şi, poate, Dinara Safina.