Cine se face vinovat de moartea tinerilor de la Floreni

Măsurile urgente pe care le va aplica guvernul după accidentul teribil de pe şoseaua Munceşti din Capitală

Băuturile alcoolice care sunt vândute nestingherit minorilor, marcajele care se spală după prima ploaie, iluminarea chioară a străzilor şi a semafoarelor, lipsa unui curs de educaţie rutieră în şcoli, imprudenţa părinţilor etc. sunt lacune care s-au dovedit a fi fatale pentru opt tineri din Floreni, Anenii Noi. Decesul celor trei fete şi cinci băieţi i-a făcut pe oficiali să întocmească o listă de măsuri urgente pentru a reduce riscul deceselor pe şoseleCRo.

Astăzi vor fi petrecuţi pe ultimul drum şase din cei opt tineri care şi-au dat ultima suflare într-un accident teribil de pe şoseaua Munceşti, acum trei zile. Maşina în care se aflau s-a izbit violent de un copac. Poliţia investighează cauza accidentului, însă o poate spune cu certitudine că tinerii erau ameţiţi de alcool. Mai mult, la volanul automobilului se afla un băiat de 17 ani. Potrivit prietenilor acestuia, maşina, un Renault Megane de culoarea cerului, i-a fost făcută cadou din partea tatălui plecat la muncă peste hotare. Oamenii legii nu-şi pot explica deocamdată de ce pe drum nu au rămas urme de frână şi iau în calcul mai multe versiuni care au dus la tragedia care a zguduit toată republică.

Filmul accidentului

Accidentul a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri. Băieţii cu vârste între 17 şi 24 de ani şi-au dat întâlnire într-o pădure de la marginea satului Floreni, raionul Anenii Noi, pentru a sărbători luarea de rămas bun de la un prieten care, a doua zi dimineaţă, urma să plece la Sankt Petersburg.

Cheful a continuat într-un bar din localitate unde băieţii s-au întâlnit cu cele trei fete şi, cu toţii, urcând în automobil, au gonit spre un club karaoke din Chişinău. Nu au ajuns la destinaţie. Şoferul automobilului, încă minor, a apăsat nemilos pe accelerator, atingând 200 km/oră, maşina a derapat de pe şosea şi s-a izbit violent de un copac.

„Fiica mea a spus că merge la o plimbare. Era ora 12 noaptea când o sunam şi ea nu-mi răspundea”, spune îndurerată mama unei fete care a decedat în accidentul macabru.

Viaţă de salvator

Pentru a scoate corpurile tinerilor blocate în fiarele automobilului făcut zob a fost chemat un echipaj de descarcerare. Salvatorii, până în ultima clipă, sperau ca măcar unul să fie în viaţă. Însă n-a fost să fie. Deşi două dintre victime încă mai respirau, au murit în drum spre spital.

Pentru salvatori, descarcerarea victimelor accidentelor de maşină a devenit o rutină. Alcoolul, viteza excesivă se pare că este o normă pentru şoferii victime ale propriei prostii. Însă accidentul din noaptea de 13 spre 14 august i-a cutremurat până şi pe salvatorii cu o experienţă de mai bine de un deceniu.

„Am o experienţă de 15 ani. Accidente au fost, sunt şi sper că vor fi mai puţine. În acea noapte am avut un apel şi ni s-a spus că şapte persoane sunt blocate într-o maşină, trebuie să venim cât mai repede că e ceva tragic. Când am ajuns la faţa locului… îngrozitor. Ne-am luat inima în dinţi şi am început lucrul. Am mai avut cazuri când era o persoană, două blocate, dar aşa… atât de multe… şi copii, nu au mai fost. Maşina era zdrobită. Nu înţeleg cum au încăput opt persoane în acel automobil”, îşi aminteşte salvatorul Vitalie Şendrea.

Operaţiunea de descarcerare a durat mai bine de o oră. Cei cinci salvatori au scos din fiarele automobilului şapte corpuri, cel de-al optulea de la lovitura puternică a fost aruncat 20 de metri cu tot cu o bucată de maşină. Impactul a fost atât de violent încât tinerii au ajuns practic în portbagaj.

„Veniţi la Korolenko 8”

„M-au sunat şi mi-au spus să vin la Korolenko 8. Nu înţelegeam ce s-a întâmplat”, îşi aminteşte îndurerată mama unui tânăr decedat în tragicul accident. Un asemenea apel funebru au primit toţi părinţii victimelor, Korolenko 8, fiind adresa morgii din capitală.

Părinţii a doi dintre tinerii decedaţi urmează să sosească de peste hotare pentru a-şi petrece copiii pe ultimul drum.

Deoarece accidentul a avut loc în raza municipiului Chişinău, edilul Capitalei a promis că va acorda ajutor material de 10 mii de lei pentru fiecare familie a victimelor accidentului de maşină.

Măsuri urgente! Promisiuni deşarte!

Şeful Inspectoratului Naţional de Patrulare, Igor Gori, a atenţionat şoferii că operaţiunea „Nopţi Albe” va fi extinsă până la 31 august, iar cei care vând băuturi alcoolice minorilor şi în afara orelor legale vor fi sancţionaţi. Premierul Iurie Leancă a înaintat o listă de sarcini pentru mai multe ministere. Ministrul Transporturilor va trebui să utilizeze tehnologii mai moderne pentru marcarea drumurilor. Ministerul Educației trebuie să elaboreze un curs obligatoriu de educație rutieră.

Iar Ministerul Afacerilor Interne, în cel mult două luni, va trebui să instaleze camere de supraveghere video în 41 de intersecţii din capitală.

Amintim că, la 9 august 2012, 13 persoane au decedat şi alţii 37 au fost traumatizaţi după ce autobuzul de pe cursa Morenii Noi – Ungheni, în care se aflau, a derapat într-un şanţ. Atunci oficialii au promis că se vor lua măsuri urgente pentru a sancţiona şoferii care au la bordul microbuzelor un număr mare de pasageri. Alţi nouă oameni au decedat după ce microbuzul în care se aflau a fost lovit de un tren. S-au scurs mai bine de doi ani de la accidentul de pe calea ferată şi au fost şi altele care s-au soldat cu decese, dar barierele care s-a tot promis că vor fi instalate nu au mai apărut. „Nu sunt bani”, se scuză Ministerul Transporturilor. În ce priveşte indicaţiile pe care le-a repartizat ministerelor premierul Leancă, după accidentul de pe şoseaua Munceşti… „Într-o lună vom analiza ce s-a îndeplinit”, a atenţionat prim-ministrul.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.