Cine sapă groapa PLDM-ului…

SUPĂRĂRI // Partidul Liberal Democrat a mai pierdut un prim-vicepreședinte

Persoana numărul doi din Partidul Liberal Democrat (PLDM), Mihai Godea, a părăsit zilele trecute formaţiunea. Anunţul politicianului a venit ca un trăsnet din senin nu doar pentru opinia publică, dar şi pentru colegii săi de partid.

Godea a declarat că pleacă din PLDM şi intenţionează să candideze pe cont propriu la alegerile pentru fotoliul de primar de Chişinău. Motivele sunt lipsa de democraţie în partid, situaţia complicată din AIE şi pericolul revenirii comuniştilor la putere.

Liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, nu crede că gestul lui Godea este întâmplător. „După alegeri, păpuşarul va fi scos la lumină”, a promis el.

Analiştii politici au păreri împărţite. Unii cred că Godea a plecat din cauza tiraniei lui Filat, alţii – că în spatele fostului prim-vicepreşedinte PLDM stau forţe obscure.

Marţi dimineaţă, în timp ce candidatul PLDM pentru Chişinău, Victor Bodiu, susţinea un briefing de presă la sediul partidului, chemându-și contracandidaţii la comportament civilizat în campanie,  prim-vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea, a invitat jurnaliştii la o altă conferinţă, într-un alt loc, unde i-a anunţat oficial că va candida independent la alegerile pentru fotoliul de primar al capitalei.

„AIE a îmbătrânit şi s-a încurcat în rele. Economia se sufocă de monopoluri, justiţia este controlată, cetăţenii acţionează doar în exerciţiul electoral. Pornesc o acţiune politică pe cont propriu”, şi-a explicat Godea decizia de a candida la locale. Deşi, iniţial, politicianul nu era sigur că va pleca şi din partid, spre seară acesta a anunţat că nu vrea să îşi pună într-o situaţie neplăcută colegii care vor trebui să ridice mâna pentru demiterea lui, împotriva voinţei lor, de aceea se va retrage de bună voie din PLDM. Lucru pe care l-a şi făcut miercuri.

Motivele plecării

„Decizia se coace de demult”, a mărturisit Godea, precizând că a rămas în partid până în ultimul moment în care a crezut că lucrurile mai pot fi îndreptate. „Nu am mai putut tolera modul de luare a deciziilor în partid, care nu este democratic. Domnul Filat s-a schimbat în timp, şi nu în cel mai bun mod. Puterea schimbă pe oricine”, a menţionat Godea.

În ceea ce priveşte modul în care stau lucrurile în AIE, politicianul a dezvăluit că la crearea alianţei nu au stat „prea multe principii şi valori”, iar discuţiile s-au axat pe repartizarea funcţiilor. „Nu există voinţă politică pentru a promova reforme. Monopolurile au rămas. Schemele, parte au fost păstrate de fosta guvernare, parte au trecut la actuala putere”, a mai declarat el, precizând că pericolul revenirii comuniştilor este acum mai mare decât oricând şi asta pentru că partidele din AIE au înaintat candidaţi slabi pentru primăria capitalei.

„Candidatura lui Victor Bodiu nu este dintre cele mai fericite. În PLDM erau multe persoane notorii care puteau fi înaintate. Decizia a luat-o însă liderul partidului”, a recunoscut Godea.

Cât priveşte o posibilă alianţă dintre comunişti şi liberal-democraţi, politicanul susţine că există un pericol real de apropiere dintre PLDM şi PCRM. „Aceasta a fost ultima picătură care m-a determinat să plec din partid”, a declarat fostul ideolog al PLDM.

Filat acuză „păpuşarul”

Preşedintele liberal-democraţilor, Vlad Filat, nu îl crede. În opinia lui, Godea a acţionat în baza unui scenariu planificat de alţii. „Momentul ales pentru plecare este foarte important. Consideraţi întâmplătoare atacurile din ultima perioadă la persoana mea? Vedeţi cine sunt beneficiarii. După alegeri, păpuşarul va fi scos la lumină”, a comentat Filat plecarea lui Godea, precizând că fostul său coleg de partid a avut în ultimul timp mai multe întâlniri cu businessmanul Vlad Plahotniuc, în special peste hotare.

Filat respinge orice acuzaţie de lipsă de democraţie în partid. „Dacă în PLDM ar fi fost tiranie, membrii formaţiunii nu ar fi părăsit-o în conferinţe televizate”, a argumentat el.

Cât priveşte pericolul revenirii PCRM la guvernare, Filat atrage atenţia asupra faptului că de pe urma declaraţiilor lui Godea au de câştigat cel mai mult anume comuniştii. Liderul PLDM neagă orice apropiere de PCRM.

De ce s-a „răzvrătit” Godea?

Analiştii politici au păreri împărţite despre adevăratele cauze ale plecării celui de-al doilea prim-vicepreşedinte al PLDM.

Arcadie Barbăroșie crede că ieşirea lui Godea din PLDM demonstrează că lucrurile merg prost în acest partid, dar şi în AIE. „Domnul Tănase şi domnul Godea sunt obişnuiţi cu procesele democratice, care probabil nu se prea regăsesc în PLDM, de aceea tensiunea a răbufnit”, a opinat Barbăroșie. Și analistul Viorel Cibotaru crede că Godea a luat decizia de a se îndepărta de PLDM pentru că nu acceptă compromisuri.

În schimb, Petru Bogatu tinde să creadă că Vlad Plahotniuc nu este întru totul străin de pasul îndrăzneţ al lui Godea. Analistul precizează că, recent, fostul peledemist s-ar fi întâlnit cu Plahotniuc la Viena. „Se ştie că potentul om de afaceri din PD se pricepe de minune să confecţioneze bombe politice. Acum se mai aude o bubuitură chiar în bucătăria politică a PLDM”, afirmă el.

Şi comentatorul Denis Cenuşă susţine că arhitectul acestei manevre poate fi mai degrabă cineva din partidele partenere decât din afara perimetrului Alianţei. „Gândul ne duce în primul rând la cercul lui Plahotniuc, care a reuşit în scurt timp să recruteze surse media, să creeze altele noi şi să ridice chiar şi anumite „centre” de influenţă pentru a domina opinia publică în contrapondere lui Filat”, scrie el pe blogul său.

Godea respinge însă orice legătură cu Plahotniuc şi susţine că nu va adera la niciun partid din R. Moldova, însă admite că şi-ar putea crea unul.

Pe urmele lui Tănase

La o distanţă de trei săptămâni, Mihai Godea păşeşte pe urmele lui Alexandru Tănase, care a părăsit PLDM-ul, lăsând să se înţeleagă că este condus cu mână de fier de Vlad Filat. Ba mai mult, Godea susține că părerile sale despre democrația din partid sunt împărtăşite şi de alţi membri ai PLDM, care l-ar putea urma.

Godea şi Tănase se numără printre fondatorii PLDM, fiind ambii prim-vicepreşedinţi.

Anul trecut, PLDM a mai pierdut doi membri de marcă. Este vorba despre Vitalie Nagacevschi şi Călin Vieru.

„Am fost marginalizat. Trebuia să mă transform într-un mecanism mut de vot, fără să mai intervin, fără să-mi pot exprima opinia”, şi-a explicat acum Nagacevschi decizia de acum un an, chiar dacă atunci declarase că pleacă din motive personale din PLDM.

În ceea ce-l priveşte pe Vieru, el a fost primul care a semnalat faptul că democraţia din PLDM este şubredă.

Chiar dacă plecarea celor patru afectează imaginea PLDM, mai mulţi analişti politici cred că răul produs partidului nu este catastrofal. În schimb, Godea are şanse foarte mici în alegerile locale din 5 iunie.

Cine îl filează pe Godea?

Fostul prim-vicepreședinte al PLDM, Mihai Godea, pretinde că din momentul în care a anunțat că se detașează de PLDM și intenționează să candideze independent la alegeri, este urmărit peste tot de persoane despre care bănuiește că sunt de la Departamentul misiuni speciale al Ministerului de Interne.

„Fac un apel către domnul ministru de Interne, Alexei Roibu, să își recheme băieții care mă urmăresc pentru că situația criminologică din țară îl obligă să-i redirecționeze în altă parte”, a declarat Godea marți seara la Jurnal TV.

În replică, Vlad Filat a declarat că trucul cu urmărirea are scopul de a-l martiriza pe Godea care tocmai a anunțat că se lansează în campania electorală.

Mariana RAȚĂ


 

The following two tabs change content below.