Cine opreşte Spania?

FOTBAL // Astăzi în Africa de Sud începe Cupa Mondială

Astăzi ia startul Cupa Mondială! Timp de o lună de zile, Africa de Sud devine capitala fotbalului mondial. Prima ediţie de CM de pe continentul negru se anunţă un spectacol total. Nu a fost niciodată un echilibru atât de mare între echipele de top. Spania este principala favorită a bookmakerilor pentru titlul mondial din Africa de Sud. Un succes al campioanei Europei din 2008 este cotat cu 4/1 de cele mai cunoscute case de pariuri din lume. Următoarele favorite sunt Brazilia (5/1), Anglia (6/1), Argentina (7/1). De asemenea, Portugalia, Franţa, Olanda, Germania sau Italia nu pot fi scoase din calcul pentru cucerirea titlului. Vă prezentăm cinci din principalele contracandidate la cucerirea CM: Spania, Olanda, Portugalia – echipele care nu au încă în palmares titlul suprem la Mondiale – şi Germania şi Anglia.

Anglia: Bibeloul Rooney

După ce a devenit campioană mondială în 1966, Anglia a fost la toate ediţiile ulterioare printre favoritele la câştigarea trofeului. Totuşi, acum pare mai îndreptăţită ca oricând să spere la o nouă victorie. De când îl au ca selecţioner pe Capello, englezii sunt mult mai organizaţi în joc şi insuflă teamă printre adversare. Singurul obstacol pare a fi şirul de accidentări care a lovit echipa. Beckham şi Owen se vor duce ca turişti în Africa de Sud, iar Rooney a fost foarte fragil la sfârşitul sezonului şi este tratat ca bibelou de întreaga delegaţie. Suporterii naţionalei sunt atât de disperaţi să vadă Anglia campioană mondială încât 12 la sută dintre aceştia au spus că ar renunţa la sex pentru un an dacă idolii lor le-ar îndeplini visul.

Palmares la CM: campioană în 1966.

Echipa tip: Green – Johnson, Terry, King, A. Cole – Lennon, Lampard, Gerrard, S.W. Philips – Rooney, Crouch Antrenor: Fabio Capello.

Germania: Fără căpitan

Triplă campioană mondială, Germania nu este văzută printre favorite la această ediţie. Accidentarea lui Ballack a scăzut mult forţa nemţilor la mijlocul terenului, iar fostul internaţional german Gunter Netzer cântă deja prohodul echipei lui Low: „Va fi un succes dacă vom ajunge în sferturile de finală. De titlu nici măcar nu poate fi vorba”. Germanii trebuie să rupă la această ediţie un record negativ: din 1990 Germania nu a mai învins niciodată la turneele finale o mare forţă din fotbal – Argentina, Brazilia, Anglia, Franţa, Olanda, Italia sau Spania – în timpul regulamentar sau după prelungiri. Victoriile cu Argentina (2006) şi Anglia (1996) au venit după loviturile de departajare.

Palmares la CM: campioană în 1954, 1974 şi 1990
vicecampioană în 1966, 1982, 1986 şi 2002
locul trei în 1934, 1970 şi 2006

Echipa tip: Neuer – Lahm, Mertesacker, Tasci, Badstuber – Trochowski, Schweinsteiger – Muller, Ozil, Podolski – Klose Antrenor: Joachim Low.

Olanda: La turaţie maximă

Olanda a obţinut calificarea la Cupa Mondială într-o manieră de mare echipă: opt victorii din opt meciuri! Când a preluat banca tehnică de la Van Basten, după Campionatul European din 2008, Van Marwijk nu a făcut decât o schimbare majoră: l-a introdus în echipă pe Van Bommel, ginerele său. Iar decizia sa nu a supărat pe nimeni. Mai mult, olandezii sunt mai uniţi acum, nemaiexistând în lot bisericuţele din trecut. Startul turneului final îi găseşte pe Robben şi Sneijder în cea mai bună formă, ceea ce poate reprezenta cheia parcursului „Portocalei mecanice” în Africa de Sud.

Palmares la CM: vicecampioană în 1974 şi 1978.

Echipa tip: Stekelenburg – Heitinga, Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst – D Jong, van Bommel – Van Persie, Sneijder, Robben – Huntelaar Antrenor: Bert van Marwijk.

Portugalia: Vedete şi atât
Se anunţă un turneu final extrem de greu pentru Portugalia! Calificaţi greu, după un baraj cu Bosnia, lusitanii, deşi au multe vedete în lot, nu pot forma o echipă. Iar cel mai bun portughez, Cristiano Ronaldo, nu a mai marcat pentru naţională într-un meci oficial de la EURO 2008! Nici tragerea la sorţi nu a fost bună pentru jucătorii lui Queiroz. Exceptând Coreea de Nord, celelalte două echipe, Brazilia şi Coasta de Fildeş, sunt foarte greu de bătut, iar în eventualitatea în care Portugalia va termina pe locul doi, sunt şanse foarte mari să o întâlnească pe Spania în optimi.
Palmares la CM: locul trei în 1966.
Echipa tip: Eduardo – Paulo Ferreira, Carvalho, Bruno Alves, Coentrao – Deco, Tiago, Meireles – C. Ronaldo, Liedson, Simao Antrenor: Carlos Queiroz.
Spania: „Nu poţi să le iei mingea!”
La fiecare turneu final la care a participat, Spania s-a aflat printre echipele creditate cu şanse să ajungă cel puţin în semifinale. S-a întâmplat doar în 1950, iar de atunci ibericii au plecat de fiecare dată dezamăgiţi acasă. Acum însă, Spania este, în opinia majorităţii, principala favorită la cucerirea trofeului. În ultimele 45 de meciuri disputate, sub conducerea a doi antrenori, Aragones şi Del Bosque, Spania nu a pierdut decât o dată, 0-2 cu SUA anul trecut, la Cupa Confederaţiilor. Şi preliminariile le-a încheiat cu un record: 10 victorii din 10 posibile! Linia de mijloc – Silva, Xavi, Xabi Alonso, Iniesta – este punctul forte al campioanei europene. După amicalul din martie cu Franţa, câştigat cu 2-0 la Paris de Spania, Henry a spus, într-o singură frază, totul despre forţa jucătorilor lui Del Bosque: „Nu poţi să le iei mingea!”.
Echipa tip: Casillas – S. Ramos, Puyol, Pique, Capdevila – Silva, Xavi, Xabi Alonso, Iniesta – Villa, Torres. Antrenor: Vicente Del Bosque.