Cine ne raide? // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat despre raiderii care au atacat băncile poporului. De unde s-au luat ei pe plaiul nostru comunist? Unii spuneau că de la Cernobîl, alţii că de la Fukushima. Nu se ştie dacă nu au fost ei şi mai înainte de asta, poate o fost, dar nu i-o văzut nimeni, spuse sanitara Vera. Cu siguranţă, cronicarii nu au scris despre ei. Au scris despre lăcuste, despre podghiazurile tătăreşti şi turceşti, despre incursiunile polonezilor, despre atacurile cazacilor şi moscalilor, dar despre atacurile raider nu au pomenit. Dacă Filat zice că raiderul nostru are avion, înseamnă că acesta-i Plahotniuc, deduse Caltânăr, fluturându-şi cravata verde pătate cu roşii verzi murate bine. Şi mirele Zamfirei are avion, remarcă sanitara Vera. Şi Plahotniuc a declarat că are avion, insistă Caltânăr. Iată dialogul care a urmat:

– Unde a declarat el că are avion? Ai văzut declaraţia lui de avere pe internet? Este indicat vreun avion acolo? Nu este. Înseamnă că nu are niciun avion, replică foarte competentă sanitara Vera.

– El a declarat la televiziunea lui că are avion. Când l-a întrebat prezentatorul de la Prime: ai avion personal, nu a răspuns el, da?

–  Avionul despre care a declarat el la Prime este avionul companiei, nu al lui personal.

– Da compania nu-i a lui?

– Ba da, dar avionul nu este al lui personal, aparţine companiei.

–  Dar compania nu-i a lui?

–  Compania e a lui, dar avionul nu este al lui. E greu de înţeles? Crezi că dacă el are bancă, banii din bancă sunt ai lui?

–  Păi da, ai cui să fie?

–  Ai băncii. Banii din bancă nu sunt ai lui, sânt ai băncii. Aşa-i şi cu avionul.

–  Iese că nu el îi raiderul? – întrebă moş Dumitru

–  Sigur că nu. El nu are cum să fie raiderul indicat de Filat, fiindcă nu are avion. Quod erat demonstrandum, puse punct discuţiei sanitara Vera.

Acuma stau şi mă gândesc: după lăcuste, filoxeră, după gândacii de colorado, după SIDA, gripa aviară şi porcină, avem în sfârşit şi raiderii noştri. Asta înseamnă că progresul se mişcă înainte, că ne civilizăm.

Al vostru darvington,  anehaşdoi, cozanostradam, Ion BURAGA

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga