Cine ne conduce ne asigură

BUSINESS // Companiile de stat migrează de la „Moldasig” spre „Victoria Asigurări”

După ce și-au trecut conturile bancare la Victoriabank, mai multe instituţii de stat au decis să își perfecteze și asigurările la compania „Victoria Asigurări”, companie care aparţine vicepreşedintelui PD, Vlad Plahotniuc. Informația a fost oferită de fostul vicepremier Valentin Dolganiuc, care a declarat că este nedumerit de modul în care migrează instituțiile de stat de la un asigurător la altul.

„Să ne amintim că pe timpul fostei guvernări toate instituțiile de stat erau obligate să se asigure la o firmă despre care se spunea că se află în sfera de influenţă a lui Oleg Voronin. Astăzi, ele trec la o altă companie mică, dar care aparține prim-vicespicherului Vlad Plahotniuc”, a spus Dolganiuc.

Reprezentanţi ai fostei companii de stat „Moldasig”, la care a făcut referire Dolganiuc, vândută în 2008 la un preţ de nimic de persoane din anturajului fostului preşedinte Vladimir Voronin, au confirmat că unul din cei mai importanţi clienţi ai săi, ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău”, a încheiat deja  contracte cu „Victoria Asigurări”.

„Se poartă discuţii cu Moldova Gaz”

Vitalie Polivencu, şeful secţiei asigurări AVIA şi reasigurări de la „Moldasig”, a declarat că această întreprindere a încheiat un contract cu compania „Victoria Asigurări” în 2010, cu privire la asigurarea bunurilor companiei. Un alt contract important a fost încheiat în 2011, cu privire la asigurarea de accidente. „S-a întâmplat aşa că tenderul a fost câştigat de această companie. Ne-am conformat acestei decizii. Clientul e cel care decide firma de care are nevoie”, a conchis angajatul „Moldasig”.

Unul din foştii jurişti ai „Victoria Asigurări”, care au solicitat anonimatul, au declarat pentru JURNAL că în luna iulie expiră şi contractul întreprinderii „Moldova Gaz” încheiat cu compania „Moldasig”. „Se poartă deja discuţii pentru migrarea acestei companii la „Victoria Asigurări”, precum şi a „Moldtelecom””, a relatat acesta.

„Fiecare are businessul său”

Igor Dzâc, şef al departamentului vânzări din cadrul „Moldasig”, a evitat să comenteze aceste informaţii. „Pe moment circulă mai multe zvonuri. Fiecare are businessul său, şi noi încercăm să facem faţă situaţiei pornind de la condiţiile de concurenţă de astăzi”, a spus el, refuzând totodată să comenteze plecarea unuia dintre cei mai importanţi clienţi ai companiei, ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău”.

Amintim că „Moldasig” a fost fondată în 2002 „în scopul măririi accesului la piaţa de asigurări a companiilor de stat”. Agenţii economici erau obligaţi de conducerea comunistă să rezilieze contractele cu alte companii de asigurări şi, cu efortul susţinut al statului, compania „Moldasig” a devenit, în scurt timp, lider pe piaţa de asigurări, după care a fost vândută unui investitor străin prin intermediul unor scheme frauduloase puse la punct în 2008 pe culoarele Preşedinţiei.

Lazăr, interesat unde se asigură companiile de stat

În context, este de remarcat că, la 25 ianuarie, curent, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a solicitat întreprinderilor de stat să ofere în decurs de trei zile informaţia despre  conturile bancare şi companiile de asigurări ai căror clienţi sunt. Demnitarul îşi argumenta solicitarea prin necesitatea efectuării unei analize detaliate privind asigurarea, de către întreprinderile de stat şi societăţile pe acţiuni cu cotă a statului, în scopul instituirii unei mai mari transparenţe în procesul efectuării achiziţiilor de bunuri şi servicii.

Ulterior, întâmplător sau nu, mai multe întreprinderi de stat şi-au transferat conturile bancare de la Banca de Economii la “Victoriabank”, condusă până nu demult de colegul de partid al lui Lazăr, Vlad Plahotniuc. În încercarea noastră de a afla opinia lui Lazăr, responsabila de relaţiile cu presa din cadrul acestei instituţii, Marina Berzedean, motiva de fiecare dată că acesta este ocupat.

Preluarea companiei „Victoria Asigurări”

Compania Victoria Asigurări, care se numără printre primele 10 companii de asigurări din Republica Moldova după volumul primelor de asigurare subscrise, a fost fondată în 1991 cu denumirea iniţială de ORATEH de către un grup de persoane fizice, o întreprindere de stat şi două bănci, fiind prima societate de profil înregistrată în Republica Moldova. În 2006, ea şi-a modificat structura acţionariatului, managementul şi titulatura, compania devenind Victoria Asigurări. Aceasta are pe moment 11 asociaţi, dintre care nouă sunt persoane fizice care deţin peste 80% din capitalul social. Una din cele nouă persoane fizice este sora lui Vlad Plahotniuc, Vera Morozan, care deţine circa 75% din capitalul social.

Anul trecut, la „Victoria-Asigurări” a existat un litigiu corporativ. La 3 ianuarie 2007, acţionarul majoritar al acestei companii, Vera Morozan, le-a vândut cetăţenilor Corcodel Stela şi Morari Vladimir 50,4558 % din capitalul social al SRL „Victoria-Asigurări”, în care deţinea 75,6837 %.

În urma tranzacţiei, Vera Morozan, Stela Corcodel şi Vladimir Morari aveau câte 25,2279 % din capitalul social al societăţii de asigurări.

Ulterior, soţul Verei Morozan, Artur Morozan, a înaintat în judecată o cauză prin care cerea anularea tranzacţiei pe motiv că nu i-ar fi fost solicitată opinia atunci când a avut loc tranzacţia, această dorinţă fiindu-i îndeplinită în martie curent, când Stela Corcodel şi Vladimir Morari au fost lipsiţi de dreptul de proprietate asupra pachetelor cumpărate de la Vera Morozan în ianuarie 2007. Şi acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că Artur Morozan nu era nici acţionar, nici asociat al companiei de asigurări şi litigiul nu putea fi judecat într-o instanţă economică. După ce au pierdut procesul în instanţele naţionale, Vladimir Morari şi Stela Corcodel doresc să se adreseze la CEDO.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.