Cine ne-a obligat să cumpărăm cartofi scumpi?

Cetățenii au fost prejudiciați de circa 80 de milioane de lei în primăvara acestui an

În lunile aprilie și mai am asistat la o majorare considerabilă a prețurilor la cartofi, aceștia au ajuns să coste pe piață circa 20 de lei. Cei mai nemulțumiți de prețuri erau pensionari și familiile cu venituri modeste. Comercianții susțineau că importurile de cartofi ar fi fost stopate în vămi, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ne declara că ar fi depistat o boală și din acest motiv a fost oprită livrarea produsului pentru verificări. Săptămâna aceasta, Consiliul Concurenței, în urma unor investigații, a constatat că de vină pentru majorarea prețurilor la cartofi s-ar face ANSA.

În contextul majorării semnificative a prețului la cartofi în lunile aprilie-mai 2019, Consiliul Concurenței a inițiat o investigație tematică în vederea identificării circumstanțelor ce au generat majorările respective. Astfel, în cadrul investigației s-a constatat că în perioada aprilie-mai 2019, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus, și discriminator, în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import.

Astfel, drept urmare a acțiunilor ANSA, a fost creat un deficit de marfă pe piață, care a generat majorarea semnificativă a prețurilor de comercializare la cartofi și a condiționat prejudicierea consumatorului final în perioada de referință cu circa 78,8 milioane lei, se arată în comunicatul de presă al Consilului Concurenței. De asemenea, din datele acumulate în cadrul investigației, Consiliul Concurenței relevă că existența intermediarilor între etapele de import și comercializare a produselor către client/consumatorul final creează circumstanțe prielnice de majorare semnificativă a prețului de piață.

„Scumpirea cartofilor a fost un abuz din partea unor actori”

În mai 2019, JURNAL de Chișinău a scris despre scumpirea cartofilor, în timp ce frigiderele din Republica Moldova erau pline de cartofi, aceștia au ajuns să coste în piețe mai mult de 20 de lei. Expertul Transparency International, Veaceslav Negruță, susținea atunci că acele scumpiri au fost un abuz din partea anumitor actori de pe piaţă. „Scumpirea cartofilor a fost un abuz din partea anumitor actori animați de interese obscure. Doar instituțiile statului se pot face responsabile de ce au făcut cu cartoful. Nu exclud că acest fapt favorizează un grup de importatori”, declara Negruță.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor se apăra menționând că agenția nu eliberează din 2016 licență/autorizație pentru importul mărfurilor de origine vegetală supuse controlului fitosanitar. Pe 14 mai, Centrul Național pentru Protecția Intereselor Economice ale Consumatorului a trimis o sesizare la Consiliul Concurenței pentru a combate concurența neloială.

Potrivit instituției, aceste întreprinderi ajung să stabilească, direct sau indirect, prețurile de cumpărare sau de vânzare a produselor „în contextul deficitului pe piața de cartofi”. Instituția a sesizat Consiliul Concurenței și a solicitat „contracararea practicilor anticoncurenţiale şi a concurenţei neloiale, precum și protecția intereselor economice ale consumatorilor”.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)