Cine l-a ucis pe Valeriu Boboc?

DOSAR // Cine urmează a fi tras la răspundere pentru moartea lui Valeriu Boboc?

Moartea lui Valeriu Boboc, tânărul decedat în urma protestelor din 7 aprilie, continuă să genereze mai multe întrebări decât răspunsuri la un an de la producerea tragicelor evenimente. Autorităţile nu au răspuns nici până în prezent de ce a trebuit să fie ucişi, maltrataţi tinerii după o zi de inactivitate şi de renunţare la obligaţiile de serviciu ale forţelor de ordine care au descins în PMAN la indicaţia ex-ministrului Gheoghe Papuc abia după miezul nopţii de 7 spre 8 aprilie? Cine sunt ucigaşii lui Valeriu Boboc? Cine urmează a fi tras la răspundere pentru moartea lui Valeriu Boboc?

Teroarea de la miezul nopţii

Valeriu Boboc, potrivit martorilor, a decedat după miezul nopţii de 7 spre 8 aprilie 2009. Ieri, Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului şi preşedintele interimar al ţării, şi primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, au făcut publice imagini video din acea noapte, filmate de două camere video ale Guvernului. În imagini apar peste 200 de poliţişti înarmaţi, unii dotaţi cu echipament special, alţii îmbrăcaţi în civil care descind în jurul orelor 00.55 – 1.06 min dinspre str. Puşkin spre Preşedinţie. Deşi PMAN este aproape pustie, lângă un foc stând doar câteva persoane, poliţiştii au tăbărât asupra lor, le-au imobilizat şi au început să le bată necruţător.

În imagini este văzut și șeful Poliției Municipale de atunci, Iacob Gumeniță, care se apropie şi loveşte în trei dintre tinerii imobilizaţi. Este de remarcat că majoritatea poliţiştilor nu purtau cagule pe faţă, aşa cum se vehicula anterior. Dorin Chirtoacă a declarat că a identificat câţiva poliţişti dintre cei care apar în imagini: Pavel Voicu, ex-comisar de Botanica, în prezent comisar de Cimişlia, Nicolae Cicariov, inspector la Comisariatul Botanica, Octavian Sârbu, inspector al Poliţiei Criminale, Vitalie Gorea, şeful sectorului de poliţie de la Piaţa Centrală, Roman Chilari, şeful serviciului răpiri şi furturi auto din cadrul CGP, Ghenadie Florea, adjunctul comisarului raionului Drochia.

La un moment dat, două persoane rămân să zacă nemişcate la pământ. Una dintre ele se presupune a fi Valeriu Boboc. Tânărul este ridicat de picioare şi de mâini de un poliţist în uniformă şi o persoană îmbrăcată în civil. „Conform investigaţiilor noastre, aceştia sunt Andrei Covaci, inspector la CGP, şi Ghenadie Florea, inspector la CP Drochia. Valeriu Boboc a fost urcat într-o maşină Niva, din care ulterior a fost aruncat lângă Spitalul de Urgenţă”, a spus primarul.

Solicitat de JURNAL, Ghenadie Florea a refuzat să comenteze în vreun fel acuzaţiile precizând că tot ce a avut de spus a declarat în faţa procurorilor cu privire la prezenţa sa în acea noapte în PMAN, după care a închis telefonul. Andrei Covaci, inspector la Comisariatul General de poliţie, la rândul său, ne-a declarat că a fost audiat şi el la Procuratura Generală în calitate de martor. „Eu l-am depistat pe Valeriu Boboc când acesta zăcea la pământ deja. Mi s-a părut că este încă viu. Cineva a telefonat la unitatea de gardă, apoi l-am dus spre maşină pentru a-l transporta la Urgenţă. Dl Ghimpu trebuie să stabilească mai întâi cine l-a omorât, apoi să dea publicităţii astfel de imagini. Noi am acţionat la indicaţia conducerii CGP”, a mai spus acesta înainte de a închide telefonul. Ministrul de Interne, Victor Catan, a declarat că ştia despre imaginile prezentate de Mihai Ghimpu. “O parte din poliţişti au fost eliberaţi din funcţie, iar o parte activează. După ce li se va aduce învinurea, poliţiştii care au fost implicaţi în acele evenimente, vor fi suspendaţi din funcţie”, a spus el.

A încercat să şteargă urmele

Anterior, unul din martori a relatat avocaţilor familiei victimei că în acele ore se aflau lângă Arcul de Triumf din centrul Capitalei. La un moment dat, au fost înconjuraţi de un grup de poliţişti, înarmaţi şi dotaţi. „Poliţiştii au ordonat ca toţi să se culce la pământ şi au început să ne lovească cu picioarele, bastoanele de cauciuc, armele. Valeriu Boboc a încercat să-şi apere faţa cu mâinile, însă după mai multe lovituri a încetat să se împotrivească şi nu mai dădea niciun semn de viaţă ”, a relatat acesta.

Surse din cadrul MAI ne-au informat că, după ce a fost informată unitatea de gardă despre existenţa unei persoane decedate, responsabili din conducerea MAI au dat indicaţii ca tânărul să fie transportat direct la Spitalul de Urgenţă fără a fi anunţat grupul operativ care în astfel de situaţii trebuie să se deplaseze la faţa locului şi cazul să nu apară în mass-media.

Deoarece medicii de la Spitalul de Urgenţă n-au dorit să ia în primire trupul tânărului, acesta a fost abandonat fără explicaţii în curtea spitalului. Conducerea MAI a dat indicaţii ministrului Sănătăţii, Larisa Catrinici, să intervină în acest caz. Solicitată de Jurnal, Larisa Catrinici a negat că ar fi primit indicaţii de la reprezentanţii din conducerea MAI. „Medicul care i-a luat pulsul a constatat că tânărul decedase mai bine de două ore şi nu putea fi resuscitat. Nici măcar nu ştiam că a fost adus din PMAN”, a spus ea.

Cei care vorbeau atunci, acum tac

La 12 aprilie, acum un an, după apariţia cazului despre Valeriu Boboc în presă, Andrei Pădure, fostul director al Centrului Naţional de Medicină Legală, a fost primul care a ieşit cu o declaraţie în care afirma că autopsia a scos la iveală în cazul lui Valeriu Boboc „zgârieturi şi o fractură incompletă de coastă”. „Leziunile în cauză nu sunt nicidecum cauzatoare de deces, de aceea vom aştepta rezultatele de laborator, pe moment medicii legişti au eliberat un certificat de constatare a decesului cu un conţinut prealabil, în care s-a indicat deces în urma intoxicaţiei cu substanţe necunoscute”, spunea el citat de agenţia Omega.

În aceeaşi zi, ministrul Sănătăţii, Larisa Catrinici, a ieşit cu o declaraţie în care afirma că: “Chiar de la început, nu am tratat acest caz ca urmare a unor probleme, dar după ce expertiza medico-legală a constatat că nu este niciun motiv care ar fi provocat decesul unui tânăr la vârsta respectivă, practic toate organele fiindu-i sănătoase, a rămas o singură suspiciune – intoxicaţia, care urmează să aflăm de la ce este”, a spus ea. Solicitată la un an după acele evenimente, ex-ministrul Sănătăţii a declarat că a pomenit despre intoxicaţie pentru că în acea perioadă lucra la un raport pe această temă. Fostul director al Centrului de Medicină Legală, Andrei Pădure, care în prezent ocupă funcţia de vicedirector al acestei instituţii, a declarat că a luat o poziţie unică, “de a păstra tăcerea până se va pronunţa procuratura pe marginea cazului”.

Dezvăluirile primarului

Anterior, primarul Dorin Chirtoacă a mai făcut dezvăluiri în cadrul emisiunii „Chestiunea Zilei” unde a declarat că poliţiştii au primit ordin de la actualul comisar de poliţie, Serghei Cociorvă, să-i reţină pe cei aflaţi în perimetrul str. Puşkin şi Parlament. Valeriu Boboc a fost bătut de câţiva poliţişti cu patul armei, printre care erau Ruslan Saachian şi Ghenadie Florea. „După ce l-au ucis pe Boboc, Saachian ar fi sunat la salvare, dar pe urmă s-a luat decizia ca tânărul să fie pus într-un automobil Niva al Batalionului cu Destinaţie Specială „Fulger”, despre care a anunţat anterior şi Spitalul de urgenţă”, susține Chirtoacă.

Ruslan Saachian este şef al Departamentului poliţie criminală din cadrul Comisariatului general de poliţie, mun. Chişinău. Contactat de JURNAL, acesta a declarat că învinuirile care îi sunt aduse de primar sunt nefondate. Totuşi Saachian recunoaşte că pe 7 aprilie seara a fost în PMAN, dar nu a maltratat pe nimeni. „Eu mi-am îndeplinit obligaţiile de serviciu. Domnul Cociorvă nu mi-a dat nicio indicaţie, mai ales că nici nu avea cum să îmi dea. Eu mă subordonez doar comisarului general şi şefului Departamentului servicii operative, iar domnul Cociorvă era atunci adjunct în acel departament”, a mai spus Saachian. Şi Ghenadie Florea, care acum este adjunct al comisarului r. Drochia, a recunoscut că a fost în PMAN pe 7 aprilie, seara. La fel ca şi colegul său, Florea susţine însă că nu a maltratat pe nimeni.

Ancheta se tergiversează

Avocatul lui Valeriu Boboc, Andrei Ţircanu, e de părere că în mod intenționat se tergiversează mersul anchetei în cazul Boboc. „Nu cred că s-a dorit aflarea adevărului într-un termen restrâns și acest fapt are o explicație logică: mai multe persoane din conducerea poliției, implicate în cazul Boboc, au rămas la conducere. Asemenea persoane își pot pierde postul. Aici nu vorbesc doar despre persoanele care l-au bătut pe Valeriu Boboc, ci și despre cei care nemijlocit au condus acțiunile de forță în PMAN”, spune Veaceslav Țurcan.

Amintim că la începutul lunii martie Procuratura Generală a înaintat învinuirea ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, şi ex-comisarului general al municipiului Chişinău, Vladimir Botnari, în legătură cu evenimentele din aprilie 2009. Celor doi le este incriminată comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, soldată cu decesul cetățeanului Valeriu Boboc şi cu alte urmări grave. La 3 martie curent, în legătură cu desfășurarea anchetei, procurorii au aplicat interdicția de părăsire a țării lui Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu