Cine îi ia locul lui Usatîi la Primăria Bălţi

Primarul municipiului Bălți, Renato Usatii, a anunțat în cadrul emisiunii Politica de la postul TV8 că pleacă din această funcție. Până la alegerile anticipate interimatul ar urma să fie asigurat de consilierul Nicolai Grigorișin.

„În această săptămână voi anunța faptul că demisionez. Demisionând acum, în Bălți vor fi alegeri pe 20 mai, atunci când au loc mai multe alegeri locale. Vom vedea cine va duce hrișcă. Va fi un candidat din partea Partidului Nostru. Eu las orașul fără corupție”, a declarat Renato Usatîi în cadrul emisiunii Politica de la TV8. „Noi trebuie să continuăm ceea ce am început. Am cheltuit în Bălți peste 20 milioane de lei”, a mai adăugat Usatîi.

Cine e Nicolai Grigorișin, primarul interimar

Nicolai Grigorișin a ajuns consilier în 2015 pe listele Partidului Nostru, fiind unul dintre cei mai săraci candidați în Consiliul Municipal Bălți. La ședința a III-a extraordinară a Consiliului municipal Bălți, desfășurată pe 8 februarie, acesta a fost ales viceprimar, scrie mold-street.com.

Potrivit unei investigaţii realizate de Social Media Bălți, în 2015 Nicolai Grigorișin nu deținea nimic și nu avea niciun fel de venit legal. Potrivit declarațiilor de avere, venitul familiei Grigorișin a fost în 2014 de aproape două mii de lei pe lună, bani câștigați de soția actualului consilier din afaceri.

Peste un an după alegeri, Grigorișin arată în declarații ca un veritabil baron local: e manager al unei companii din Ucraina, care controlează o pensiune pe litoralul ucrainean; este fondatorul clubului de fotbal FC Zaria din Bălți; are două automobile și ceasuri în valoare peste 600.000 de lei.

Tot el este unul dintre oamenii de încredere ai primarului de Bălți, Renato Usatîi, care se ascunde de justiția moldovenească în Rusia. Putea fi văzut practic la toate aparițiile publice ale lui Usatîi, cât la Bălți, atât și la Moscova sau Chișinău, aflându-se în spatele acestuia. El este și unul din cei mai vocali consilieri bălțeni și autorul frazei care a devenit celebră la Bălți: „Renato Usatîi poate fi comparat doar cu Dumnezeu!”.

Pe lângă politică, Grigorișin s-a implicat și în activitatea filantropică a lui Usatîi, desfășurată înaintea alegerilor locale din 2015. Astfel, Grigorișin a luat parte la organizarea unei vacanțe la mare pentru copii din familii nevoiașe, sponsorizate de Usatîi. Pensiunea la care au ajuns copii se numește Avtomobilist și aparține firmei Nikdal SRL (în original Никдал – n.r.), a cărei director era chiar Grigorișin.

Pe 11 ianuarie 2017, la o conferință de presă, consilierul a recunoscut că a avut afaceri în Ucraina, însă a fost nevoit să le vândă în 2015. Astăzi, Grigorișin susține că nu are nicio legătură cu firma, deși e în continuare administratorul ei și primește remunerare.

Grigorișin a apărut pe scena politică din Republica Moldova în 2014, odată cu Renato Usatîi. Tot atunci, Grigorișin a devenit șeful filialei Partidului Nostru la Bălți, iar soția sa Natalia a candidat la funcția de deputat la parlamentarele din 2014, fiind a 10-a pe listă.

În declarația de avere depusă la CEC, Natalia declara un venit de 46 mii de lei pentru doi ani de activitate în calitate de director al companiei Egmas SRL, și un Land Rover Discovery 4 fabricat și procurat în 2010.

Natalia Grigorișin așa și nu a ajuns deputată, deoarece partidul lui Usatîi a fost eliminat din cursa electorală în noiembrie 2014.

Însă familia Grigorișin deținea la acel moment câteva localuri în Bălți, precum e clubul Karamelle și sala de biliard Alians, înregistrate pe aceeași adresă.

Interese fotbalistice

Localurile familiei Grigorișin sunt amplasate în complexul Stadionul Municipal din Bălți, unde-și dispută meciurile de acasă FC Zaria Bălți. Zaria e cel mai titrat club de fotbal din Bălți, reușind de câteva ori să completeze podiumul Diviziei Naționale și să câștige Cupa Moldovei anul trecut.

În iunie 2015, la două săptămâni după ce PN a câștigat alegerile locale din Bălți, drepturile asupra echipei de fotbal au fost cesionate către AO Şcoala de Fotbal Bălţi, unde Grigorișin declară o cotă de 33,3%. Anterior, primarul de Bălți menționa că Zaria Bălți este deținută de el, împreună cu Grigorișin și Nicolae Țipovici.

În același timp, fratele consilierului, Ghenadie Grigorișin, a fost ales în 2016 în calitate de președinte al Asociației de Fotbal din municipiul Bălți.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)