Cine-i mai patriot?

„Eroi” cu biografii dubioase”, „rakeţi”, „xenofobi” şi „pseudo-statalişti” – sunt doar câteva calificative aduse unor actuali parlamentari de către membri ai Asociaţiei „Parlamentul-90”. Reacţiile dure au venit în urma disputelor pe marginea unui proiect de lege prezentat în ultima şedinţă a Legislativului, proiect ce prevede acordarea unor facilităţi semnatarilor Declaraţiei de Independenţă a RM.

Deşi proiectul a fost amânat pentru o altă şedinţă, după întoarcerea legislatorilor din vacanţă, dezbaterile pe marginea lui i-au indignat rău pe unii membri ai Asociaţiei, care au venit cu o declaraţie în care îşi expun atitudinea faţă de cei care nu au susţinut proiectul în cauză şi le solicită să „nu mai abordeze niciodată un proiect de lege legat de statutul deputaţilor care au votat Declaraţia de Independenţă”.

Ghimpu – „patriot” şi „politician în ghilimele”

„Adevărul este că atunci când se dădea bătălia pentru libertatea şi Independenţa RM, scriu în declaraţie reprezentanţii Asociaţiei „Parlamentul-90”, un Dumitru Diacov scria rapoarte la Moscova, fără a fi prezent la Chişinău. Marian Lupu „iubeşte” atât de mult tot ce este naţional, încât acum doi ani a fost primul care a declarat că România a organizat o lovitură de stat în Moldova. Un alt lider marcant din PD se ocupa în acea perioadă cu raket-ul”, a declarat preşedintele Asociaţiei, Pantelei Sandulache.

Fostul deputat, care este şi membru PLDM, l-a luat în colimator şi pe liderul PL, Mihai Ghimpu. „Acest mare „patriot” și politician în ghilimele a monopolizat mișcarea de eliberare națională. Considerăm că Mihai Ghimpu a fost cel mai slab din cei mai slabi deputaţi din primul Parlament. El de fapt este frustrat. Toată sala râdea când anunţa că este primul jurist. Este un xenofob adevărat. Nu face decât să-și promoveze politica de partid în politica statului”, susţine Sandulache.

Asociaţia, „subordonată unui partid”

Mihai Ghimpu nu a răspuns acuzaţiilor, deoarece se află în concediu, dar fracţiunea parlamentară a PL a venit cu o replică la acuzele aduse de Sandulachi. „Asociaţia  „Parlamentul-90”, care, în ultima perioadă, în loc să se preocupe de punerea în valoare a activităţii primului Parlament al RM, s-a transformat într-un grupuscul nereprezentativ, dedat la manifestări zgomotoase şi dedicat aproape exclusiv vânătorii de privilegii materiale, grupuscul care, de altfel, în acei ani de făurire a Independenţei a jucat un rol marginal şi nesemnificativ. Un alt aspect regretabil legat de sus-numita Asociaţie este acela că preşedintele acesteia, dl Sandulache, urmărind profituri personale, a subordonat-o unui anume partid politic, el personal şi alţii din conducerea ei fiind membri ai biroului politic central al respectivului partid”, se arată în declaraţia PL.

„Halal de aşa votanţi ai declaraţiei de independenţă”

Preşedintele PD, Marian Lupu a comentat scurt declaraţiile făcute de unii dintre membrii Asociaţiei „Parlamentul-90”. „Patriotismul nu se măsoară în unităţi financiare. Asta nu înseamnă că dacă eu votez independenţa, statul trebuie să-mi dea paşaport diplomatic sau să mă înmormânteze. Nu vă par ridicole lucrurile astea? Oamenii care au votat independenţa au făcut-o din convingere. Dacă au votat declaraţia, dar în schimb vor bani, paşapoarte diplomatice, atunci halal de aşa votanți ai declaraţiei de independenţă”, a declarat preşedintele interimar.

La şedinţa Parlamentului de săptămâna trecută, liberal-democraţii au propus un proiect de lege care prevede acordarea unei alocaţii în mărime de 25% din salariul de bază al deputatului, asistenţă medicală gratuită, acces prioritar în instituţiile statului, organizarea funeraliilor pe socoteala statului, paşaport diplomatic şi alte facilităţi celor care au votat Declaraţia de Independenţă, cu prilejul aniversării a 20-cea de la proclamarea Independenţei.

Nadea ROŞCOVANU