Cine i-a vrut moartea lui Ţurcan?

IPOTEZE // Procurorii au pierdut numărul persoanelor audiate pe marginea omorului lui Igor Ţurcan

Oamenii legii susţin că au mai multe piste de investigare a omorului omului de afaceri Igor Ţurcan care, pe 7 iunie curent, a decedat în urma deflagraţiei unui automobil. Implicarea decedatului în mai multe sfere de activitate complică lucrul procurorilor şi mai mult. Ţurcan avea afaceri în domeniul construcţiilor şi al tutunului, era directorul Federaţiei de Tenis din Moldova (FTM) şi era şeful staff-ului electoral al lui Mihai Godea – peste tot având litigii aprinse.

O explozie puternică în apropierea FTM s-a soldat cu decesul unei persoane. Această ştire a provocat interesul mai multor instituţii mass-media atât din R. Moldova, cât şi din străinătate. În vizorul acestora erau numerele de înmatriculare ale automobilului care a explodat anume în momentul când Igor Ţurcan a trecut pe lângă el. Maşina era de model LADA şi avea numere ruseşti.

Potrivit unor surse care îl cunoşteau mai îndeaproape pe decedat, acesta avea afaceri în Rusia, pleca adesea în această ţară şi avea datorii de sute de mii de euro. Procurorul Corneliu Bratunov nu a infirmat existenţa unor datorii şi nici nu a putut menţiona suma concretă, în schimb ne-a oferit mai multe detalii despre automobilul care l-a ucis pe Ţurcan.

Automobilului ucigaş

Ministrul Afacerilor Interene, Alexei Roibu, a declarat că, potrivit unor informaţii operative, automobilul de model LADA care a explodat a fost furat din Ucraina şi adus prin Transnistria. Corneliu Bratunov, care dirijează investigarea omorului lui Ţurcan, a declarat pentru JURNAL că plăcuţele cu numere ruseşti au fost instalate în timp ce maşina se afla pe teritoriul R. Moldova. „Cui anume îi aparţine automobilul urmează să stabilim”, a menţionat şeful grupului specializat în investigarea omorurilor cu rezonanţă din cadrul Procuraturii Generale, format din şase procurori încă în luna aprilie curent, după cazurile de dublu asasinat de la Ialoveni şi Durleşti. „Aşteptăm şi rezultatele expertizei care vor arăta cauza deflagraţiei”, a adăugat Bratunov. Oamenii legii verifică mai multe versiuni în privinţa cauzei exploziei. Nu este exclus că motivul deflagraţiei ar fi fost o butelie de gaz şi moartea lui Igor Ţurcan – o coincidenţă fatală.

Divergenţe cu fosta conducere FTM

În investigarea omorului preşedintelui FTM au fost antrenaţi şi angajaţi MAI. Faptul că actuala conducere a FTM este în proces de judecată cu fosta conducere, din cauza neacceptării de către cei din urmă a numirii lui Ţurcan în funcţia de şef al federaţiei (septembrie 2010), îi duce pe oamenii legii pe o altă pistă.

Şeful Departamentului Servicii Operative al MAI, Alexandru Jizdan, nu exclude că motivul omorului ar putea fi divergenţele dintre Ţurcan şi Iurie Drozd, ex-preşedintele federaţiei. Drozd nu a fost de găsit, dar amintim că pe 20 mai, Drozd a declarat pentru presă: „Mai devreme sau mai târziu, toată lumea, inclusiv amatorii de tenis şi structurile de stat, vor vedea cine are dreptate şi cine nu”. Această declaraţie a fost făcută în urma unei conferinţe de presă în cadrul căreia Ţurcan a menţionat că participarea Moldovei la Cupa Davis din Macedonia nu a fost finanţată de stat, făcând aluzii că el este finanţatorul. Membrii lotului naţional s-au arătat foarte nemulţumiţi pentru că toate cheltuielile au fost suportate de Drozd, dar Ţurcan a preferat să tacă.

De ce acum?

Dacă din start ministrul Afacerilor Interne excludea practic versiunea de răfuială politică, după declaraţiile lui Godea, a introdus-o în lista de ipoteze. „Sunt urmărit încă de pe 3 mai, de când am anunţat că voi candida la funcţia de primar de Chişinău. A fost ameninţat şi prietenul meu, Igor Ţurcan, el fiind şeful staff-ului electoral, care se ocupa de securitatea campaniei. Dacă spuneţi că este o reglare de conturi, apare o singură întrebare: de ce acum?”, a întrebat Godea. Acesta a menţionat că este din acelaşi sat cu răposatul şi au fost prieteni din copilărie.

Politicianul a solicitat să-i fie asigurată securitatea, iar premierul Vlad Filat a spus că nu vede o problemă ca fostul său coleg să beneficieze de gardă de corp. Mihai Godea consideră că maşina a explodat în urma detonării unei bombe ca dovadă sunt obiectele metalice care au fost găsite în corpul persoanei decedate. Igor Ţurcan a fost înmormântat ieri la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chişinău

Deşi versiunea de bază, legată de omorul lui Ţurcan, este reglarea de conturi, dat fiind faptul că acesta ar fi avut datorii de sute de mii de euro, în timpul campaniei electorale în raportul financiar prezentat la CEC este scris negru pe alb că Igor Ţurcan a contribuit cu 90 mii de lei pentru desfăşurarea campaniei electorale. Membrul PPCD Iurie Roşca spune că nu este exclus că Ţurcan era persoana intermediară care transmitea banii de la Vlad Plahotniuc lui Godea.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.