Cine fură „Moldovagaz”?

SCANDAL // Mai multor întreprinderi ale „Moldovagaz” le-a fost incriminat faptul că utilizează scheme ilicite la întocmirea facturilor unor consumatori

O reţea frauduloasă din cadrul Întreprinderii „Chişinău-Gaz” a adus un prejudiciu de 24 milioane de lei. Experţi economici, pe de altă parte, susţin că cifra s-ar putea ridica la sute de milioane de lei. Procuratura Generală a declarat că în acest dosar figurează ca bănuit contabila „Chişinău-Gaz”, iar SA „Moldovagaz” a anunţat că zece persoane au fost demise.

Facturi falsificate la gaz

Potrivit ANRE, de la începutul acestui an, 27 de consumatori au pus la îndoială corectitudinea întocmirii facturilor de plată şi s-au adresat Agenţiei. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că în majoritatea cazurilor furnizorul a inclus în facturile de plată volume mai mari de gaze naturale decât cele consumate în realitate.

Doar că, examinând facturile petiţionarilor, s-a descoperit o schemă prin care, în baza unei înţelegeri cu reprezentanţii „Chişinău-Gaz”, la un consum lunar de o mie de metri cubi, alţi clienţi plăteau pentru 400 de metri cubi, în numerar, angajatului companiei. Alţi 400 de metri cubi erau notaţi ca pierderi în reţea. În factură însă erau indicaţi doar 200 de metri cubi.

Pe de altă parte, SA „Moldovagaz” susţine că această situaţie a fost înregistrată din luna martie curent, nu de săptămâna trecută, aşa cum anunţă ANRE. „Schema a fost reclamată organelor de drept încă în martie curent, în acest caz fiind deschis un dosar”, a spus Andrei Aculov, purtătorul de cuvânt al întreprinderii. Acesta a menţionat că s-ar putea ca schemele în cauză să fi fost aplicate nu doar în municipiul Chişinău, ci şi în alte localităţi ale Republicii Moldova. În acest sens, ANRE anunţă că efectuează verificări la întreprinderile din teritoriu. „Oamenii noştri lucrează acum la „Găgăuz-Gaz” şi alte cinci întreprinderi”, a spus directorul ANRE, Victor Parlicov.

Prejudiciu de sute de milioane de lei

Experţi economici sunt de părere că suma prejudiciului s-ar putea ridica la sute de milioane de lei, nu doar la 30 de milioane, aşa cum a fost anunţat. Aceştia au mai menţionat că nu cred că această anchetă va avea finalitate. „În dosar figurează nume mari, de aceea s-ar putea  să fie găsiţi şi prezentaţi opiniei publice doar ţapi ispăşitori”, a opinat expertul economic Vitalie Rapcea, în cadrul unei emisiuni televizate.

În acelaşi timp, deputatul Simion Furdui crede că această schemă datează încă din 2004, în ea fiind implicat şi fostul director al SA „Moldovagaz”.

Primii bănuiţi

Sesizată, Procuratura Generală (PG) a anunţat că a retras dosarul din gestiunea Comisariatului de Poliţie Râşcani. De asemenea, a fost creat un grup de urmărire penală, format din procurori şi ofiţeri ai CCCEC care se vor ocupa de acest dosar.

 

Între timp, procurorii au dispus revizia economico-financiară la „Chişinău-Gaz” pentru a stabili suma exactă a pagubelor pricinuite, sunt audiaţi funcţionari din cadrul societăţii, persoanele fizice care au achitat ilegal serviciile comunale pentru gaze naturale, precum şi intermediarii implicaţi în această schemă de fraudare.

 

PG anunţă că a fost găsit un bănuit în acest dosar, care este contabila întreprinderii, cercetată pentru „delapidarea averii străine”.

 

În acelaşi timp, SA „MoldovaGaz” a anunţat că zece angajaţi de la „Chişinău-Gaz” au fost demişi, ca urmare a acestui dosar.

Deputatul Simion Furdui susţine că atât contabila care figurează ca bănuit, cât şi persoanele demise sunt simpli ţapi ispăşitori, iar adevăraţii vinovaţi sunt la nivel mai înalt. „Examinarea acestui dosar va fi un examen pentru organele de forţă”, a opinat Furdui.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)