Cine finanţează protestul lui Usatîi şi Dodon?

_DSC4374protest usatai si dodonf.nadea roscovanu

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) refuză să facă publice informaţiile cu privire la finanţatorii protestelor organizate de liderul socialiştilor, Igor Dodon, şi cel al formaţiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi. JURNAL de Chişinău a solicitat de la SIS informaţii despre finanţatorii protestului din faţa Parlamentului şi a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, de asemenea, a cerut acestei instituţii să confirme dacă protestul este sau nu finanţat din surse externe şi să ateste, în urma investigaţiilor sale, că protestatarii sunt plătiţi pentru a participa la manifestaţie.

Am primit un răspuns evaziv în care SIS ne informează că „monitorizează manifestaţiile din centrul capitalei în scopul neadmiterii acţiunilor ce ar putea pune în pericol securitatea naţională”. „În cazul în care SIS deţine informaţii ce periclitează elementele constitutive pe segmentul de securitate naţională, fără a fi făcute publice, acestea sunt remise Procuraturii Generale (PG) şi Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a fi documentate procesual juridic”, ne-au răspuns reprezentanţii acestei instituţii.

Cât priveşte controlul transmiterii banilor, potrivit SIS, legislaţia în vigoare şi anume Legea privind activitatea specială de investigaţii, nr. 59 din 29.03.2012, prevede că documentarea transmiterii sumelor de bani sau a altor bunuri să fie efectuată doar de către subdiviziunile specializate ale MAI şi ale Centrului Naţional Anticorupţie.

Anterior, fostul ministru al Securităţii Tudor Botnaru a declarat că SIS ar fi trebuit să întreprindă acţiuni caracteristice oricărui serviciu de informaţii. Să discute cu oamenii, iar dacă e cazul să infiltreze agenţi printre manifestanţi. Dacă se demonstrează că protestatarii sunt plătiți, se iau măsuri conform legislaţiei, se anunţă autorităţile, care trebuie să investigheze provenienţa banilor şi să stabilească scopul finanţatorilor. PG şi MAI nu s-au pronunţat deocamdată în cazul legalităţii acestui protest.

La întrebarea dacă PG a fost sesizată de SIS despre sursele de finanţare ale manifestanţilor şi acţiunile întreprinse în acest sens, Maria Vieru, şefa Serviciului de presă al acestei instituţii, a solicitat o scrisoare oficială la care ne vor da răspuns în decurs de două săptămâni.

Amintim că, acum două săptămâni, fostul deputat Petru Vlah a declarat că oamenii care sunt aduşi la protestul lui Usatîi şi Dodon sunt plătiţi cu câte 100–150 de lei. Unii manifestanţi au confirmat în faţa camerelor de filmare că au fost plătiţi pentru a veni la protest. În plus, ex-preşedintele statului, Vladimir Voronin, a declarat că protestul din faţa Parlamentului este finanţat din surse externe şi are drept scop destabilizarea situaţiei din Republica Moldova.

Usatîi şi Dodon au anunţat că vor bloca joi legislativul.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)