Cine falsifică ziare la Chișinău?

PROPAGANDĂ // Ce urmărește cel care stă în spatele acestor fițuici

De foarte multe ori am impresia că în Moldova nu există organe de anchetă. Ori dacă acestea există, funcționează ca pe timpul împăratului Nero. Dacă îl deranja cineva pe Nero, acel om era acuzat pe loc de toate rele posibile și întemnițat în cele mai murdare pușcării romane până ce înnebunea sau murea de foame și boli. În schimb, apropiații lui Nero și însuși împăratul puteau să dea foc și Romei că oricum erau intangibili.

 

Cam asta se întâmplă și în Moldova anului 2011. Dacă este deranjat un anume individ de cineva, acel om este pe loc asaltat cu dosare penale și persecutat de organele de anchetă. În schimb, individul poate să ia cu japca hoteluri, bănci, terenuri, să fure afacerile oamenilor onești, să circule cu convoiul său pe contrasens și la culoarea roșie a semaforului și chiar să aibă dublă identitate fără a fi pornită anchetă asupra sa.

Ca pe vremea împăratului Nero

La fel se întâmplă și cu slujbașii devotați ai individului. Fie că aceștia sunt conducători de instituții importante ale statului, în fruntea cărora își fac treaba tendențios și total în contradicție cu interesele cetățeanului, fie criminali la drumul mare care împușcă oameni în cluburile de prin Grozești, nimeni nu se atinge de ei. Ei sunt bătuți în cuie în funcțiile pe care le ocupă, ori, în cazul criminalilor, pur și simplu, nu se găsesc dovezi și urmează a fi eliberați.

Vreau astăzi să vin cu un exemplu care, la prima vedere, nu pare a fi atât de grav, dar care demonstrează încă o dată că organele de anchetă din Republica Moldova, pur și simplu, refuză să-și facă treaba. Această campanie electorală este cu siguranță cea mai dezgustătoare din câte au existat în cei 20 de ani de independență. O să trec peste cumpărările de membri de partid și lansarea lor în calitate de candidați independenți pentru că nu există aici încălcări penale. Ține doar de moralitatea celor care se vând ca fetele de moravuri ușoare…

Cine stă în spatele tărășeniei

Aș vrea însă să mă opresc la cele două falsificări de ziare care s-au petrecut în ultimele săptămâni. Sigur, să falsifici ziare nu e atât de grav cum ar fi preluarea la prețuri derizorii a unor hoteluri care costă multe zeci de milioane de euro. Nu se compară nici cu crimele făcute de șefii instituțiilor de anchetă și nici cu împușcatul oamenilor prin cluburile din Grozești. Dar să afli cine falsifică aceste ziare este mult mai simplu decât să identifici cine a comis crime mult mai grave. Poate nu mai simplu decât în cazul pistolarului de Grozești, dar oricum, destul de simplu.

Să fim serioși, cum e posibil să nu afli cine a tipărit zeci de mii de exemplare de astfel de ziare? Distribuite timp de mai multe nopți prin blocurile din capitală și tipărite deja în două ediții. Ori aceste ziare zboară singure în cutiile poștale ale oamenilor? Pur și simplu, e destul să găsești unul dintre sutele sau chiar miile de tipi care au distribuit aceste materiale propagandistice ca să afli cine stă în spatele tărășeniei.

Apropo, am pus și eu în timpul campaniei din 2005 niște ziare în cutiile poștale din blocul în care locuiam (oficiale, nu făcături) și ca prin minune m-am trezit la spatele meu cu niște băieți cu epoleți care începuseră cu amenințările. Chiar este foarte simplu să afli cine stă în spatele celor două făcături, important e doar să-ți dorești.

Trebuie doar să-ţi doreşti

Cum însă organele noastre de anchetă nu-și doresc să se afle cine stă în spatele acestei tărășenii și, cu siguranță, nu se va afla niciodată, îmi permit totuși să fac niște supoziții. În acele ziare au fost ponegrite PLDM-ul și PL-ul, chiar și candidatul PPCD. În schimb, nicio vorbuliță de Buliga și Dodon. Ce urmărește cel ce stă în spatele acestor fițuici propagandistice? În primul rând, să fie creat dezgust în rândul alegătorilor ca aceștia să nu voteze nici cu Chirtoacă și nici cu Bodiu (la tipărire nu se știa de retragerea acestuia) și să aleagă a treia alternativă a AIE – Valentina Buliga. Ori, din cauza aceluiași dezgust, alegătorii de dreapta să nu se prezinte la alegeri. Beneficiarul – Igor Dodon.

Cine merge pe mâna lui Dodon și Buliga? Răspunsul e unul foarte simplu și cunoscut bine de organele noastre de anchetă.

Sursa: Blogul lui Alex Cozer

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)