Cine este suspectul reţinut pentru dublul asasinat de la Durleşti

EXCLUSIV // „Pe 31 martie, când au fost împuşcaţi tinerii din Durleşti, fiul meu era acasă, alături de mine”, mărturiseşte Maria, mama tânărului cu devieri psihice suspectat de comiterea a cel puţin patru omoruri

„Le-am spus să nu sară peste gard”, îşi aminteşte Maria despre ziua când i-a fost făcută prima percheziţie la domiciliu. Femeia spune că, pe 2 aprilie, dis-de-dimineaţă, a observat nişte tipi care încercau să dea buzna în curte sărind gardul. Abia mai târziu a aflat că aceştia sunt reprezentanţii forţelor de ordine care au venit să-l aresteze pe fiul ei, Eugen. „Mi-au răscolit toată casa. Nu ştiu ce căutau”, explică mama nedumerită.

„Am ştiut că vor prinde o persoană bolnavă mintal şi o vor învinui că i-a împuşcat pe Olguţa şi Ilie”, consideră Andrei, un apropiat al tinerilor decedaţi. Andrei nu este unicul care împărtăşeşte această părere, şi vecinilor lui Eugen nu le vine a crede că acest băiat ar fi capabil să ucidă fără milă două persoane care abia au început să-şi trăiască viaţa. Amintim că, în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie, în apropierea mănăstirii „Sfântul Andrei” din oraşul Durleşti, municipiul Chişinău, într-un automobil BMW, poliţiştii alarmaţi de părinţii copiilor asasinaţi au depistat două corpuri fără suflare – al lui Ilie, un tânăr de 18 ani, şi al iubitei acestuia, Olguţa, de 15 ani. Ambii au fost împuşcaţi dintr-o armă de vânătoare. Prima versiune înaintată de oamenii legii a fost că asasinul are devieri psihice.

Băiatul vede draci

„Băiatul meu e retras din copilărie. Profesorii îmi spuneau că e ca o fată. Dacă toţi copiii se jucau, el stătea într-o parte şi ştergea băncile sau uda florile”, îşi aminteşte Maria, mamă a cinci copii, unul dintre care este Eugen. Băiatul a studiat până în clasa a VI-a. „La 13 ani s-a agravat situaţia. A început să vorbească singur, spunea că vede draci. Uneori încerca să mă ferească de ceea ce i se năzărea lui”, îşi aminteşte Maria.

Sunt aproximativ 20 de ani de când Eugen stă la evidenţă la Spitalul de psihiatrie din municipiul Chişinău. „Odată la trei luni, beneficiază de îngrijiri medicale şi parcă se simte mai bine”, spune mama tânărului. Mai mult, acesta muncea ocazional în calitate de hamal sau pe şantiere. A reuşit chiar să se cunune cu o tânără. „A suferit foarte mult când aceasta l-a lăsat şi a plecat în Italia. Oricum nu era periculos. Băiatul meu este foarte milos”, a spus mama plină de durere că nu-şi poate vedea copilul de care a avut o grijă deosebită timp de mai mulţi ani.

Pe lângă calmantele puternice, unicul lucru care îi putea aduce linişte sufletească lui Eugen era biserica. Mama spune că tânărul se ducea adesea în lăcaşul sfânt pentru a discuta cu preotul, îi plăcea să citească cărţi religioase.

Scurta, murdară de sânge

Percheziţia la domiciliu a durat aproximativ o oră. „Mi-au răscolit toată casa. S-au urcat şi în pod şi acolo au întors totul. Căutau armă. Ce fel de armă? Băiatul meu este bolnav psihic, nu a ţinut în viaţa lui arma în mână”, susţine Maria. Biata mamă a rămas fără cuvinte când i s-a spus că Eugen este suspectat de comiterea mai multor infracţiuni – dublul asasinat de la Durleşti, un alt omor dublu în circumstanţe similare la Ialoveni ş.a.

Printre obiectele de vestimentaţie depistate în timpul percheziţiei este şi o scurtă pentru bărbaţi. Potrivit surselor din cadrul MAI, pe haină au fost depistate urme de sânge. Expertiza medico-legală a stabilit cui îi aparţine sângele, însă reprezentanţii procuraturii nu se grăbesc să anunţe rezultatele pentru a nu împiedica mersul anchetei.

Avocatul: „Am avut o înţelegere cu procurorii”

Avocatul lui Eugen s-a arătat nedumerit de informaţia pe care o deţinem pe marginea dublului asasinat din Durleşti. Mai mult, a menţionat că a avut o „înţelegere cu procurorii” să nu ofere detalii presei. A putut doar să-mi spună că Eugen din bănuit a trecut în calitate de învinuit. După ce a fost arestat pe 2 aprilie, suspectul a fost eliberat peste 72 de ore ca, la 18 aprilie curent, să fie reţinut pentru a doua oară. „Au mai întors încă o dată totul în casa mea”, spune indignată mama. Femeia îşi face griji că fiul ei se află în detenţie mai mult de zece zile în aceleaşi haine în care a fost urcat în maşină şi dus în izolator. „Când l-au arestat, i-au spus să îmbrace o haină mai groasă şi să se încalţe mai călduros”, îşi aminteşte Maria îndurerată.

Vom avea grijă de Eugen”

Procurorul care anchetează cazul, Victor Rotaru, ne-a comunicat că suspectului cu devieri psihice aflat în arest i se acordă asistenţa psihiatrică şi psihologică necesară. Vicedirectorul Spitalului de psihiatrie, Ion Catrinici, a confirmat că în cadrul instituţiilor penitenciare există un asemenea serviciu medical. Medicul susţine că în cazul în care va fi stabilit că e nevoie de expertiză psihiatrico-legală şi aceasta va demonstra că persoana are tulburări psihice, instanţa de judecată nu stabileşte ani de detenţie, dar îi face o îndreptare la instituţia medicală specializată, unde i se acordă tratamentul psihiatric necesar până la reabilitarea deplină.

„Tamara Grigorevna, psihiatrul lui Eugen, mi-a spus că va avea grijă de el când va fi adus la Spitalul de psihiatrie”, spune mama parcă împăcată cu gândul că totul va fi bine. Cu toate acestea, rudele şi apropiaţii lui Eugen sunt alarmaţi că asupra tânărului s-ar putea aplica presiune ca să-şi asume vina în comiterea mai multor infracţiuni, iar criminalul adevărat să rămână în libertate.

Persoanele cu devieri psihice care au comis infracţiuni sunt ţinute într-o subdiviziune specială a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chişinău, „o clădire mare, păzită de poliţişti, unde lucrează şi angajaţii noştri. Pe moment, acolo se află aproximativ 130 de pacienţi”, spune Ion Catrinici, vicedirectorul instituţiei medicale.

Alibiurile mamei lui Eugen : „Pe data de 31 martie, fiul meu a venit de la Bălţi unde a lucrat pe un şantier. Toată seara şi noaptea a fost alături de mine. Dormim într-o cameră. Ceilalţi doi copii ai mei pot să confirme asta. Pe 1 aprilie, s-a dus să primească pensia de invaliditate şi după ce s-a întâlnit cu un prieten de-al lui şi au băut împreună. Din întâmplare, Eugen s-a tăiat cu gura stricată a unei sticle şi şi-a murdărit scurta de sânge. Sunt şi martori”, susţine Maria

Unde-i arma? Pentru a nu împiedica mersul anchetei penale, reprezentanţii procuraturii au refuzat să spună dacă a fost depistată sau nu arma de vânătoare din care s-a tras în tinerii din Durleşti. Expertiza balistică a demonstrat că este vorba de o altă armă decât cea din care au fost omorâţi amanţii din Ialoveni în septembrie 2010.

„Când eram însărcinată cu Eugen, am fost la o ţigancă şi ea mi-a spus că voi naşte un copil bolnav de cap”, îşi aminteşte mama Maria.

Vecinii consideră că Eugen a fost reţinut pentru că are devieri psihice şi locuieşte aproape de Durleşti

„A fost reţinut un bărbat suspectat de această crimă. Adică nu doar crima de la Durleşti, dar şi altele… cele de la Ialoveni. Primele informaţii se confirmă, este un individ cu devieri psihice”, a declarat pentru presă ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu.

Svetlana Panța

The following two tabs change content below.