Cine crede în potenţialul R. Moldova de a dezvolta sectorul IT?

Cei care au spus pentru prima dată că R. Moldova va urmări să dezvolte puternic domeniul tehnologiilor informaţionale, în contextul interesului comunităţii europene pentru această ramură, au fost experţii internaţionali IT. Cel mai elocvent exemplu este secretarul general al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, Hamadoun Toure, care a declarat recent, în cadrul unei vizite la Chişinău, că R. Moldova merge sigur pe scenariul unor state ca India care, în doar câţiva ani, au crescut cifra de afaceri şi investiţiile în sectorul IT de zeci de ori.

Faptul că R. Moldova merge în această direcţie o confirmă şi Philippe Dongier, managerul Departamentului Tehnologii Informaţionale şi Comunicaţii (TIC) a Băncii Mondiale.  Dongier  s-a întâlnit la Chişinău, în cadrul vizitei unei delegaţii a Băncii Mondiale, cu ministrul TIC, Alexandru Olenic, şi s-a arătat impresionat de realizările ministerului în domeniul dezvoltării TIC. El a remarcat importanţa liberalizării interconexiunilor transfrontaliere, realizările pentru dezvoltarea Centrului e-Guvernare, elaborarea strategiei de dezvoltare a sectorului, programul de dezvoltare a accesului în bandă largă, tranziţia la televiziunea digitală, precum şi conferinţele internaţionale organizate în premieră şi într-un format nou pentru Republica Moldova.
Concluzia acestuia: „Credem că aţi creat o temelie trainică pentru dezvoltarea continuă a industriei tehnologiilor informaţionale în R. Moldova în urma reformelor fundamentale în domeniul IT în termeni limită”.

Pe de altă parte, ministrul Alexandru Oleinic a explicat oficialului străin care este strategia: „Criza economică se va termina odată, iar momentul relansării economice regionale trebuie să ne găsească gata de start, astfel încât să putem asigura relansarea economiei atât cu forţe proprii, cât şi cu ajutorul investiţiilor. Ministrul este sigur că, în acest moment, domeniul TIC este singurul sector potenţial în relansarea economiei moldoveneşti capabil să ofere statului, investitorilor şi angajaţilor din acest domeniu cele mai atractive dividende.

Delegaţia Băncii Mondiale şi experţii MTIC au discutat despre posibilitatea unei asistenţe în finanţarea proiectelor de dezvoltare a sectorului TIC în R. Moldova, inclusiv pentru efectuarea unor studii de fezabilitate. Ministrul TIC le-a mulţumit oaspeţilor pentru colaborarea deschisă în realizarea proiectelor comune, accentuând încă o dată importanţa pe care ministerul o acordă dezvoltării sectorului TIC, domeniu care promite a fi „locomotiva” dezvoltării economice a R. Moldova.

Vizita experţilor Băncii Mondiale se încadrează perfect în runda de negocieri cu organizaţiile care pot oferi un suport concret pentru dezvoltarea sectorului IT şi a economiei moldoveneşti. În perioada următoare, experţii MTIC vor purta o serie de negocieri cu Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor pentru implementarea unor noi proiecte în acest sector.

The following two tabs change content below.