Cine câştigă CM 2010!?

FOTBAL // Prima ediţie a CM de pe continentul negru anunţă un spectacol total

Au mai rămas trei zile până la startul Cupei Mondiale! Timp de o lună, Africa de Sud devine capitala fotbalului mondial. Prima ediţie a CM de pe continentul negru anunţă un spectacol total. Nu a fost niciodată un echilibru atât de mare între echipele de top.

Spania este principala favorită a bookmaker-ilor pentru titlul mondial din Africa de Sud. Campioana Europei din 2008 este cotată cu 4/1 de cele mai cunoscute case de pariuri din lume. Următoarele favorite sunt Brazilia – 5/1, Anglia – 6/1, Argentina – 7/1. De asemenea, Portugalia, Franţa, Olanda, Germania sau Italia nu pot fi scoase din calcul în niciun moment pentru cucerirea titlului.
Astăzi vă prezentăm două din principalele contracandidate la cucerirea CM: Franţa şi Italia. În ediţia de vineri vă vom prezenta celelalte favorite.

ITALIA

Lui Lippi îi plac bătrânii

Poate Italia să îşi păstreze titlul mondial cucerit în urmă cu patru ani? Unii specialişti consideră că da, însă cei mai mulţi spun că aceasta este cea mai proastă echipă care a încercat vreodată să îşi apere trofeul. Selecţionerul Lippi este criticat pentru că se bazează pe jucători bătrâni. Nu mai puţin de şapte jucători din unsprezecele probabil sunt trecuţi de 30 de ani. Cel mai în vârstă este Cannavaro, 36 de ani.

„Nu am ales jucătorii numai după talent. Mă interesează şi calităţile lor morale. La Cupa Mondială, colectivul este la fel de important ca talentul. Ştiu că, dacă vom da greş, voi fi masacrat”, explică Lippi.
Cum s-a calificat
Primul loc în Grupa a 8-a din zona europeană: 2-1 (d) şi 3-2 (a) cu Cipru, 2-0 (a) şi 2-0 (d) cu Georgia, 0-0 (d) şi 2-0 (a) cu Bulgaria, 2-1 (a) şi 2-0 (d) cu Muntenegru, 1-1 (a) şi 2-2 (d) cu Irlanda

PALMARES LA CM
Campioană în 1934, 1938, 1982 şi 2006
Vicecampioană în 1970 şi 1994
Locul trei în 1990
ECHIPA TIP
Buffon – Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito – De Rossi, Gattuso, Pirlo – Camoranesi, Gilardino, Di Natale. Antrenor: Marcello Lippi (62 de ani)
FRANŢA

„Dopaţi” cu sex

Calificaţi la Cupa Mondială în urma unui scandal monstru, francezii au parte de puţine momente în care lotul are parte de linişte.
Abia uitase lumea de henţul lui Henry, în urma căruia Franţa a eliminat Irlanda în play-off-ul pentru turneul final, şi un nou scandal a alungat liniştea din rândul „cocoşilor”. Ribery, Govou, Benzema şi Ben Arfa au fost „pârâţi” de presă că au întreţinut relaţii sexuale cu o prostituată minoră. Acest lucru a deranjat atât de tare oficialităţile din Franţa, încât ministrul Sportului din Hexagon i-a cerut lui Domenech să nu îi convoace pe cei patru la Cupa Mondială.

Selecţionerul a cântărit bine şi a decis: la Ribery nu avea cum să renunţe, Govou a ajutat de multe ori echipa în momentele grele, Ben Arfa oricum nu intra în planurile lui, iar în cazul lui Benzema, sfatul ministrului a picat ca o mănuşă. Cum atacantul lui Real Madrid l-a criticat de multe ori pe Domenech, acum el îşi va urmări coechipierii la televizor.

Cum s-a calificat:

Locul 2 în Grupa a 7-a europeană: 1-3 (d) şi 3-1 (a) cu Austria, 1-1 (d) şi 2-1 (a) cu Serbia, 2-2 (d) şi 1-1 (a) cu România, 1-0 (d) şi 1-0 (a) cu Lituania, 1-0 (d) şi 5-0 (a) cu Feroe
Play-off: 1-0 (d) şi 1-1 d.p. (a) cu Irlanda

PALMARES LA CM:

Campioană 1998
Vicecampioană 2006
Semifinalistă în 1958, 1982, 1986
ECHIPA TIP

Lloris – Sagna, Gallas, Abidal, Evra – Toulalan, A. Diarra – Gourcuff, Malouda, Ribery – Anelka. Antrenor: Raymond Domenech (58 de ani)