Cine-a pus ochii pe „Casa Agricultorului”?

Conflict // A cumpărat 2 hectare de pământ la licitaţie, a sădit o livadă şi a început construcţia unei case, iar acum primăria vrea să-i ia o parte din pământ, pentru a-l vinde din nou la licitaţie

terenul conflicutului

Terenul cumpărat de Nicolae Varzari

 

Săptămâna trecută, s-a adresat la redacţia JURNALULUI Nicolae Varzari din satul Maşcăuţi, raionul Criuleni, deoarece nu mai ştie unde să se adreseze să-şi găsească dreptatea. Obosit şi bolnav, acesta ne-a spus păsul şi ne-a povestit despre problemele cu care se confruntă de doi ani. „În 2006, am cumpărat la licitaţia organizată de Primăria satului Maşcăuţi un lot de 2 hectare, acesta m-a costat circa 12 mii de lei. Am sădit o livadă de mere, am împădurit zona, deoarece este situată pe malul Răutului, la Orheiul Vechi, şi am dorit să arate frumos.

În 2013, am început construcţia unei case – „Casa Agricultorului”, însă nu am finisat-o din cauza unor probleme. În 2013, când s-a făcut actualizarea proiectului geometric al lotului de pământ, am depistat că măsurările efectuate de către Oficiul cadastral din Criuleni în 2006 au dispărut, şi nu vor să mi le prezinte nici până în ziua de astăzi, cu toate că i-am acţionat în judecată, dosarul ajungând la Curtea de Apel, dar fără niciun rezultat. Atunci m-am adresat la o firmă privată de cadastru din Chişinău, „Geotop Grup”, cărora le-am plătit 10 mii de lei. Au venit, mi-au măsurat lotul în prezenţa mea, după care în 2014 au venit iarăşi cu primarul, Valeriu Carţîn, dar fără a mă anunţa, şi, din acele măsurări reiese că am 25 de ari în plus, iar pământul unde îmi construiesc casa, aparţine primăriei. În plus, nu mi-au dat niciun document la mână cu acele măsurări. După aceasta am sesizat procuratura din Criuleni, au pornit un dosar împotriva primarului, dar totul stă pe loc. Eu sunt om bolnav şi nu am încredere în cei de la guvernare, mai ales că şi unele persoane sus-puse sunt interesate de aceste pământuri, şi mă tem că vor face în fel şi chip şi îmi vor lua pământul până la alegerile din vară”, ne spune mâhnit Nicolae Varzari.

Cei de la „Geotop Grup” neagă acuzaţiile

Cei de la „Geotop Grup” neagă acuzaţiile, menţionând că i-au predat actele de la prima măsurare, iar pe celelalte, de la a doua, Nicolae Varzari nu a venit să le ia şi le-au predat primarului. „Noi doar prestăm servicii cadastrale, ieşim, identificăm obiectul, îl măsurăm şi perfectăm actele, atât. În rest, de conflicte între proprietari, primari s-au nu ştiu cine nu răspundem. În 2006, când Nicolae Varzari a cumpărat acel teren, a fost măsurat într-o altă manieră, mai simplă, cerinţele erau altele, iar după măsurările noastre din 2014 reiese că dumnealui are 25 de ari în plus, iar construcţia pe care a pornit-o este pe teritoriul primăriei. În acest caz noi suntem neutri, am acţionat conform legii”, explică Nicolae Escu, reprezentant al Geotop Grup, Chişinău. Nicolae Varzari ne spune că aceştia au acţionat ilegal, deoarece nu l-au chemat şi pe el la faţa locului când au efectuat a doua oară măsurările lotului, dar au venit doar cu primarul şi cu inginerul cadastral.

casa conflictului

Casa agricultorului, obiectul litigiului

 

Dosar penal împotriva primarului

După ce s-au iscat problemele cu acest lot, Nicolae Varzari l-a acţionat în judecată pe primar, iar pe urma acestuia a fost deschis un dosar penal. Procurorul Alexandru Machedon din Criuleni a confirmat pentru JURNAL că la 6 noiembrie 2014 a fost iniţiată urmărirea penală pentru abuz în serviciu împotriva primarului Valeriu Carţîn. „În prezent, se efectuează acţiuni pentru stabilirea circumstanţelor cauzei”, a menţionat acesta. De asemenea, Nicolae Varzari a acţionat în judecată şi primăria satului Maşcăuţi, deoarece responsabili din cadrul primăriei nu au venit la faţa locului pentru a-i arăta hotarul lotului cumpărat de acesta. După mai multe şedinţe de judecată, vineri, 30 ianuarie, judecătoria Criuleni i-a dat câştig de cauză lui Nicolae Varzari, iar primăria satului Maşcăuţi este obligată să achite cheltuielile de judecată în valoare de 3000 de lei.

Primarul se apără

„Terenul este al lui, nu i l-a luat nimeni, numai că a construit o casă pe teritoriul primăriei. El a făcut conştient lucrul acesta. Noi ne-am adresat la Inspecţia de stat în construcţii şi ei au stopat construcţia, deoarece nu avea dreptul să construiască. El deja vrea să mute terenul, adică să renunţe la câteva rânduri de livadă şi casa să-i rămână lui, dar aşa ceva nu e posibil, şi nici legal, asta nu e o piatră să o muţi unde îţi place. Noi acest pământ, unde este construită acea casă şi care ne aparţine, dorim să-l scoatem la licitaţie şi dacă domnul Varzari vrea să-l cumpere, nicio problemă. Domnul Varzari vrea să ne facă numai probleme şi ne poartă numai pe drumuri, cu toate că ştie că nu are dreptate. Cât despre avocatul său, acesta nici măcar nu a fost la faţa locului să vadă cum stau lucrurile”, remarcă primarul satului Maşcăuţi, Valeriu Carţîn. L-am întrebat pe Nicolae Varzari de ce nu cumpără acea bucată de pământ de la primărie ca să se termine odată toate aceste probleme, la care domnia sa ne-a explicat: „Cum să-l mai cumpăr încă o dată? Eu am cumpărat acest lot în 2006, iar să plătesc pe el bani, mai ales că acum primăria va cere mai mulţi bani?!”.

,,Dacă nu ne vor face aici dreptate, vom merge la CEDO”

Avocatul lui Nicolae Varzari, Valentin Balan, ne-a prezentat toate actele pentru acel lot şi ne-a explicat că toate aceste acte sunt în regulă şi au fost semnate de primar, secretară, arhitectul-şef raional. Cât despre acuzaţiile primarului că acesta nu a fost la faţa locului, Valentin Balan îi răspunde: „Eu nu am fost, dar nici nu trebuia, sunt de prin zonă şi cunosc acele meleaguri”. Casa intră în terenul cumpărat de Nicolae Varzari, a menţionat avocatul. Sunt documente care dovedesc acest lucru, şi toate sunt semnate de către primar şi restul responsabililor.

„Când s-au făcut acele măsurări în 2006, de către Oficiul cadastral din Criuleni, cu toate că atunci nu existau măsurări performante ca acum, totuşi ei puteau să greşească cu un metru, dar nu cu câţiva ari. Consider că domnul Varzari este corect şi dacă nu vom reuşi să dovedim dreptul lui de proprietate în R. Moldova, vom merge la CEDO”. Cât despre construcţia casei, Varzari a început să o construiască de îndată ce a avut toate actele necesare, semnate de către toate părţile implicate şi nu trebuia stopată, deoarece termenul limită nu expirase. Conform articolului 17 punctele 1 şi 3, termenul de construcţie este de până la 6 luni, dacă în acest timp nu s-au început lucrările, ele trebuie stopate, însă domnul Varzari nu a încălcat nicio lege, fapt confirmat prin documente.

Problema cheie în acest conflict este că Oficiul cadastral Criuleni nu vrea să prezinte măsurările făcute în 2006 ale lotului de pământ cumpărat de Nicolae Varzari. Contactaţi de JURNAL, aceştia au refuzat să comenteze.
Vom reveni cu detalii.

The following two tabs change content below.