Cine a înghiţit „Franzeluţa”?

DEZVĂLUIRI // Spiridon Dănilescu, fostul director al întreprinderii „Franzeluţa” SA, declară că actualul şef al societăţii pe acţiuni, Eugeniu Baleca, este un apropiat al omului de afaceri Vlad Plahotniuc

Fostul director al întreprinderii „Franzeluţa” SA a povestit ziariştilor „tragedia vieţii lui” în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Sergiu Mocanu. Spiridon Dănilescu spune că, după aproape 40 de ani de activitate la întreprinderea respectivă, odată cu venirea comuniştilor la putere, a fost nevoit să demisioneze.

„În primăvara anului 2004, în urma unei revizii la comanda Centrului Anticorupţie şi sub controlul personal al şefului de atunci al CCCEC, Menjinschi, am fost arestat la domiciliu de un grup de persoane cu cagule pe cap, cu camere de luat vederi, fără a mi se prezenta vreo învinuire, fără sancţiunea procurorului. Am fost dus la procurorul Igor Popa pentru formalităţile deja pregătite din timp, iar apoi – la penitenciarul Centrului Anticorupţie. Abia în penitenciar mi s-a înaintat învinuirea. Printre acuzaţiile apărute în presă era „livrarea făinii de către ginerele meu”, fără a se concretiza că am doi fii şi nicio fiică. La închisoare am petrecut 120 de zile. Acum am 71 de ani. Familia mi-a fost distrusă. Reputaţia mi-a fost distrusă. Ştiu că această farsă politică a fost comandată de ex-preşedintele Voronin şi regizată de apropiaţii lui din umbră. Nu ştiu de ce am meritat aşa ceva”, povesteşte Dănilescu. Apoi, din lipsa probelor, Dănilescu a fost eliberat.

Un lucru e cert – în perioada în care a fost încarcerat Dănilescu, noul director al SA „Franzeluţa” a devenit Eugeniu Baleca, un apropiat al omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Baleca deţine, de asemenea, funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al BC „Victoriabank” SA, consilier municipal PCRM şi a fost director comercial al SA „Petrom Moldova”. Amintim că Vlad Plahotniuc este preşedintele Consiliului de administrare al BC „Victoriabank” SA şi preşedintele SA „Petrom Moldova”.

Eugeniu Baleca susţine că Dănilescu a fost destituit din funcţie, deoarece, din cauza unor scheme frauduloase aplicate de acesta, „Franzeluţa” era cât pe ce să falimenteze, înregistrând pierderi de milioane de lei. „Dănilescu urmăreşte un singur scop – să fie restituit în funcţie pentru a aplica aceleaşi scheme de furnizare care să ducă banii întreprinderii în buzunarul lui”, spune Eugeniu Baleca, actualul director general al Întreprinderii „Franzeluţa” SA.

„În 2004, când am preluat întreprinderea, am schimbat totalmente schema de furnizare şi, până la sfârşitul anului, „Franzeluţa” a înregistrat un profit de 40 milioane”, spune Baleca. Acesta infirmă că Dănilescu a fost destituit din funcţie la comanda lui Plahotniuc, iar cât priveşte legătura acestuia cu omul de afaceri, spune că îl cunoaşte de foarte mult timp. „Am învăţat împreună la Institutul Politehnic. Asta e!”, spune actualul director.

Baleca: „Cu Plahotniuc am fost coleg de facultate”

Dănilescu, la rândul său, susţine că, de când Baleca, a venit la conducerea întreprinderii fluxurile financiare ale „Franzeluţei” au fost schimbate. Despre aceasta s-a scris şi în presă, invocându-se că, odată cu numirea lui Eugeniu Baleca, tranzacţiile Franzeluţei nu se mai făceau la Victoriabank, ci la banca lui Oleg Voronin, FinCombank.

„Informaţia nu corespunde adevărului. Eu nu am schimbat nimic în operaţiunile bancare. „Franzeluţa” a avut întotdeauna conturile bancare la „Victoriabank”. În prezent, tranzacţiile sunt făcute la „Agroindbank” şi „Victoriabank”. Proiectele de salarizare şi creditare ale persoanelor fizice angajate se efectuează la „Fincombank”. Istoric a fost aşa”, explică actualul director „Franzeluţa”.

„Pe Vlad Plahotniuc îl cunosc pentru că am învăţat împreună”, a declarat Baleca când l-am întrebat pentru a doua oară ce legătură există între aceşti oameni de afaceri. Însă când i-am amintit că înainte de a fi numit în funcţia de director general al întreprinderii „Franzeluţa”, Eugeniu Baleca a fost director comercial al SA „Petrom Moldova”, unde Vladimir Plohotniuc este director general, el a răspuns cu întrebarea: „De ce căutaţi partea negativă în orice informaţie? „Franzeluţa” lucrează acum mai bine ca niciodată. Puteţi întreba pe orice angajat. Avem produse noi, avem utilaj nou. Facem împrumuturi de la bănci. Ne dezvoltăm”.

Cât priveşte cele 9.000 de tone de făină oferite gratuit SA „Franzeluţa” în 2008 în scop electoral de guvernul Greceanâi, Eugeniu Baleca susţine că, treptat, întreprinderea va întoarce această datorie statului. De ce guvernul comunist a adoptat hotărârea respectivă în mod secret, directorul „Franzeluţa” spune că nu este la curent.

Actualul director „Franzeluţa” SA consideră că scandalul care se desfăşoară în jurul numelui lui Vlad Plahotniuc, probabil, are la mijloc interesele politice ale cuiva, ale cui însă Eugeniu Baleca nu a putut spune. „Nu mi-am pus această întrebare, fiindcă sunt acum în concediu. Când revin mă voi ocupa şi de aceasta”, a menţionat Eugeniu Baleca, director general al „Franzeluţa” SA.

Svetlana PANŢA

The following two tabs change content below.