Cine a dat ordinul să înceapă teroarea?

Cine a dispus aplicarea forţei?

A fost decretată starea de urgenţă?

Cine a ordonat ca tinerii să fie bătuţi în plină stradă şi duşi în comisariatele de Poliţie?

De ce a fost nevoie să se tragă cu gloanţe oarbe împotriva unui număr neînsemnat de protestatari care se aflau noaptea târziu în Piaţa Marii Adunări Naţionale?

Din ordinul cui cei reţinuţi erau bătuţi şi forţaţi să semneze declaraţii că au participat la devastarea clădirii Parlamentului şi a Preşedinţiei?

Câte persoane au fost maltratate şi bătute în comisariatele de poliţie?

La un an de la derularea evenimentelor tragice din 7 aprilie multe întrebări rămân încă fără răspuns. Nu se ştie din ordinul cui au fost reţinuţi protestatarii după miezul nopţii. Însă surse care au solicitat anonimatul au declarat, pentru JURNAL, că forţele de ordine au acţionat în noaptea de 7 spre 8 aprilie din ordinul fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc. Acestea au mai menţionat că tot la indicaţiile fostului ministru au fost arestaţi şi duşi în comisariatele de poliţie tinerii. Deşi Centrul de presă al MAI anunţa că poliţiştii au aplicat forţa pentru că în Piaţa Marii Adunări Naţionale se aflau tineri beţi şi drogaţi. Imaginile surprinse de camerele de filmat amplasate în PMAN arată că în seara zilei de 7 aprilie în piaţă era un grup restrâns de tineri, care protestau paşnic şi nu încălcau ordinea.

„Forţele de ordine au acţionat la ordinul fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc”, au declarat, pentru JURNAL, surse care au cerut anonimatul. Acestea susţin, de asemenea, că poliţiştii nu au acţionat pe parcursul întregii zile de 7 aprilie, pentru că nu au primit niciun ordin de la superiori. „Abia după ora 22.30 a fost adusă în Piaţa Marii Adunări Naţionale brigada de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”. În intervalul orelor 00 – 00.30, din ordinul fostului ministru de Interne, aceştia au început să îi vâneze pe tinerii care au rămas în Piaţă şi îi transportau în comisariatele de poliţie, unde erau supuşi torturii şi forţaţi să semneze declaraţii că au participat la acţiunile de vandalizare a celor două instituţii”, susţine sursa dată. Vânătoarea tinerilor protestatari a continuat şi în zilele următoare, unii tineri fiind ridicaţi direct din spatele Guvernului, alţii din stradă, în timp ce se deplasau spre universitate sau serviciu.

În aceeaşi ordine de idei, ex-preşedintele comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, susţine că ex-ministrul de Interne nu a făcut nimic şi nu a avut dreptul să facă ceva de sine stătător. „Toate acţiunile erau coordonate de toată conducerea ţării”, declara presei fostul preşedinte. Însă, după ce a fost audiat de procurori în cazul dosarului din 7 aprilie, acesta a menţionat că nu a fost la curent cu toate acţiunile întreprinse în acea zi de fostul ministru. „Nici nu mi-am pus aşa un scop, dar cert este că am dat ordin să nu se intervină în forţă între protestatari”, a menţionat Voronin, refuzând să facă referire la evenimentele din seara de 7 aprilie.

Gloanţe oarbe împotriva protestatarilor

Forţele de ordine care au acţionat în PMAN în noaptea zilei de 7 aprilie au utilizat gloanţe oarbe împotriva protestatarilor. Potrivit Alei Meleca, fosta şefă a Centrului de presă al MAI, aceştia au fost nevoiţi să intervină şi să utilizeze gloanţe oarbe, pentru că majoritatea manifestanţilor erau în stare de ebrietate şi sub influenţa substanţelor narcotice. „Se fac verificări, o parte din reţinuţi riscă procese-verbale administrative, pentru că au atacat agenţi economici şi au spart magazine de pe strada Al. Puşkin, colţ cu bulevardul Ştefan cel Mare, ceilalţi, dacă vor fi documentate probe îndeajuns, riscă răspundere penală”, a spus Ala Meleca.

Pe de altă parte, fostul viceministru al MAI a declarat într-un interviu acordat JURNALULUI că, în noaptea cu pricina, s-a tras şi cu cartuşe adevărate, pe lângă cele oarbe, arme pe care le avea doar un grup din brigada de destinaţie specială „Fulger”.

Pe de altă parte, preşedintele interimar al Republicii Moldova a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, imagini video din noaptea de 7 aprilie, filmate de camerele de supraveghere, amplasate în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Filmuleţul prezentat a fost filmat după miezul nopţii, la ora când au descins între 200 şi 300 de poliţişti. Forţele de ordine au înconjurat tinerii (care erau de două ori mai puţini), i-au încărcat într-un pickup sau microbuz şi i-au dus într-o direcţie necunoscută. Angajaţii MAI-ului au venit dinspre strada Puşkin, au curăţat de protestatari PMAN, după care s-au îndreptat spre Preşedinţie şi Parlament. Procuratura Generală susţine că deţine demult imaginile care au fost prezentate de către preşedintele interimar, Mihai Ghimpu.

Au fost maltratate 674 de persoane, inclusiv 83 de minori

Deşi se ştie unde au fost duşi tinerii, nu se cunoaşte nici până la ora actuală câţi au fost duşi în beciurile comisariatelor de poliţie. MAI susţine că au fost reţinute circa 200 de persoane. Un raport făcut public la 13 octombrie 2009 de Fundaţia “Soros-Moldova” informează că poliţiştii au arestat 674 de persoane, inclusiv 83 de minori. Peste 200 din protestatari, dintre care 26 de copii, au fost torturaţi de poliţişti.

În acelaşi timp, un raport întocmit de unele organizaţii neguvernamentale pentru protecţia drepturilor omului menţionează 700 de persoane reţinute de către poliţie ca urmare a evenimentelor din 7 aprilie.

Pe de altă parte, Primăria Chişinău a format, în baza apelurilor rudelor celor dispăruţi şi mărturiilor persoanelor eliberate deja din arest, o baza de date cu cel puţin 328 de persoane arestate şi sancţionate. “Avem mărturii conform cărora nu tuturor celor arestaţi le-au fost întocmite procese-verbale de reţinere, respectiv ei nu figurează în registrele MAI, deşi au fost reţinuţi şi maltrataţi. Estimăm că numărul total al celor urmăriţi de poliţie depăşeşte 1000 de cetăţeni”, afirmă Primăria Chişinău.

În timp ce rudele de afară îşi căutau copiii, fraţii, taţii, autorităţile nu le spuneau nimic despre locul unde se află persoanele căutate şi nici despre starea sănătăţii acestora. Tudor Căpăţână, ofiţer de presă al Comisariatului General de Poliţie al municipiului Chişinău, a declarat presei că, în legătură cu situaţia excepţională din republică, e strict interzis ca toate acţiunile ce se desfăşurau în cadrul comisariatului să fie făcute publice.

Fostul comisar general al municipiului, Vladimir Botnari, întrebat în acele zile de părinţii care stăteau zile şi nopţi lângă comisariatele în care le erau închişi copiii, soţii, fraţii, surorile, strângea din umeri şi spunea că vor fi anunţaţi în scurt timp. ”Procesele de judecată au loc în interiorul comisariatului, şi nu în instanţele de judecată din considerente de securitate, iar despre cei reţinuţi nu pot spune nimic”, declara Botnari în aprilie 2009, pentru JURNAL. Nici fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, nu a putut să ne ofere un răspuns referitor la acest subiect, susţinând că nu ştie nimic despre torturile la care au fost supuşi protestatarii în comisariatele de poliţie.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)