Cine a dat foc Parlamentului?

La un an şi opt luni de la evenimentele din 7 aprilie, continuăm să numărăm irealizările justiţiei moldoveneşti. Niciun răspuns oficial la întrebarea: cine a organizat distrugerile de după alegerile din 5 aprilie? Niciun instigator identificat şi judecat, niciun torţionar pedepsit. Douăzeci de luni au fost insuficiente pentru a-i trage la răspundere pe cei care l-au omorât pe Valeriu Boboc, chiar dacă internetul abundă în imagini video cu scene ale crimei, şi pentru a-i identifica pe cei care l-au ucis pe Ion Ţâbuleac.

Săptămâna trecută, pe internet au apărut noi înregistrări video filmate în zilele de 7-8 aprilie la Parlament, Guvern şi Preşedinţie. Organele de drept afirmă că nu au dispus de aceste filmări şi, în loc să analizeze înregistrările, se interesează de unde au fost obţinute.

„Bănuitul Zubic” ar putea deveni ministru

Precizăm că în aceste imagini video, în special în cele de la măcelul din 7 aprilie noaptea din faţa Guvernului, poate fi văzut fostul viceministru de Interne, Valentin Zubic, despre care se vorbeşte zilele acestea că ar putea deveni ministru al Afacerilor Interne, în cazul unei coaliţii PD-PCRM.

Din înregistrările video se vede clar cum Zubic se plimbă printre poliţiştii care bat şi încarcă prostestatarii ca pe nişte vite în maşini. La începutul lui septembrie, curent, Procuratura Generală a anunţat că ex-viceministrul este cercetat în calitate de bănuit în dosarul 7 aprilie. El era acuzat de neglijenţă în serviciu soldată cu urmări grave. Acum nu se mai aude nimic despre „bănuitul Zubic”.

Am solicitat de la Procuratura Generală informaţii despre cazul Zubic, despre provocatorii identificaţi şi mersul anchetei în dosarul morţii lui Ion Ţâbuleac. Deocamdată nu am primit niciun răspuns.

În aşteptarea acestuia, JURNAL publică mai multe fotografii exclusive din 7 şi 8 aprilie 2009. Unele dintre ele trezesc nedumeriri în ceea ce priveşte incendiul izbucnit la Parlament. Pereţii şi mobilierul sunt arşi doar în partea de sus. Pe unele uşi se văd urme ale unei substanţe cu care se pare că au fost stropite şi apoi incendiate. Amintim că, conform raportului realizat de Comisia Nagacevschi, incendiul a izbucnit în Parlament după ce poliţia a alungat protestatarii şi a preluat controlul asupra clădirii. În edificiu se mai aflau în acel moment doar reprezentanţii structurilor de forţă şi veteranii din organizaţia „Sfântul Gheorghe”, condusă de Victor Alerguş.  Sperăm ca aceste poze să provoace şi curiozitatea procurorilor.

M. R.