Cinci școli din raionul Orhei vor fi închise

Două clase de copii întruniţi la lecţia de sport în şcoala din Şercani, Orhei

Două clase de copii întruniţi la lecţia de sport în şcoala din Şercani, Orhei

Consiliul raional Orhei a decis să închidă gimnaziile din satele Donici, Hulboaca, Sirota şi şcolile primare din localităţile Şercani şi Păhărniceni

Își iau rămas bun de la școală la mijloc de an de studii, iar după vacanța de iarnă vor merge să învețe în alte școli. E vorba de elevi de la cinci școli din raionul Orhei care se vor închide începând cu 1 ianuarie 2014. Consiliul raional a decis să închidă gimnaziile din satele Donici, Hulboaca, Sirota şi şcolile primare din localităţile Şercani şi Păhărniceni pe motiv că aceste instituții au un număr extrem de mic de elevi, iar condițiile de studii lasă mult de dorit.

În total, în cele cinci instituţii învaţă 218 elevi, adică mai puțini decât ar fi într-o școală obișnuită. În timp ce Direcția învățământ a raionului Orhei spune că reforma se face în interesul copiilor, profesorii și unii consilieri comuniști se opun reformei.

Direcţia învăţământ a propus încă în mai să fie închise cele cinci instituții. Consilierii raionali au boicotat însă şedinţa din vară la care urma să se discute această chestiune.

Ca rezultat, întreţinerea celor cinci şcoli până la 31 decembrie a costat bugetul Consiliului încă 1 250 000 de lei, pentru a acoperi cheltuielile pentru salarii şi întreţinere.

Consilierii au revenit la decizie și au votat-o pozitiv în octombrie curent, când au constatat că e nevoie de încă 2 milioane ca cele cinci instituții să poată funcţiona până la 31 mai 2014, bani de care raionul nu dispune. Costul unui elev din aceste școli se ridică la peste 20 mii de lei, în timp ce pentru un elev dintr-o școală obișnuită se alocă de trei ori mai puțin.

Directorul Liceului Teoretic Bieşti, Orhei, Vladimir Vlas

Directorul Liceului Teoretic Bieşti, Orhei, Vladimir Vlas

Doi elevi la un angajat

În şcoala din satul Şercani, unde îşi fac studiile numai 17 copii, ne întâmpină pe coridor mai mulți angajaţi decât copii. Profesorii sunt trişti, iar elevii nu-şi ascund agitaţia legată de apropiatele schimbări din viaţa lor. În una dintre sălile mici de clasă care ține locul sălii de sport îi vedem pe elevii care fac lecția de educație fizică. Niciunul dintre ei nu este îmbrăcat în haine de sport, unicul inventar sportiv de aici este o masă de tenis roasă de vreme și o saltea murdară întinsă pe podea.

În sălile de clasă, mucegaiul și igrasia e la ordinea zilei deși clădirea a fost renovată acum câțiva ani cu suportul unei organizații internaționale.

Raisa Ruschi este profesoara unei clase în care învață numai patru copii – două fete şi doi băieţi. A lucrat în şcoală 38 de ani. Ea spune că a avut clase mai mari numai în perioada sovietică. De vină e criza demografică cauzată de şomaj, sărăcie şi plecarea părinţilor în străinătate, spune ea.

Regretă că plecarea sa la pensie coincide cu închiderea școlii. În acelaşi timp, profesoara recunoaşte că dotarea şi calitatea studiilor în şcolile mai mari este mai bună. „Aici, uneori îl întreb pe un elev de o sută de ori, nu are timp să se uite pe geam. Profesoara e cu ochiul pe ei. E mai obositor decât în clasele cu mulţi elevi, unde există concurenţă, copiii se ascultă unul pe altul”, spune ea.

O învăţătoare mai tânără, Aurelia Ruschi, nu-şi ascunde îngrijorarea că rămâne fără serviciu în miez de iarnă. Autorităţile raionale au anunţat-o că i se va găsi un loc de muncă începând cu 1 septembrie. „Mi se pare o greşeală că închiderea şcolii are loc la jumătate de an şcolar. Era normal ca acest lucru să fie făcut în septembrie, așa cum am fost anunțați”, spune ea. La despărţire, profesorii constată cu voce stinsă că în sat a mai rămas biserica şi căminul cultural, doar două instituţii menite să ridice moralul oamenilor.

O şcoală adevărată

Elevii de la Şercani vor merge la Liceul din satul Bieşti de care îi desparte şapte km. Aici învaţă 312 elevi. „Suntem pregătiţi să-i primim. Avem copii din mai multe sate, Cihoreni, Chiperceni, se vor integra uşor”, spune directorul liceului Vladimir Vlas. Aici predă ore şi Tatiana Burduniuc, care încă mai este directoare a şcolii primare din Şercani, funcție deținută prin cumul. Profesora nu este de acord cu închiderea școlii deși este conștientă că, în următorii ani, nu se așteaptă spor de populație la Șercani. La întrebarea unde se simte cu adevărat profesoară – în şcoala unde este director cu puţini copii ori în liceul unde predă unei clase cu 29 de elevi, profesoara a roşit şi a evitat să răspundă.

Comuniştii se opun

Şefa Direcţiei Învăţământ Orhei, Eudochia Ştefârţă, a declarat că, deşi documentele de închidere a acestor instituţii au fost pregătite încă în martie curent, unii consilieri s-au opus acestor schimbări. „Comuniştii s-au împotrivit şi spiritele continuă să fie aţâţate chiar dacă sunt oameni care ştiu bine că reforma a început încă pe timpurile lor. Pentru toţi elevii de la aceste şcoli avem transport cu care se vor deplasa la şcolile de circumscripţie din preajmă. Din păcate, profesorii sunt cei care seamănă discordie, au lucrat cu cinci copii. Toamna se mai întâmplă că unul e plecat cu vaca, altul merge la câmp şi atunci rămân cu un elev doi ori cu sala goală. Despre ce calitate a studiilor să vorbim? Evident că aşa e mai simplu decât cu clase de 29 de elevi”, afirmă Ştefârţă.

Demersuri la Ministerul Educaţiei

Zilele acestea, şedinţa Consiliului raional Orhei a fost onorată de prezenţa comunistei Ina Şupac. Aceasta s-a ridicat în timpul şedinţei şi a cerut ca şcolile să nu fie închise, căci bani se vor găsi. Consilierii i-au cerut să precizeze sursa de unde vor primi două milioane de lei şi să nu facă doar PR politic. Totodată, la Ministerului Educaţiei au parvenit două demersuri din partea a 40 de părinţi din satul Hulboaca şi a 20 de părinţi din satul Donici, care solicită ca şcolile să nu fie închise.

În ambele cazuri, deficitul bugetar al şcolii îl constituie circa 200 mii de lei. La acesta se adaugă bugetul şcolii de circa 600 mii de lei. În total, pentru un elev se cheltuie 11, 5 mii de lei, aproape de două ori mai mult decât într-o şcoală de rând. „Oricât s-ar polemiza pe seama acestui subiect, cale de întoarcere nu există. Comuniştii înţeleg bine acest lucru”, afirmă şefa adjunctă a Direcţiei învăţământ, Maria Cogălniceanu.

Totuşi, pentru a se convinge că reforma decurge fără repercusiuni grave asupra elevilor şi profesorilor şi pentru a se informa despre situaţia din şcoli, a fost creată o comisie raională în cadrul căreia a fost invitată şi comunista Ina Şupac, care se va deplasa zilele acestea prin cele cinci instituţii de învăţământ.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu