Cinci companii petroliere anunţă scumpiri ale preţurilor la benzină

gas_pump_90181900

Potrivit notificărilor prezentate Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de către cinici companii importatoare de produse petroliere, acestea au majorat, începând cu 12-13 iulie curent, preţurile de comercializare cu amănuntul a benzinei în medie cu 3,7% sau cu 65 bani/litrul, faţă de preţul mediu aplicat în iunie 2015. Acest preţ va ajunge în medie la 18,3 lei pentru un litru, anunţă site-ul www.anre.md.

Companiile respective invocă drept cauze ale scumpirii benzinei majorarea cotațiilor PLATT’S la produsele petroliere şi a preţurilor de achiziţie a acestora, precum și continuarea deprecierii cursului oficial și comercial al monedei naționale față de dolarul SUA.

Conform datelor statistice, evoluția cotațiilor PLATT’S la benzină este în continuă creștere. În perioada ianuarie – iunie 2015, cotațiile medii la benzină au crescut cu 48,1%, iar față de luna februarie, când au avut loc penultimele modificări de prețuri în anul curent, nivelul cotațiilor a sporit cu 21%. Prin urmare, au crescut şi prețurile de achiziţie a benzinei. În comparaţie cu ianuarie 2015, prețul de import al unei tone de benzină a sporit, în dolari SUA, cu 38,2% (de la 524 de dolari pentru o tonă până la 724 de dolari pentru o tonă), iar în lei moldoveneşti – cu 52,4% (de la 8772 de lei pentru o tonă până la 13370 de lei pentru o tonă). În raport cu luna februarie 2015, prețul de achiziţie a benzinei, în dolari SUA, s-a majorat cu 23,5%, iar în lei moldoveneşti – cu 20%.

În perioada 1-12 iulie curent, prețul de achiziție a benzinei a crescut față de media înregistrată în luna iunie, cu 488 de lei pentru o tonă. Totodată, la începutul lunii iulie, leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu dolarul SUA, față de luna iunie, cu 3,04%, iar față de luna ianuarie cu 14,3%.

Potrivit datelor ANRE, aceasta este a şasea modificare a prețurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei în 2015. Pe parcursul lunii ianuarie, prețurile la benzină s-au diminuat, faţă de luna anterioară, de trei ori succesiv în medie cu 5,2 %. În luna februarie, prețurile la benzină au fost modificate de două ori, prima dată aceste prețuri s-au majorat, față de luna ianuarie, în medie cu 4,6%, iar a doua oară s-au redus în medie cu 1,1%. Nivelul prețurilor la benzină a rămas neschimbat până în decada doua a lunii iunie curent, când benzina s-a scumpit în medie cu 2,9%, ajungând să coste 17,8 lei pentru un litru.

The following two tabs change content below.