Cinci „ciprioţi”

SURPRIZĂ // Sergiu Surugiu şi-a dorit iniţial un băiat. La primul examen medical, medicii l-au informat pe el şi pe soţia sa că vor avea trei bebeluşi, la cel de-al doilea examen medical – că vor avea patru bebeluşi. Sâmbătă, soţia i-a telefonat şi l-a informat că a născut cinci copii. Primele cuvinte ale tatălui cvintupleţilor au fost: “Glumeşti!?”

Minunea s-a produs în familia lui Sergiu şi Tatiana Surugiu din or. Glodeni. Mama copiilor în vârstă de 37 de ani a dat naştere în acest week end la trei băieţei şi două fetiţe cu greutatea între 700 de g şi un kilogram. Tatăl copiilor e la muncă în Cipru. Bebeluşii se află la incubator, întrucât s-au născut prematur, cu 11 săptămani mai devreme.

În prezent, în lume există o sută de cazuri similare. Dar în majoritatea cazurilor cvintupleţii vin ca urmare a unui tratament de fertilizare. În cazul Tatianei şi al lui Sergiu, procesul s-a produs pe cale naturală.

Tatăl cvintupleţilor e şocat de veste

Familia Surugiu mai are un fiu, Vasile, de 17 ani, şi o fiică, Irina, de zece ani. “Am planificat cu Sergiu să mai avem un băiat”, ne spune mama bebeluşilor. Pe atunci, Tatiana şi Sergiu lucrau în Cipru. La primul examen ultrasonografic, medicii le-au spus că vor avea tripleţi. Aflând vestea, Tatiana a decis să se întoarcă în Republica Moldova. La cel de-al doilea control medical, soţii au fost informaţi că vor avea cvadrupleţi. La sfârşitul săptămânii trecute, dând peste cap toate socotelile, femeia a născut cinci copii. “L-am sunat pe Sergiu şi i-am spus că am născut deja şi că avem nu patru, ci cinci copii. I s-a părut că fac o glumă. Atât m-a întrebat: “Glumeşti?!”. Mi se pare că încă nu şi-a revenit din starea de şoc”, ne spune zâmbind mama bebeluşilor, potrivit căreia soţul planifica să fie alături de ea în momentul naşterii.

Străbunica a născut gemeni

“Urmează să se întoarcă peste o lună acasă, urma să nasc peste două luni. Ne bucurăm, dar avem şi unele temeri, cum vom face faţă acestei situaţii”, recunoaşte Tatiana. Naşterea a avut loc la Centrul Mamei şi Copilului. Potrivit medicilor, starea sănătăţii copiilor şi a lăuzei este satisfăcătoare. Bebeluşii sunt conectaţi la un suport respirator şi se află sub supravegherea permanentă a medicilor.

Zinaida Juric, bunica copiilor, se arată şi ea bucuroasă – ne spune că numărul nepoţilor săi a crescut de la patru la nouă. “Soacră-mea a avut două fete gemene şi, probabil, acest lucru s-a transmis fiicei mele. Suntem bucuroşi. Sergiu este un pic stresat, pentru că e o mare provocare pe timpurile noastre să întreţii o familie cu mulţi copii. Dar aşa a vrut Dumnezeu şi sperăm să ne descurcăm”, ne spune femeia. Pe moment, familia Surugiu a ales nume pentru cei trei băieţi gemeni: Marius, Alexandru şi Bogdan. Cât priveşte numele pentru fetiţe, mai sunt în căutare.

Locuiesc în două camere de cămin

Familia Surugiu locuieşte astăzi în două camere de cămin. Cu câţiva ani în urmă, Tatiana şi soţul ei lucrau la fabrica de zahăr din Glodeni. Dar, ca să-şi poată întreţine familia, Sergiu a plecat peste hotare acum şase ani, când fiica sa, Irina, avea patru ani, iar băiatul, Vasile, 11 ani. De atunci nu şi-a mai văzut copiii. Bărbatul se arată nerăbdător să revină acasă. Are teamă, însă, că pentru a-şi asigura numeroasa familie va fi nevoit să ia iarăşi calea spre Cipru unde lucrează pe şantier.

Ieri, ministrul Muncii, protecţiei sociale şi al familiei, Valentina Buliga, a întreprins o vizită la Centrul Mamei şi Copilului. Solicitată de JURNAL, Buliga a declarat că, pe lângă indemnizaţia unică, familia Surugiu se va bucura de întreaga susţinere a ministerului. “Este o femeie foarte curajoasă. Nu avem bani destinaţi în special pentru procurarea spaţiului locativ. Dar este un caz unic în Republica Moldova, care merită să ne unim eforturile cu toţii, Guvernul, oameni de afaceri, pentru a ajuta această familie şi vom întreprinde toate măsurile în acest sens”, a mai spus dna ministru.

Totodată, ieri, mai mulţi politicieni au trecut pragul maternităţii cu cadouri şi flori pentru mama bebeluşilor.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.